kayhan.ir

کد خبر: ۴۹۳۹۹
تاریخ انتشار : ۱۷ تير ۱۳۹۴ - ۱۹:۴۱
رئیس مرکز مطالعات و مبانی مدل‌های اقتصادی:

افزایش خام‌فروشی نفت پس از تحریم‌ها خوشحالی ندارد

رئیس مرکز مطالعات و مدل‌های اقتصادی با بیان اینکه اقتصاددانان لیبرال ترس خود را پشت تحلیل‌هایشان پنهان می‌کنند، گفت: دولت نباید از افزایش صادرات نفت خام به واسطه لغو احتمالی تحریم‌ها خوشحال باشد.


مهدی زریباف در پاسخ به این سوال که چرا عده‌ای ادعا می‌کنند که با عدم لغو تحریم‌ها ما بیچاره می‌شویم خاطرنشان کرد: اقتصاددانان لیبرال ترسو که فکر می‌کنند اگر تحریم‌ها برداشته نشود بیچاره می‌شویم، ترس خود را پشت تحلیل اقتصادی بروز می‌دهند.
رئیس مرکز مطالعات و مبانی مدل‌های اقتصادی در خصوص راهکارهای جبران کمبود منابع از سوی دولت اظهار کرد: توجه به منابع داخلی مشکل کمبود منابع دولت را حل می‌کند و دولت نباید برای استفاده نکردن از منابع داخلی بهانه‌جویی کند.
وی خاطرنشان کرد: وقتی دولت ریال خود را وابسته به ارز کرده است، معلوم است که باید با کمبود منابع دست و پنجه نرم کند و نباید جز این انتظار دیگری داشت.
زریباف با بیان این مطلب که دولت نباید از افزایش صادرات نفت خام به واسطه لغو احتمالی تحریمهای خارجی خوشحال باشد به نسیم گفت: باید با برنامه‌ریزی از افزایش صادرات نفت خام چشم‌پوشی کرد و برای افزایش صادرات غیرنفتی برنامه‌ریزی کنیم.
وی افزود: اگر از خام فروشی دست برداریم و فرآورده‌های نفتی را بعد از فراوری صادر کنیم همه نیازهای دولت که با کمبود منایع ایجاد شده است، تامین می‌شود.
رئیس مرکز مطالعات و مبانی مدل‌های اقتصادی با تاکید بر لزوم اتکا به توانایی‌های مردم برای جبران کمبود منابع بیان کرد: برای حل مشکل کمبود منابع باید به خود مردم و تلاش‌های آنها اتکا کرد، ولی متاسفانه دولت اعتقادی به حضور مردم در اقتصاد ندارد.
زریباف افزود: مسلما اگر تحریم شویم بیشتر به سمت ظرفیت‌های درونی و اقتصاد مقاومتی می‌رویم و باید از فرصت تحریمها نهایت استفاده را ببریم.
اثرگذاری تحریم‌ها
با عافیت‌طلبی مسئولان
دیپلمات سابق کشورمان هم با انتقاد از زندگی اشرافی برخی مسئولان گفت: ما در همه سی‌و شش سال گذشته درگیر تحریم‌ها بوده‌ایم، لکن تغییر شرایط اجتماعی و رویکرد مردم سبب شده امروز تحریم‌ها اثر خود را بیشتر نشان دهد و در صورت شکل‌گیری مجدد ارتباط مردم و مسئولان و زندگی‌های ساده زیستانه و دوری از سبک زندگی‌های اشرافی دوباره می‌توان به راحتی بر مشکلات تحریم فائق آمد.
جواد منصوری در تشریح نمونه‌هایی از رفتار مقاومتی در اقتصاد در سال‌های نخست انقلاب گفت: علاوه بر سالهای نخست پیروزی انقلاب، در سال‌های قبل از انقلاب و بخصوص سال آخر که شرایط دشواری حاکم شده بود؛ نمونه‌های فراوانی از رفتار مقاومتی در اقتصاد داریم.
این پژوهشگر تاریخ افزود: همچنین در سال‌های بعد از انقلاب و در اوج جنگ در دوره‌ای ارزاق کم شد، اما مردم در کمترین امکانات زندگی را گذراندند و اعتراضی نکردند، چون می‌دیدند که مسئولین مملکت در خدمت نظام هستند و مثل خودشان زندگی می‌کنند.
منصوری خاطرنشان کرد: مردم با کمال میل این سختی‌ها و کمبود‌ها را تحمل کردند و بهترین همراهی‌ها را با دولت انجام دادند و به همین دلیل هم نتیجه جنگ برخلاف همه تحلیل‌های دنیا شد. اما بعد از جنگ رفاه‌زدگی و عافیت‌طلبی و مصرف‌گرایی و اشرافی‌گری اندک اندک رواج  پیدا کرد.
وی تأکید کرد: همین مسئله سبب شد که روحیه قناعت و مقاومت اقتصادی کم کم محو شد و از میان رفت و روحیه آز و حرص و طمع جای آن را گرفت. این تغییر اجتماعی سبب شد تا تحریم‌ها بیشتر از قبل خود را نشان دهد.