مذاکرات ایران و آژانس امروز در تهران برگزار میشود
مذاکرات ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای تعیین گام بعدی امروز با حضور کارشناسانی از سازمان انرژي اتمی، وزارت خارجه و کارشناسان آژانس، در تهران برگزار میشود.
مذاکرات ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای تعیین گام بعدی امروز با حضور کارشناسانی از سازمان انرژي اتمی، وزارت خارجه و کارشناسان آژانس، در تهران برگزار میشود.
ایران و آژانس 20 آبان ماه سال جاری در بیانیه مشترکی که به امضای یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس و علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی رسید، توافق کردند تا ابهامات و سؤالات آژانس در چارچوبی تعیین شده و با همکاری داوطلبانه ایران رفع شود. در این چارچوب از 20 آبان تا 20 بهمن ماه دوره اول همکاری ایران و آژانس که در این چارچوب شش موضوع برای رفع ابهام طرح شده بود صورت گرفته است و مذاکرات امروز شنبه 19 بهمن دومین دور از مذاکرات ایران و آژانس در چارچوب بیانیه مشترک خواهد بود.
در همین زمینه، رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان در گفتوگو با ایرنا درباره این مذاکرات گفت: ادامه مذاکرات ایران و آژانس بینالمللی اتمی براساس توافق از قبل انجام شده در تاریخی که اعلام شده بود با حضور کارشناسان آژانس، کارشناسان سازمان انرژي اتمی و کارشناسان وزارت امور خارجه انجام میشود.
صالحی در گفتوگو با پرستیوی نیز در مورد نگرانی طرف غربی در مورد راکتور آب سنگین اراک گفت: ما در این جا نمیتوانیم تغییراتی در طراحی بدهیم به عبارت دیگر در طراحی این راکتور تغییراتی بدهیم تا پلوتونیوم کمتری در آن تولید شود و به این شیوه از میزان نگرانیها در این زمینه بکاهیم.
وی تاکید کرد که تجربه نشان داده است نگرانی آنها غیرواقعی است و آنها فقط از این مسئله به عنوان دستاویزی برای اعمال فشار سیاسی علیه ایران استفاده میکنند.
صالحی افزود: ما اکنون در حال مذاکره با روسها در مورد نیروگاه بعدی 4 هزار مگاواتی هستیم. هنوز در حال مذاکره در مورد شرایط آن هستیم. امیدواریم که سال آینده کار روی نیروگاه بعدی را آغاز کنیم. و البته تکمیل چنین نیروگاهی با روسها 7 الی 8 سال زمان خواهد برد.
کمالوندی: آماده پاسخگویی
به همه سؤالات آژانس هستیم
سخنگوی سازمان انرژی اتمی نیز اعلام کرد: مذاکرات ایران و آژانس صبح امروز (شنبه) با هدف تعیین گام بعدی همکاریهای ایران و آژانس، برای رفع ابهامات باقی مانده، برگزار میشود.
بهروز کمالوندی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: مذاکرات ایران و آژانس بینالمللی انرژي اتمی امروز در سازمان انرژي اتمی به سرپرستی رضا نجفی، نماینده ایران در آژانس و ترو واریو رانتا معاون مدیر کل آژانس در امور پادمانها برگزار میشود.
وی گفت: این مذاکرات برای یک روز پیشبینی شده است اما اگر دو طرف تمایل داشته باشند که مذاکرات را ادامه دهند میتواند در روزهای بعد ادامه یابد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با اعلام این که آماده پاسخگویی به همه سؤالات آژانس هستیم درباره دستور کار دور دوم مذاکرات ایران و آژانس در چارچوب توافقی که میان دو طرف در 20 آبان ماه به امضا رسید، گفت: چارچوب اصلی این مذاکرات بررسی همکاریهای داوطلبانه و فراتر از پادمان ایران برای پاسخ به شش سؤال و ابهامی است که آژانس در گام اول توافق دو طرفه مطرح کرده بود و همچنین در این مذاکرات براساس چشماندازی که از همکاری میان دو طرف در گام اول به دست آمده است، مسیر همکاریها در آینده تعیین میشود.
کمالوندی درباره این موضوع که علاوه بر بازدید بازرسان آژانس از معدن گچین بندرعباس و تأسیسات تولید آب سنگین اراک قرار بود ایران درباره چهار موضوع دیگر به آژانس اطلاعاتی را ارائه دهد، گفت: بازدید از دو مکان تعیین شده انجام شده است و نامههای حاوی اطلاعات درباره چهار موضوع دیگر نیز به آژانس ارائه شده است. البته درباره یکی از این موضوعات قرار بود ظرف چند روز گذشته این کار صورت گیرد.
کمالوندی تأکید کرد: ما امیدواریم ابهامات آژانس در قالب شش موضوعی که در گام اول همکاریها تعیین شده است رفع شده باشد و آژانس اعلام کند که ابهاماتش برطرف شده است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این سؤال که «انتظار ایران از آژانس در رابطه با شش موضوع مطرح شده در گام اول چیست؟» اظهار کرد: همکاریهای داوطلبانهای که ایران با آژانس در چارچوب بیانیه مشترک طی سه ماه گذشته انجام داد، فراتر از پادمان و داوطلبانه بوده است و با این انتظار انجام شد که ابهامات تصنعی آژانس که از گذشته وجود داشته است رفع شده باشد. این همکاریها به صورت توافقی انجام میشود و هیچ الزامی برای ایران دربر ندارد. در عین حال استمرار این همکاریها به صورت داوطلبانه، بویژه از سوی ایران مستلزم آن است که مسیر در آینده روشن و مشخص باشد.
وی در خصوص تغییر در طراحی رآکتور آب سنگین اراک که بر اساس مصاحبه صالحی با پرس تیوی برای رفع نگرانیهای طرف غربی ممکن است انجام شود، تصریح کرد که طراحی انجام شده و تغییر در طراحی مطرح نیست. احتمالاً صحبت آقای صالحی در خصوص نوع استفاده از سوخت است. این بحثها فنی است و وقتی انجام میشوند ممکن است برداشتهای اشتباهی انجام شود.
ابراز امیدواری دیپلماتهای غربی برای پیشرفت مذاکرات
دیپلماتهای غربی نیز در گفتوگو با رویترز ابراز امیدواری کردند مذاکرات آژانس و ایران امروز نتایج مثبتی به همراه داشته باشد.
این خبرگزاری انگلیسی نوشت: «دیپلماتها با نوعی خوشبینی آمیخته به احتیاط میگویند که تیم بازرسان ارشد آژانس بینالمللی انرژی اتمی در حالی از نشست تهران باز خواهند گشت که دستکم قدری پیشرفت در جلب همکاری ایران برای این تحقیقات حاصل کردهاند.»
با این حال، به گفته دیپلماتهای غربی آژانس احتمالاً طوری عمل خواهد کرد که به تفاهم دو جانبه، در زمانی که ایران و کشورهای 5+1 قرار است گفتوگوهای هستهای را ادامه دهند، لطمهای وارد نشود.
براین اساس، طبق ادعای رویترز، تحقیقات آژانس از تمرکز بر روی مسائلی با حساسیت کمتر که آژانس آن را «جنبههای نظامی احتمالی در برنامه هستهای تهران» میخواند آغاز خواهند شد.
یک دیپلمات غربی گفته است: «من فکر میکنم آنها قطعاً باید بحث را با مسائلی درباره جنبههای نظامی احتمالی در برنامه هستهای ایران آغاز کنند. مسائل دم دست، در صورتی که مسائل واقعی مربوط به جنبههای نظامی احتمالی باشند، مناسب هستند.»