kayhan.ir

کد خبر: ۵۶۵۱۲
تاریخ انتشار : ۰۵ مهر ۱۳۹۴ - ۲۱:۲۸
ابعاد فاجعه منا همچنان در ابهام

دیپلماسی منفعل دولت ،ریاض را گستاخ کرده است

در حالی که بیش از 150 زائر ایرانی در فاجعه منا جان‌باخته و بیش از 300 تن مفقود هستند، دیپلماسی منفعلانه دولت باعث عدم همکاری ریاض و حتی اتخاذ مواضع گستاخانه شده است.
سرویس سیاسی-

یکی از وعده‌های رئیس‌جمهور کشورمان در دوران رقابت‌های انتخاباتی، بازگرداندن احترام به پاسپورت ایرانی بود. روحانی در اولین سخنرانی خود پس از کسب کرسی ریاست جمهوری گفت به بستن قرارداد امنیتی با ریاض افتخار می‌کند و آینده‌ای روشن با روابطی گرم‌تر میان تهران و ریاض را ترسیم کرد.
اما آنچه در این چند روز و پس از فاجعه منا رخ داد، نشان داد نه تنها احترام به پاسپورت شهروندان ایرانی بازنگشته بلکه حتی وزرای ایرانی نیز برای گرفتن ویزای ورود به عربستان و رسیدگی به وضعیت بیش از 300 زائر مفقود ایرانی راه به جایی نمی‌برند.
روز شنبه با گذشت 3 روز از فاجعه دلخراش منا در حالی که یک هیئت ایرانی به سرپرستی علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی آماده عزیمت به عربستان و رسیدگی به وضعیت تلخ زائران ایرانی بود، سفارت عربستان به بهانه موهوم تعطیلی از صدور ویزا برای آنان خودداری کرد. موضوعی که همچنان ادامه دارد!
ندادن ویزا به جنتی ختم نشد و وزیر بهداشت کشورمان نیز به سرنوشتی مشابه دچار شد. سخنگوی وزارت بهداشت ایران اعلام کرد دولت عربستان اجازه سفر به این کشور برای بررسی وضعیت مجروحان ایرانی حادثه منا را به وزیر بهداشت ایران نداد و شرایط لازم را برای اعزام نیرو از ایران برای رسیدگی به مصدومان فراهم نکرد.
مقامات عربستانی که تاکنون مسئولیت حادثه منا را برعهده نگرفته و با فرافکنی‌های عوام فریبانه کشته و مصدومان را مقصر ماجرا معرفی می‌کنند، نه تنها با مقامات ایرانی حاضر در این کشور برای رسیدگی به وضعیت زائران حادثه دیده همکاری نمی‌کنند، بلکه پا را فراتر نیز گذاشته و از ایران طلبکار نیز شده‌اند!
در همین رابطه عادل الجبیر وزیر امورخارجه این کشور که در آمریکا به سر می‌برد در اظهاراتی گستاخانه مدعی شد ایران از حادثه منا بهره‌برداری سیاسی می‌کند. این ادعا در حالی است که بیش از 150 ایرانی تاکنون جان باخته و بیش از 300 تن دیگر نیز مفقود هستند.  در حالی که موجی از غم و اندوه کشور را فراگرفته و روشن نبودن وضعیت صدها زائر ایرانی، هموطنان را در بهتی عظیم فروبرده است، انتظار می‌رفت دولتمردانی که عازم نیویورک شده‌اند سفر خود را نیمه تمام گذاشته و برای رسیدگی جدی‌تر به ماجرا به کشور بازمی‌گشتند. اتفاقی که تاکنون نیفتاده است و نصب روبانی مشکی به کت دیپلمات‌های ایرانی حاضر در نیویورک پاسخگو و مرهم این اندوه و فاجعه جانکاه نیست.
اما چه شده است که ریاض چنین گستاخانه برخورد می‌کند و حتی به درخواست ظریف برای دیدار نیز پاسخ منفی می‌دهد؟ پاسخ این سوال را باید در ماجرای یمن و دیپلماسی منفعلانه دولت جست. چند ماه پیش یک کشتی ایرانی حامل کمک‌های انسان دوستانه به مردم یمن عازم سواحل این کشور شد اما در میانه راه ناگهان تغییر مسیر داد و سر از جیبوتی درآورد! راز این تغییر مسیر را بعدها جان کری وزیر امور خارجه آمریکا فاش کرد. وی در این زمینه گفت: چند ماه پیش که یک محموله از سوی ایران راهی یمن بود، خیلی زود با همتای خود (ظریف) تماس گرفتم و گفتم که این امر می‌تواند باعث یک رویارویی جدی شود و ما آن را تحمل نمی‌کنیم. وی نیز در مدت‌زمانی بسیار کوتاه با من تماس گرفت و گفت قرار نیست این محموله به زمین برسد یا از آب‌های بین‌المللی خارج شود و بعد راهی کشور خودشان شد. ما محموله سلاح ایران را که راهی سودان بود تا بعد به دست حماس برسد، دنبال کردیم. ازاین‌رو، ما تلاش‌های عمده‌ای را دنبال می‌کنیم و به صورتی چشمگیر، این تلاش‌ها را عقب رانده‌ایم تا ازاین‌دست فعالیت‌ها جلوگیری شود.
وقتی با یک تماس تلفنی ارباب آمریکایی آل سعود کشتی امدادرسان ایران به مردم مظلوم یمن تغییر مسیر می‌یابد، برخورد گستاخانه دربار آل سعود با مقامات کشورمان نباید جای تعجب نیز داشته باشد.
حال سوال افکار عمومی این است که دیپلماسی منفعلانه دولت در پوشش تدبیر و امید و تنش‌زدایی چه پاسخی برای مردم داغ دیده از حادثه منا دارد و چه برخوردی با گستاخی ریاض خواهد داشت؟