درمان صرع با یک روش جدید
محققان ایرانی در حال تبلیغاتی هستند تا فعالیتهای مغزی بیماران مبتلا به صرع غیرقابل درمان با دارو را حین عمل جراحی ثبت کنند.
دکتر سینا صالحی، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در خصوص طرح «انجام الکتروکوتیکوگرافی یا روشی برای ثبت فعالیتهای مغزی و تحریک الکتریکی قشر مغز حین عمل جراحی» به مهر گفت: قرار است این روش برای اولین بار در ایران اجرا شود چرا که میتواند به درمان بیماران مبتلا به صرع کمک کند.
وی با بیان اینکه بخشی از بیماران مبتلا به صرع قابل درمان با مصرف دارو نیستند، افزود: این بیماران باید تحت عمل جراحی قرار بگیرند تا قسمتهای مشکلدار و آسیب دیده مغزشان برداشته شود.
صالحی با اشاره به روش الکتروکوتیکوگرافی برای درمان بیماران مبتلا به صرع اظهار داشت: تاکنون در ایران از این روش برای ثبت فعالیتهای مغزی صرعیها استفاده نشده است.
وی در ادامه بیان کرد: به هنگام عمل جراحی با ثبت فعالیتهای مغزی بیمار میتوان فهمید که کدام قسمت از ناحیه مغز بیمار دچار مشکل شده است. از این رو تنها قسمت آسیب دیده جراحی و برداشته میشود.
به گفته وی، وقتی به هنگام جراحی تنها بافت آسیب دیده را برداریم، بافتهای سالم بیمار آسیبی نمیبینند.
وی افزود: در حال حاضر جراح با استفاده از نوار مغزی بافت مشکلدار بیمار مبتلا به صرع را تشخیص میدهد و سعی میکند برای اطمینان حاصل کردن از جداسازی بخشهای مشکلدار مغز، گهگاه سطح وسیعتری از بافت را بردارد که این موضوع اختلالات عملکردی در بیمار به دنبال خواهد داشت.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز عنوان کرد: برخی اوقات نیز ممکن است قسمتهای مشکلدار مغز برداشته نشود که این موضوع هم عواقب خود را دارد.
وی تاکید کرد: با استفاده از الکتروکوتیکوگرافی اختلالات عملکردی فرد پس از جراحی به حداقل میرسند.
به گفته وی برای درمان جراحی بیماران صرعی مقاوم به دارو، نیاز به انجام الکترکوتیکوگرافی (ثبت فعالیتهای مغزی) است و ما همزمان از این اطلاعات ثبت شده مغزی برای انجام تحقیقات در زمینه شناخت مکانیسمهای توجه در مغز استفاده خواهیم کرد.
وی گفت: این طرح علاوه بر کمک به درمان بیماران مبتلا به صرع غیرقابل درمان با دارو، زمینهای برای انجام تحقیقات درباره شناخت فعالیتها و عملکردهای مغزی ایجاد میکند. همچنین زمینهای ایجاد میشود تا تحقیقاتی در حوزه اختلالات شناختی نیز انجام گیرد.
وی افزود: اکنون در مراحل ابتدایی این طرح هستیم و بنا داریم تا با تمرکز بر قسمت «توجه بینایی» در مغز (جایی که مغز فرمان حرکت چشم به محل مورد توجه را میدهد) تحقیقات خود را آغاز کنیم.