نمایندگان مجلس در گفت و گو با کیهان:
تعهدات ما اجرایی شود و آمریکا به نقض برجام ادامه دهد بیش از این خسارات خواهیم دید
سرویس سیاسی -
نمایندگان مجلس در گفت و گو با کیهان با بیان اینکه چطور تیم مذاکره کننده، نامه جان کری را معتبر اما قانون ابلاغی آمریکا را کوچک میشمارند؟ گفتند:اگر همه تعهدات ما اجرایی شد،آمریکاییها میتوانند برجام را اجرایی نکنند.اگر این رویه ادامه یابد، آسیبها و خسارتهای بیشتری را هم به دنبال خود میآورد.
دولت آمریکا در دوره توافق هستهای تاکنون و در موارد متعددی با مانع تراشیها و نقض عهدهای خود نشان داده که قابل اعتماد نبوده و نیست. با توجه به رفتارهای متناقض آمریکا در برابر برجام و به استناد بسیاری از شواهد دیگر این گزینه را میتوان محتمل دانست که دولت آمریکا درصدد اجرای تعهدات خویش طبق توافق هستهای نیست، بلکه در انتظار اجرای تعهدات طرف ایرانی در متوقف کردن و به عقب راندن فعالیتها و پیشرفتهای هستهای است تا با خیالی آسوده توافق را زیر پا بگذارد.
طرح اخیر کنگره آمریکا درباره محدودیت روادید که به امضای اوباما رسیده است را باید به نوعی «تحریم غیرمستقیم ایران» و «دور زدن توافق برجام» نامید. این قانون در تناقض صریح با مفاد برجام از جمله بند 29 آن، مصوبه مجلس در قانون «اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام» و نامه مقام معظم رهبری به رئیس جمهور درباره الزامات اجرای برجام است. مطابق ماده 3 مصوبه مجلس، دولت باید «همکاری داوطلبانه را متوقف نماید» و «باید ظرف مدت 4 ماه برنامه خود را برای این منظور جهت تصویب به شورای امنیت ملی ارائه نماید.»
مقام معظم رهبری در نامه خود به رئیسجمهور نیز هشدار داده بودند که توافق برجام؛ «دچار نقاط ابهام و ضعفهای ساختاری و موارد متعدّدی است که در صورت فقدان مراقبت دقیق و لحظهبهلحظه، میتواند به خسارتهای بزرگی برای حال و آینده کشور منتهی شود.» و گفته بودند: «از آنجا که پذیرش مذاکرات از سوی ایران اساساً با هدف لغو تحریمهای ظالمانه اقتصادی و مالی صورت گرفته است و اجرائی شدن آن در برجام به بعد از اقدامهای ایران موکول گردیده، لازم است تضمینهای قوی و کافی برای جلوگیری از تخلّف طرفهای مقابل، تدارک شود.» که باید گفت این هشدارها از طرف دولت و تیم مذاکرهکننده جدی گرفته نشد.
مجلس در اواخر عمر خود برای ارائه گزارش نقض برجام آزمون سختی پیش رو دارد
جواد کریمی قدوسی نماینده مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با کیهان با بیان اینکه مصوبه اخیر کنگره آمریکا که اوباما آن را به عنوان قانون ابلاغ کرد از نظر اکثریت اعضای کمیسیون نقض برجسته و آشکار برجام است، تصریح کرد: همان طور که در قانون اقدام متقابل ایران در اجرای برجام آمده با نقض تفاهم برجام به هر بهانه و دلیلی، باید فعالیتها و تعهدات ما متوقف و براساس یک زمانبندی اقدام متقابل انجام شود. در حال حاضر وظیفه کمیسیون امنیت و سیاست خارجی مجلس که یک کمیسیون ناظر و تخصصی در این موضوع است، ارائه گزارشی مبسوط در رابطه با نقض برجام و اتفاقات افتاده در پس از برجام به صحن علنی مجلس و هم به افکار عمومی است. کمیسیون امنیت پیش از این جلسهای را با آقای عراقچی داشت و بازدیدهایی انجام شد که الآن باید گزارشی جامع در این رابطه ارائه دهد. در شورای عالی امنیت ملی نیز هیئت نظارت بر برجام در این رابطه وظیفه دارد که گزارش خود را ارائه دهد و خواسته شود که چرا در برابر این نقض صریح برجام، قانون مجلس در رابطه با اقدام متقابل طرف ایرانی نادیده گرفته میشود.
عضو کمیسیون امنیت و سیاست خارجی مجلس افزود: مگر رئیس جمهور آمریکا که پیش از این به مقام معظم رهبری نامهای نوشته و اظهار داشته بود که ما درصدد دشمنی با شما نیستیم و بیایید با هم مذاکره کنیم، بلافاصله نامه خود را نقض نکرد؟ اکنون افکار عمومی باید از تیم مذاکرهکننده بپرسند که چگونه نامه کوچک و بیاعتبار جان کری وزیر امور خارجه آمریکا را سند حقوقی میدانند اما قانون تصویب شده کنگره آمریکا را که دولت این کشور نیز آن را امضا کرده است، کوچک میشمارند؟
کریمی قدوسی ادامه داد: این روزها که آخرین ماههای عمر مجلس نهم است، در برابر یک آزمایش دیگری قرار گرفته ایم که ما را مکلف میکند تا فقط به وظیفه خود عمل کنیم و دولت را وادار به ارائه گزارش کنیم. اگر این رویه ادامه یابد، آسیبها و خسارتهای بیشتری را هم به دنبال خود میآورد. آمریکاییها منتظر هستند ما آخرین اقدام مخرب هستهای و گل سر سبد آن، یعنی بیرون آوردن قلب راکتور اراک و بتن ریزی آن را انجام دهیم تا خلف وعدهها و دشمنیهای خود را نشان دهند چرا که اطمینان دارند صنعت هستهای ما به عقب بازنمی گردد. آن هنگام که تعهدات ما انجام شد، آمریکاییها میتوانند هیچ گاه برجام را اجرایی نکنند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با تأکید بر اینکه آقای صالحی گفته بود که 6 سال زمان میبرد تا بتوانیم در صنعت هستهای با توجه به اقداماتی که باید انجام دهیم، به عقب برگردیم، گفت: چطور هست که اکنون در مدت کوتاهی و با عجله سانتریفیوژها را جمع آوری و مواد غنیسازی را خارج میکنند و میخواهند قلب راکتور اراک را از کار بیاندازند؟ بیتردید آمریکا اقدامات خصمانه خود را در نقض تعهدات خود یکی پس از دیگری انجام خواهد داد. بنابراین مجلس و شخص آقای لاریجانی در یک آزمون سختی قرار دارند و هر چه زودتر باید گزارشی در این مورد به صحن بیاید. چرا باید وزیر خارجه و سایر اعضای مذاکرهکننده با اکراه و سختی نقض برجام توسط دولت آمریکا را بپذیرند حال آن که از این آشکارتر چطور میتوان توافق را نقض کرد. مردم ما بدانند که اگر به وظایف خود عمل نکنیم باید گفت که از این به بعد باید شاهد تحقق هشدارهای مقام معظم رهبری و خسارتهای بزرگ تری باشیم.
باید اجرای تعهدات ما متوقف شود
چرا که توافق یک طرفه معنا ندارد
همچنین نقوی حسینی نماینده مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه مصوبه کنگره صراحتا بر خلاف برجام و ناقض آن است، گفت: مطابق بند 3 مصوبه مجلس در مورد برجام و هم شرایط نه گانه مقام معظم رهبری و هم مطابق مفاد خود توافق برجام، اگر طرفین نقض عهدی داشته باشند، طرف مقابل میتواند اقدام متقابل و توقف اجرا را صورت دهد. لذا باید قطعا فعالیتها و تعهدات ما که داریم انجام میدهیم، متوقف شود چرا که طرف مقابل تاکنون تعهدات خود را عملی نکرده است و نمیشود که یک طرفه به توافقی ادامه داد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با تأکید بر اینکه در حال بررسی این موضوع در کمیسیون هستیم، ادامه داد: وقتی که آقای ظریف و عراقچی و تخت روانچی در دوران بررسی برجام به کمیسیون امنیت ملی یا کمیسیون ویژه برجام آمدند تا به سؤالات نمایندگان پاسخ دهند، همکاران پرسیدند که اگر آمریکا عهد شکنی کرد شما چه کاری انجام میدهید؟ گفتند که اگر طرف مقابل این کار را انجام دهد ما اجرای تعهدات خود را متوقف میکنیم و به سر جای اول خود برمی گردیم. در این مورد بسیار بحث شد و گفتیم که در چه پروسه و زمانی میتوان به این مرحله از پیشرفت هستهای که هستیم رسید؟ خب حالا این خطا را کرده ایم و صراحتا نقض برجام شده است اما آیا این جملات فانتزی و دیپلماتیک برای پاسخ به نقض کافی است؟ و این جواب به نمایندگان بود که دادند و آنها را دلواپس و عصبانی دانستند. حالا میخواهند چگونه کارهای خود را توجیه کنند؟
نامهای به شورای امنیت ملی فرستادیم
و بازدید از خنداب اراک را بررسی میکنیم
اسماعیل کوثری نماینده مجلس و دیگر عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی با بیان این خبر که روز گذشته در کمیسیون امنیت ملی تصمیم گرفته شد که نامهای به دبیرخانه شورای امنیت ملی فرستاده شود و این کار انجام شد، ادامه داد: در این نامه تأکید شد که فرمایش مقام معظم رهبری دقیقا باید اجرایی شود و به بند 3 قانون مجلس نیز عمل شود. باید از اقداماتی که در راستای تعهدات ما در حال اجرا است جلوگیری به عمل آید. دولت آمریکا به توافق برجام و تعهدات خود اعتنایی نداشته و سرمایهگزاران خارجی در ایران را محدود کرده است و علاوه بر این برای نهادهایی مانند سپاه در ایران، قانونهایی مانند این در برنامه دارند که این مسائل باید روشن شود.
کوثری با بیان اینکه با این حوادث نباید به سادگی برخورد کرد، تصریح کرد: متأسفانه دستگاه دیپلماسی ما در این مورد انفعالی و ضعیف برخورد کرد. این به چه معنا است که میگویند جان کری تعهد داده که در رابطه با این قانون جای نگرانی نیست؟ تصویب و تأیید کردهاند حالا وزیر خارجه آنها میگوید جای نگرانی نیست و ما هم باور کنیم، این نشانه بیدقتی یا بیتفاوتی ما است. براساس قانون اقدام متقابل و متناسب دولت در فعالیتهای هسته ای، دولت و وزارت خارجه باید هر سه ماه یک بار و هر 6 ماه یک بار گزارش جامعی به مجلس ارائه دهد تا نمایندگان گزارش خود را تهیه و به اطلاع عموم برسانند. ما در کمیسیون این مسائل را دنبال و به دولت اخطار میدهیم که بداند چه میکند. در هفته آینده تصمیم داریم که بازدید میدانی از خنداب اراک داشته باشیم و این موضوع را بررسی خواهیم کرد.