kayhan.ir

کد خبر: ۵۷۲۱۹
تاریخ انتشار : ۱۳ مهر ۱۳۹۴ - ۲۰:۴۷

وزارت ارشاد در سوگ یک روتارین(اخبار ادبی و هنری)

عبدالرحیم (تقی) جعفری ناشر باسابقه، جمعه شب، دهم مهر در سن 96سالگی بر اثر عارضه ریوی در یکی از بیمارستان‌های تهران درگذشت.


به دنبال انتشار خبر درگذشت وی رسانه‌های فارسی زبان خارج از کشور و برخی از رسانه‌های زنجیره‌ای داخل به تجلیل از وی پرداختند. اگرچه این رسانه‌ها تنها به برجسته‌سازی بخشی از اقدامات جعفری مانند چاپ برخی کتب نفیس و دایره‌المعارف‌ها مشغول هستند اما کارنامه فرهنگی جعفری تنها به این موارد ختم نمی‌شود. عبدالرحیم جعفری که به ادعای خودش کارش را با کتابفروشی جلوی مسجد امام و از شاگردی چاپخانه شروع کرده بود به واسطه عضویت در کلوپ روتاری و ارتباط با دربار و برخی رجال وابسته نظیر «عبداله والا» (نماینده مجلس شاه و مدیر سابق مجله تهران مصور و...) و همچنین ارتباط با موسسه ماسونی/آمریکایی فرانکلین چاپ برخی از کتابهای درسی را مونوپل کرده و ثروت هنگفتی از این مسیر به چنگ آورد.
کلوپ صهیونیستی روتاری که جعفری عضویت آن را داشت در سال 1917 توسط سه یهودی آمریکایی ایجاد شد و پس از سالهای کودتای 28مرداد 1332 در ایران تاسیس شد. جعفری در دهه 1340 پس از بازگشت از سفر به سرزمین‌های اشغالی  یکی از کتاب‌هایی که در انتشاراتش به چاپ می‌رسید را به رژیم غاصب قدس تقدیم کرد. وی در متن تقدیمی کتاب ضمن تجلیل از نویسنده یهودی آن نوشت: «فرصتی مناسب است تا بر پیشانی این کتاب که نخستین ارمغان ادبی جدید از فرزندان اسرائیل [است]... نیکی و محبتی را که از مردم آن دیار به خاطر سپرده ام نقش کنم.».جعفری در پایان تقدیم نامه اش خطاب به اشغالگران قدس می‌نویسد: «رضای خدا و اجر بسزا حلالش باد ملتی که در فجر تاریخ تمدن به شکستن بت‌ها و انهدام فراعنه مفتخر است.»
جعفری در سالهای منتهی به انقلاب چاپ کتاب‌های انقلابی با گرایش مارکسیستی و... را در کارنامه فعالیتهای خود یدک کشید و در همین ارتباط پس از پیروزی انقلاب نیز نشریه «مجاهد» (ارگان سازمان منافقین) را در چاپخانه‌اش به طبع می‌رساند. وی پس از پیروزی انقلاب اختلافات مالی با «اسماعیل رائین» پیدا کرد. سرانجام رائین در سال1358 در دفتر کار جعفری به طرز مشکوکی به قتل رسید. جعفری پس از توقیف انتشارات امیرکبیر تلاش زیادی برای به چنگ آوردن دوباره آن انجام داد که با مقاومت آیت‌الله جنتی و نیز روشنگری مقالات روزنامه کیهان در مورد وی از جمله «روتارین‌ها چه می‌خواهند؟» مورخ 5/8/75 از رسیدن به این هدف بازماند.
گفتنی است علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و صالحی معاون فرهنگی‌ وزارتخانه در پیام‌هایی جداگانه ضمن تعریف و تمجید از عبدالرحیم جعفری در مرگ او به سوگ نشستند!