قالیباف: کار فرهنگی محل پیمانکاری نیست
شهردار تهران گفت: اگر کشوری استقلال و هویت فرهنگی خودش را نداشته باشد، حتی اگر استقلال سیاسی و اقتصادی هم داشته باشد دیر یا زود فروخواهد ریخت.
محمدباقر قالیباف در مراسم افتتاح سومین اجلاس راهبردهای توسعه فرهنگی و اجتماعی شهرهای ایران، با تاکید بر اهمیت فرهنگ در کشور ابراز داشت: همه چرخه قدرت، انقلاب، تاریخ مبارزه مسلمانان، امام، شهدا، نظام ولایی، امکانات، بیتالمال با همه فراز و نشیبها و نقاط قوت و ضعف خود میخواهد یک کار را انجام دهد و آن نیز هدفی جز رشد و تعالی شهروندان نیست. در حقیقت همه این فعالیتها در این خلاصه میشود که بندگان خدا بتوانند عبادت خدا را انجام دهند و این از کار فرهنگی، تربیتی و آموزشی شکل میگیرد.
شهردار تهران خطاب به مدیران فرهنگی و اجتماعی شهرهای ایران، عنوان کرد: مهمترین رسالت شما این است که به مسایل فرهنگی و اجتماعی توجه داشته باشید. ما در شهروندان خلاصه میشویم و شهروندان هم باید از مسیر کارهای فرهنگی با جوهره دینی به این نقطه برسند، اما در این میان باید توجه داشته باشیم که اگر به کار فرهنگی و اجتماعی بپردازیم در حالی که ماشین مردم در خیابان در چاله بیفتد، زباله مردم را جمعآوری نکنیم و نظام اداری شهرداری را رو به بهبود و سلامت نبرده و فساد را کاهش ندهیم، حتما کار فرهنگی ما ضد فرهنگی است.
وی تاکید کرد: من بر کار فرهنگی تاکید دارم اما بدانید اگر در کار خدماتی خودتان کوتاهی کنید در واقع بزرگترین کار ضد فرهنگی را کردهاید، به همین جهت باید خدمات خوبی را به شهروندان ارایه دهید و مسایل آنها را به بهترین شکل ممکن پیش ببرید چرا که این خودش بزرگترین کار فرهنگی است، اما در کنار این موضوع شهرداران و شوراها باید توجه داشته باشند که در هنگام تنظیم بودجه و برنامه، بودجه مورد نیاز تنها برای کارهای خدماتی نیست.
قالیباف تاکید کرد: شاید مجموعا کمتر از 2 درصد برای کارهای فرهنگی و اجتماعی در شهرها در نظر گرفته میشود که این رقم برای کارهای فرهنگی و اجتماعی بسیار کم است.
شهردار تهران بر ضرورت مولد بودن کشور تاکید کرد و گفت: استقلال فرهنگی و غیرفرهنگی نیز باید متوجه تولید باشد اما این سوال مطرح میشود که باید چه چیزی را تولید کنیم؟ قدرتها و نظامها - و نه الزاما دولتها - اگر میخواهند به نقطه مطلوب در حوزه مولد بودن برسند باید قدرت، ثروت، معرفت و منزلت را تولید کند. همچنین سازمانها و ملتها باید بتوانند این چهار مورد را به یکدیگر تبدیل کنند.
قالیباف ادامه داد: هر کدام از این تبدیلها بدون شک یک فعالیت هدفمند و اثرگذار است. به عنوان نمونه مهم است که ثروت را به معرفت تبدیل کنیم اما سوال اصلی اینجا است که تبدیل ثروت به معرفت از چه روشی باید صورت گیرد؟ شهردار تهران در ادامه به واردات خودروهای لوکس و گرانقیمت به کشور اشاره کرد و گفت: نکته اصلی اینجاست که ثروتی وجود دارد، اما صاحب این ثروت منزلت ندارد و برای کسب منزلت خود احساس میکند که باید ماشین و خانه چند میلیاردی در اختیار داشته باشد. این در حالی است که افرادی که کار فرهنگی میکنند باید به این فرد یاد دهند که چگونه ثروت خود را از مسیر احسان به منزلت تبدیل کند و نه تجملگرایی؛ به این ترتیب باید بتوانیم این موضوع را به درستی منعکس کنیم و این فرد نیز به جهت فطری در این مسیر قرار گیرد.
وی تصریح کرد: قدرت به ثروت و ثروت به قدرت تبدیل میشود، اما در بسیاری از اوقات این تبدیل از راه حرام و زد و بند صورت میگیرد، این در حالی است که این تبدیلها باید از راه درست انجام شود. همچنین این همه شرکتهای دانشبنیان وجود دارد و اقتصاد مقاومتی نیز به معنای تبدیل کردن معرفت به ثروت است. وی با تاکید بر ضرورت توجه جدی به سه موضوع آسیبهای اجتماعی، سبک زندگی و اوقات فراغت، عنوان داشت: در رویکردهایی که در فعالیت های فرهنگی دنبال میکنیم باید به دینی بودن فعالیتهای فرهنگی، موضوع هویت و خانواده محور بودن فعالیتها توجه داشته باشیم. البته در پیگیری این رویکردها مقاومتهای زیادی هم وجود دارد، اما همه انرژی خود را گذاشتهام که مسیر را به این سمت سوق دهیم و به صورت اثرگذار پیش رویم. همانطور که آثار آن نیز به صورت جسته و گریخته قابل مشاهده است.