قیمت نفت اوپک به زیر ۳۰ دلار سقوط کرد
قیمت سبد نفتی اوپک نخستین بار پس از سال ۲۰۰۴ به زیر ۳۰ دلار سقوط کرد و به 29/71 دلار برای هر بشکه رسید.
سرویس اقتصادی-
به گزارش فارس، بر اساس آخرین قیمت اعلام شده در وب سایت رسمی سازمان اوپک، این قیمت حدود 9 دلار پایین تر از قیمتهای روز 4 دسامبر 2015 است که کشورهای صادرکننده عضو اوپک بر اساس آن برای دستیابی به یک توافق برای کاهش میزان تولید به نتیجه نرسیدند.
براساس آخرین گزارش ماهانه اوپک، میزان تولید این سازمان در ماه نوامبر 230 هزار بشکه در روز افزایش یافته و به میزان 31/695 میلیون بشکه نفت رسیده است. این درحالیست که میزان تقاضای نفت از سازمان اوپک در سال 2015 حدود 2/1 میلیون بشکه کمتر از میزان تولید بوده است.
گفتنی است روند کاهشی قیمت نفت در ماههای اخیر و در پی افزایش بیاندازه تولید برخی اعضای اوپک وارد فاز جدیدی شد. در حالی که تولید نفت ایران پس از تحریمهای خصمانه غرب افت شدیدی را تجربه کرده بود، عربستان سعودی با همکاری آمریکا طرحی را در دستور کار قرار دادند که بر اساس آن با افزایش عرضه نفت و سقوط قیمتها ایران را در تنگنای درآمد نفتی قرار دهند. عربستان تولید خود را تا بیش از 10 میلیون بشکه در روز افزایش داد و از سوی دیگر آمریکا با حمایت از تولید نفت موسوم به «شیل» به خیل عرضهکنندگان بزرگ نفت پیوست.
در این میان مسئولان نفتی با محوریت وزیر نفت، بدون توجه به هشدارهای کارشناسان داخلی و خارجی و پیشبینیهای مراکز تحقیقاتی معتبر، در شیپور افزایش عرضه ایران پس از لغو تحریمها دمیده و زیر پای قیمت نفت را بیش از پیش خالی میکنند. در حقیقت تیم نفتی دولت یازدهم با در پیش گرفتن «دیپلماسی انفعال»، آرزوی کسب سهمیه بازار را به قیمت از دست دادن میلیونها دلار از ارزش نفت ایران -در اثر کاهش قیمتهای جهانی- خریدند و با وجود پیروی اوپک از عربستان و عدم کاهش سطح تولید برای تعدیل قیمتها، حاضر نیستند نسبت به این عملکرد اوپک واکنش موثری انجام دهند.
از سوی دیگر بودجه کشور همچنان به نفت وابسته است و سقوط قیمتها خود را کسری بودجه سالانه نشان میدهد، تا جایی که به گفته عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، کسری بودجه سال 94 حدود 50هزار میلیارد تومان برآورد شده است. این روند احتمالا سال آینده هم ادامه خواهد داشت و رقم مذکور برای سال 95 هم کمتر از این میزان نخواهد شد. با این حال دولت یازدهم همچنان بر مواضع نادرست خود پافشاری میکند و علیرغم اعتراف دولتمردان به توطئههای نفتی عربستان و آگاهی آنها از پیشبینیها و نظرات کارشناسی، بر افزایش عرضه اصرار دارد و معلوم نیست پس از وارد شدن نفت اوپک به کانال 20 دلاری، منتظر کدام حجت دیگری برای پذیرش اشتباهات خود میباشد.