kayhan.ir

کد خبر: ۶۶۲۷۲
تاریخ انتشار : ۳۰ دی ۱۳۹۴ - ۲۱:۱۰
مشاور مطالعات سد گتوند:

جانمایی و آبگیری سد گتوند خطای ملی بود

عضو هیئت علمی مؤسسه آب دانشگاه تهران و مشاور مطالعات سد گتوند جانمایی و آبگیری سد گتوند را یک خطای ملی دانست و گفت: پس از آبگیری این سد 25 درصد به شوری رودخانه کارون اضافه شده است.


به گزارش ایرنا، محمدعلی بنی هاشمی در نشست تخصصی بررسی راهکارهای حل مشکلات سد گتوند که در حاشیه دهمین سمینار بین‌المللی مهندسی رودخانه در دانشگاه چمران اهواز برگزار شد، افزود: شوری آب کارون بعد از آبگیری سد گتوند موضوع پیچیده‌ای است و آلوده کنندگان کارون حاضر به پذیرش سهم خود نیستند و تقصیر را به گردن یکدیگر می‌اندازند، وزارت نیرو نیز معتقد است این سد نه تنها باعث شوری رودخانه نشده بلکه کیفیت آن را بهبود بخشیده
است.
وی همچنین گفت: مطالعات دانشگاه تهران نشان می‌دهد که حجم ذخیره نمک سازند گچساران که پیش از این 120 میلیون تن برآورد شده بود، 43 میلیون تن است البته لازم است گمانه‌زنی‌های جدیدی انجام شود و به ویژه حجم توده نمک در ساحل شرقی نیز برآورد شود.
وی اضافه کرد: در گذشته روزانه 45 هزار تن نمک از سازند گچساران وارد رودخانه می‌شد که در زمان اوج، 9 میلیون تن نمک در مخزن سد ذخیره شده بود و در اسفند سال گذشته حجم نمک به 8/3 میلیون تن رسید، اما موجب خوش اقبالی است که نرخ ورود نمک از سازند به مخزن در حال کاهش است.
مشاور مطالعات سد گتوند گفت: مطالعات نشان داده که نگرانی از بابت واگرایی و تأثیر شوری آب مخزن روی سازه سد نیز منتفی شده است.
وی تأکید کرد: مطالعات سد گتوند به دلیل ذینفع نبودن کارفرما بدون فشارهای خارجی و در محیطی علمی انجام شده است. بنی هاشمی افزود: در مطالعات پنج راهکار کنترل شوری از مبدأ، نمک‌زدایی و محبوس کردن نمک، مدیریت مخزن و شستشوی سریع، انتقال آب مخزن، انحراف آب و بر چیدن سد پیشنهاد شده بود که نبود اجماع بین ذینفعان سد گتوند باعث شده انتخاب گزینه نهایی برای حل مشکل سد گتوند به تأخیر بیافتد.
وی افزود: تاکنون سه جلسه به اضافه شورای عالی آب برای این منظور تشکیل شده اما اعضای جلسه هنوز به اجماع نرسیده‌اند. بنی هاشمی گفت: سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور، سازمان محیط زیست و وزارت نیرو صورتجلسه را امضا کرده اما وزارت جهاد کشاروزی بخشی از صورتجلسه را نپذیرفته است.
وی درباره اظهار نظر اخیر رئیس سازمان حفاظت محیط زیست مبنی بر اینکه هیچکدام از راهکارهای مطالعات سد گتوند را نپذیرفته، افزود: متصدی معاون سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان نماینده این سازمان در جلسات شرکت می‌کند و تمام صورت جلسات را امضا کرده است که به معنی تأیید مطالعات است.