kayhan.ir

کد خبر: ۵۵۴۰۱
تاریخ انتشار : ۲۳ شهريور ۱۳۹۴ - ۲۱:۰۳
یک اقتصاددان:

بسیاری از تحریم‌های اقتصادی در برجام لغو نشده است

یک اقتصاددان گفت: برخلاف آنچه ادعا می‌شد با وجود انجام مذاکرات، بسیاری از تحریم‌های کلیدی در برجام لغو نخواهد شد.


بیژن عبدی در گفت‌وگو با تراز درباره تغییر 180 درجه‌ای مواضع و لحن دولت یازدهم بعد از جمع‌بندی مذاکرات اظهار کرد: البته باید این سؤال را دولتمردان پاسخ دهند اما وقتی من، از بیرون به دولت نگاه می‌کنم می‌بینم قبل از نتیجه مذاکرات فضای کاذبی توسط دولت در جامعه ایجاد شده بود که اگر توافق صورت بگیرد چه و چه خواهد شد و حتی ازدواج جوانان و آب خوردن و نفس کشیدن مردم را هم به نتایج این مذاکرات مرتبط دانسته بودند.
وی افزود: واقعیت این بود که با نتیجه مذاکرات برخلاف آنچه ادعا می‌شد بسیاری از تحریم‌های کلیدی عملاً لغو نشده یا درآمدهایش آزاد نخواهد شد. البته ممکن است برخی روابط بین بانکی آزاد شود اما اگر قرار باشد سوئیفت بعد از 8 سال آزاد شود عملاً شما امکان جابجایی درآمدهای ارزی نفت‌تان را ندارید. اگر قرار باشد نفت ما صادر شده و درآمدش به صورت دلارهای بلوکه شده درآید، عملاً با تحریم بودن هیچ فرقی ندارد.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: انتظار می‌رفت دولت بتواند با قراردادهای دوجانبه تا حدودی این مشکل را حل کند. شما می‌بینید برای مثال وقتی روسیه تحریم شد، سریع به سمت جایگزین کردن واحدهای پولی دیگر کشورها با دلار رفت یا به جای ذخایر ارزی به سمت جایگزین کردن شمش طلا رفت. خب ما الان بیش از 8 سال و به طور دقیق‌تر حدود 30 سال است که در تحریم هستیم اما هیچ اراده‌ای در دولتمردان برای جایگزینی این پیمان‌ها به جای دلار ندیده‌ایم. الان راه این کار باز است و امکانش نیز وجود دارد اما متأسفانه اراده‌ای برای این کار وجود ندارد.
عبدی خاطرنشان کرد: در ابتدا به جمع‌بندی رسیدن مذاکرات صحبت از میزان 180 میلیارد دلاری اموال بلوکه بود که در مردم این ذهنیت را ایجاد کرد که با رفع تحریم‌ها اتفاقات عجیب و بسیار مثبتی خواهد افتاد. اما بعدها در موادی که عملاً غربی‌ها با زیرکی آن را دور زدند و در برجام، جای دادند که منابع مالی شرکت نفت، شرکت‌های تابعه و منابعی که در صنایع الکترونیک و... بلوکه شده باقی بماند. حتی بسیاری از منابع ما در بانک‌های ملی، سپه و صادرات عملاً در تحریم‌ها باقی می‌ماند. خب معلوم است نهایتاً همان چند میلیارد دلاری که آقای سیف به آن اشاره داشتند آزاد خواهد شد. یعنی از یک طرف این ادعا وجود دارد که تحریم‌ها لغو شده است از طرف دیگر عملاً این تحریم‌ها لغو نشده است. خب دولت در این شرایط باید چه پاسخی به مردم دهد؟ لذا دولت مجبور است حرف‌ها و اظهارات خود را 180 درجه تغییر دهد. به تعبیر مقام معظم رهبری اگر قرار باشد تحریم‌ها لغو نشوند پس این مذاکرات برای چه بود؟
این اقتصاددان در ادامه گفت: متأسفانه هیچ برنامه‌ای برای حرکت به سمت استقلال و خودکفایی اقتصادی وجود ندارد. برخی از آقایان امروز در رسانه‌های خودشان از وابستگی متوازن جهانی و هم‌افزایی جهانی و... حرف می‌زنند و استقلال اقتصادی را یک حرف بی‌معنی می‌دانند. یعنی ما از حاکمیت و مبانی ایدئولوژیک خودمان بگذریم. خب اگر قرار باشد ما چرخه‌ای مثل کره جنوبی و ترکیه در چرخه‌های جهانی باشیم پس چرا انقلاب کرده‌ایم؟
وی افزود: بالاخره انقلاب حرف نو زدن است و ما همه هزینه‌های آن را نیز پرداخت کرده‌ایم و حالا که وقت چینش ثمره است به نظرم با این برنامه‌های ناقص در حال عقب‌گرد هستیم. امیدوارم مسئولین با هوشیاری بیشتر اجازه ورود تفکرات آمریکایی را به کشور ندهند و در صورت امکان مواردی از برجام اصلاح شود. اگرچه هنوز مشخص نیست آیا ایران برجام را پذیرفته و آن را امضا کرده است یا نه؟