دموکراتها مانع رأیگیری در مورد توافق شدند
جمهوریخواهان در رد برجام ناکام ماندند
دموکراتهای سنای آمریکا روز پنجشنبه مانع رأیگیری در مورد توافق هستهای شدند، تا اوباما از وتوی مخالفت کنگره با توافق بینیاز شود، اما رهبر اکثریت سنا اعلام کرد هفته آینده دوباره این طرح را به رأی میگذارد.
روز پنجشنبه پس از ساعتها بحث در صحن سنای آمریکا، جمهوریخواهان نتوانستند به آرای لازم برای جلوگیری از استفاده دموکراتها از ترفند موسوم به «اطاله بررسی» دست یابند. دموکراتها با جلوگیری از این ترفند، مانع رأیگیری در مورد طرح رد توافق شده و عملا با سپری شدن ضربالاجل اعلام نظر کنگره، کاخ سفید بدون آنکه با به کارگیری حق وتو متحمل هزینههای سیاسی شود، میتواند متنی را که 23 تیر ماه امسال در وین به دست آمد، اجرایی کند.
روزنامه نیویورکتایمز نوشته است که شاید باراک اوباما تنها رئیسجمهور تاریخ آمریکا باشد که اصلیترین دستاورد سیاست خارجیاش، در حالی اجرایی میشود که حتی یک نفر از حزب رقیب که اکثریت را هم در سنا و هم در مجلس نمایندگان در اختیار دارد، به آن رأی مثبت نداده است.
در این جلسه «میچ مککانل» رهبر اکثریت جمهوریخواه سنا، طرح «ختم بررسی» و تصمیمگیری فوری در مورد طرح رد برجام را به رأی گذاشت که برای تصویب آن نیاز به حمایت سه پنجم اعضای سنا است. اما تمام دموکراتهایی که از توافق هستهای اعلام حمایت کرده بودند، علیه ختم بررسی رأی دادند و این طرح نهایتا با 58 رأی مثبت در برابر 42 رأی منفی، شکست خورد تا راه برای اجرای برجام، باز شود.
اوباما پس از مسجل شدن پیروزیاش در کنگره، بیانیهای صادر کرده و آن را یک «پیروزی برای دیپلماسی» خواند و گفت: «از حالا بر روی اجرا و راستیآزمایی توافق، متمرکز میشویم.»
با این وجود، پس از شکست جمهوریخواهان، میچ مککانل که رأی منفی به طرحش را «یک تراژدی» توصیف کرده بود، در اقدامی کمسابقه اعلام کرد طرح «خاتمه بررسی» را هفته آینده بار دیگر به رأی میگذارد.
این نتیجه در حالی به دست آمد که از روز سهشنبه گروهی از جمهوریخواهان مجلس نمایندگان، به بهانه آن که متن توافق محرمانه ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی در اختیار کنگره قرار نگرفته، این ادعا را مطرح کردند که دوره 60 روزه بررسی توافق هنوز آغاز نشده و باید تصمیمگیری در مورد آن را تا زمان نامحدودی به تعویق انداخت. با این حال، کاخ سفید با رد این ادعا، اعلام کرد که در صورتی که کنگره تا روز 26 شهریور (17 سپتامبر) نظر خود را اعلام نکند، دولت مطابق متن قانون نظارت بر توافق هستهای، برجام را اجرا خواهد کرد.
جمهوریخواهان پس از شکست در سنا، در مجلس نمایندگان طرحی را برای ملزم کردن اوباما به ارائه توافق ایران و آژانس مطرح کردند. این طرح نهایتا به قطعنامهای غیرالزامآور تعدیل و با 244 رأی مثبت در برابر 486 رأی مخالف، تصویب شد.
این قطعنامه اعلام کرده است که اوباما در ارائه «توافقات جانبی» برجام به کنگره، درست عمل نکرده است. با این حال، در آن تکلیف الزامآوری برای اوباما تعیین نشده است.
به گزارش فارس به نقل از اسکای نیوز، باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرد که ایران همواره منبع ناامنی در خاورمیانه است و توافق هستهای با ایران به نفع امنیت ملی آمریکا و همپیمانان آن در منطقه است.
وی همچنین مدعی شد که به این وسیله اقدامات برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای اجرایی خواهد شد.
برجام، بخشی از یک راهبرد کلان
به گزارش فارس، هیلاری کلینتون نامزد پیشروی دموکراتها در رقابتهای انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، با حضور در نشستی به میزبانی اندیشکده بروکینگز، بار دیگر حمایت خود از توافق هستهای با ایران را اعلام کرد و گفت: من از توافق هستهای به عنوان بخشی از یک راهبرد بزرگتر در قبال ایران حمایت میکنم.
وی افزود: حالا که وضعیت توافق در کنگره مشخص شده است، باید بگویم که اجرای توافق، مهار ایران و عوامل آن و همچنین تقویت متحدانمان در منطقه، برنامه من پس از ریاستجمهوری است.
وزیر خارجه سابق آمریکا در ادامه با خشن و بیرحم خواندن ایران، گفت: دست تهران به خون آمریکاییها آلوده است و دلیلی برای اعتماد به ایران وجود ندارد.
وی به روند شکلگیری مذاکرات هستهای هم اشاره کرد و گفت که در سال 2012 واشنگتن به سلطان قابوس پادشاه عمان پیام داد که خواستار مذاکره با تهران است. به گفته کلینتون، پس از آن که ترتیبات لازم برای برقراری آن مذاکرات انجام شد، گفتوگوهای محرمانهای با حضور بیل برنز و جیک سالیوان، مقامات وقت وزارت خارجه آمریکا با طرف ایرانی در عمان صورت گرفت و همان مذاکرات بود که نهایتا بعد از انتخابات ریاست جمهوری ایران به شکلگیری توافق موقت ایران و 1+5 در ژنو منجر شد.
کلینتون گفت: نباید توافق را رد کرد، بلکه باید آن را مشروط کرد و مثلا گفت که بله، من از توافق حمایت میکنم و در عین حال راهبرد بزرگتری را برای رویارویی با رفتارهای بد ایران تعریف میکنم. اگر توافق را رد کنیم، ایران میتواند بدون هرگونه محدودیتی برنامه خود را پی بگیرد. باید هزینه اقدامات ایران را افزایش داد و ائتلافی منطقهای علیه متحدان ایران، به خصوص حزبالله تشکیل داد.
کلینتون گفت که باید پس از توافق، آمریکا آماده سه سناریو از سوی ایران باشد. وی اولا مدعی شد که ممکن است که ایران برای فریبکاری و حقه زدن در جریان اجرای توافق، تلاش کند. به ادعای او، ثانیا ایران ممکن است منتظر بماند تا پس از 15 سال که برخی محدودیتهای برجام پایان مییابد، برنامه سابق خود را پی بگیرد و ثالثا، احتمال دارد که ایران حمایت خود از متحدان منطقهایاش را افزایش دهد. وی در اظهاراتی تکراری بار دیگر ایران را متهم به تلاش برای ساخت بمب هستهای کرد و گفت: پیام من به سران ایران این است که ایالات متحده هرگز به شما اجازه دستیابی به سلاح هستهای را نمیدهد. من به عنوان رئیسجمهور هر کاری لازم باشد، برای حمایت از خودمان و متحدانمان انجام خواهم داد و در صورتی که ایران برای دستیابی به بمب اتم تلاش کند، در استفاده از گزینه نظامی تردید نخواهم کرد.
کلینتون برخورد با «موارد نقض حقوق بشر» را چهارمین بند از راهبرد خود خواند و گفت: واشنگتن باید تحریمهای مربوط به حقوق بشر را با قدرت اجرا کرده و در صورت نیاز آنها را تقویت کند. آمریکا در سال 2009 برای حمایت از اعتراضات بسیار محدود بود، در آینده اینطور نخواهد بود.
وی در ادامه بار دیگر به مسئله امنیت اسرائیل پرداخت و گفت: اگر یک ثانیه تصور میکردم که این توافق امنیت اسرائیل را به خطر میاندازد، از آن حمایت نمیکردم... اطمینان دارم که توافق امنیت اسرائیل را تقویت میکند.
مجلس نمایندگان آمریکا
با برجام مخالفت کرد
مجلس نمایندگان آمریکا طبق انتظار و با توجه به اکثریت جمهوریخواه آن با برجام مخالفت کرد. در رایگیری انجام شده در مجلس نمایندگان آمریکا درباره برجام، 269 نماینده رای مخالف،162 رای موافق و 1 رای ممتنع دادند.
پس از آن که دموکراتهای سنا مانع از تصویب رایگیری درباره مخالفت با برجام در این مجلس شدند، این بار جمهوریخواهان در مجلس نمایندگان به برجام رای منفی دادند؛ هرچند این رأی با توجه به اکثریت جمهوریخواهان قابل پیشبینی بود اما با توجه به تعداد مخالفان دموکرات، باقی ماندن حق وتوی اوباما و همچنین نتیجه رای سنا که باید مکمل مصوبه مجلس نمایندگان باشد، عملا جمهوریخواهان قادر به ممانعت از اجرای برجام نیستند.