گزارشی از عملکرد ایران در لیگ جهانی والیبال ۲۰۱۵
برطرف کردن نقاط ضعف و تلاش بیشتر برای المپیکی شدن
فدراسیون والیبال و کادر فنی با برطرف کردن اشتباهات بارز فنی و روحی بازیکنان ایران میتوانند نسبت به کسب سهمیه المپیک از جام جهانی و یا مسابقات زیر گروه المپیک از منطقه آسیا امیدوار باشند.
اسلوبودان کواچ، سرمربی صرب تیم ملی والیبال ایران در آخرین نشست خبری خود پس از بازی دوم مقابل روسیه در لیگ جهانی 2015، یاد آوری کرد که شاگردانش در این لیگ نتایج قابل قبول و خوبی گرفتهاند. او میگفت: قبل از شروع لیگ جهانی، فکر میکردید در گروهی که قهرمان جهان، قهرمان لیگ جهانی و قهرمان المپیک حضور دارند به مقام چندم برسیم و چند پیروزی به دست بیاوریم؟
سعید معروف، کاپیتان تیم ملی والیبال ایران هم پس از شکست 3 بر یک مقابل روسیه در بازی آخرش در لیگ جهانی گفت که تیم ملی به هدفش که بقا در بین 8 تیم برتر لیگ جهانی بوده، رسیده است.
فدراسیون والیبال نیز از میزبانی 6 دیدار متوالی خود در لیگ جهانی راضی به نظر میرسد. بلیت فروشی، امکانات رفاهی، نور و دمای سالن، اسکان تیمهای حریف و میزبانی، پوشش خبری و خلاصه همه چیز در لیگ جهانی امسال به گفته مربی، کاپیتان و رئیس فدراسیون والیبال خوب شروع شد و به پایان رسید.
کواچ اما در مصاحبه آخرش گفت که شاگردانش مهمترین قدم در لیگ جهانی را نتوانستهاند به خوبی بردارند و در بازی سرنوشتساز دوم مقابل لهستان به این تیم باختند تا یاران میکال کوبیاک به جمع 6 تیم نهایی برسند و خودشان در حسرت حضور در برزیل و حداقل تکرار مقام چهارمی سال قبل بمانند.
کواچ همچنین در حرفهایش گفت که عملکرد تیم تا حد زیادی وابسته به دریافت کنندههای جوان تیمش، مجتبی میرزاجانپور و میلاد عبادیپور است. زمانی که آنها خوب بازی میکنند، تیم ملی ایران هم خوب بازی میکند و زمانی که درصد خطای این 2 بازیکن بالا میرود، تیمش دچار مشکل میشود.
با توجه به اینکه دریافت اول یک مشکل ژنتیک در والیبال ایران به حساب میآید و سرمربی صرب تیم ملی نیز در دوران بازیگری، یک دریافت کننده بوده است، انتظار میرود تجربیات خود را در اختیار شاگردان جوان خود قرار دهد تا در تورنمنت مهم بعدی (جام جهانی 2015 ژاپن) به هدف خود یعنی کسب سهمیه المپیک برسند.
شروع نه چندان خوب تیم ملی ایران در لیگ جهانی و عدم صعود به مرحله نهایی، خیلی از علاقهمندان به این رشته را تا حدودی ناامید کرد اما باید در نظر داشت که تیم ایران باسختترین قرعه ممکن روبرو شد که اگر روسیه نیز شرایط همیشگی خودش را داشت معلوم نبود چه سرنوشتی در انتظار تیمهای گروه بود. علاوه بر این تیم ایران سومین فصل حضورش را در سطح اول جهان تجربه میکند و در یک قدرت نوظهور در دنیا به حساب میآید اما از طرفی غلبه بر تمام تیمهای مدعی و صاحب سبک جهان در سالهای اخیر نشان میدهد که پتانسیل ایستادن روی سکوهای برتر تورنمنتهای مهم در والیبال ایران وجود دارد.
فدراسیون والیبال و کادر فنی با برطرف کردن اشتباهات بارز فنی و روحی بازیکنان ایران میتوانند نسبت به کسب سهمیه المپیک از جام جهانی و یا مسابقات زیر گروه المپیک از منطقه آسیا امیدوار باشند.
ناصر شهنازی: کواچ درباره دستیارانش تجدید نظر کند
ناصر شهنازی دستیار سابق ولاسکو در مسابقات بینقارهای با تحلیل عملکرد تیم ملی گفت: اعتقادم این است که اکنون نسل طلایی بازیکنان در والیبال ایران حضور دارند. آن ها در کنار هم سال ها کار کرده اند. در یکی دو سال اخیر هم بازیکنان جدیدی به ترکیب چند سال اخیر تیم ملی اضافه شدهاند. مرندی مهمترین بازیکنی بود که به تیم ملی اضافه شد. البته معتقدم باید یک مقدار زودتر این بازیکنان به تیم اضافه می شدند.
وی افزود: شکل تیمی ایران و نوع بازی ما وابستگی زیادی به حضور سعید معروف و شهرام محمودی دارد. سرعت حمله ما در منطقه دو وابسته به شهرام محمودی است. سعید معروف به عنوان نفر اصلی تیم که تمام حملات را برنامه ریزی می کند، سرعت حمله را بالا می برد. این هم می تواند نقطه قوت باشد و هم نقطه ضعف. پاسور های لهستان به دو شکل متفاوت کار می کنند اساسا برنامهریزی تیم لهستان متنوع بود اما در تیم ایران وقتی بازیکن موثری مثل امیر غفور وارد زمین می شود، تاکتیکی متناسب با او نداریم. متاسفانه وقتی سعید معروف و شهرام محمودی سرحال نباشند، نواسانات زیادی در بازی تیم ایران ایجاد می شود.
مربی سابق تیم ملی والیبال ایران خاطرنشان کرد: من مدتی در کنار ولاسکو بودم، از این رو شاید یک بحث در مورد سایر مربیان برایم سخت می شود زیرا نمی خواهم از حرف هایم سوء تعبیر داشته باشند. اما ولاسکو همه روزه برنامه ریزی کاملی برای تمرینات داشت. او از نظر روحی و روانی اشراف کاملی به تک تک بازیکنان داشت کواچ اما مربی جوانی است و گذشته ای در امر مربیگری تیم های ملی نداشته است. تنها تجربه اش حضور موفق در باشگاهی از ایتالیا بود. او مربی جوان و مشتاقی است ولی احساسم این است که برای این سطح از والیبال برنامه ریزی تمرینات باید خیلی قوی تر باشد. ما باید تمام لحظات بازی را در نظر بگیریم و برای آن برنامه داشته باشیم.
شهنازی با بیان اینکه کادرفنی تیم ملی باید برای هر بازی برنامه بدهد گفت: با توجه به خلاقیت های فردی معروف وقتی توپ می رسد، ما هیچ مشکلی نداریم ولی مشکل ما زمانی است که دریافت عالی نمی رسد یا شهرام محمودی در زمین نیست. برای این موضوع باید برنامهریزی داشته باشیم. وقتی تیمی سرویس پرشی می زند دریافت ایران به مشکل می خورد، باید بدانیم که چکار باید کنیم.
وی تاکید کرد: وقتی تیمی دچار نوسان می شود و یک بازی را می برد و بازی های دیگری را می بازد، باید عملکردش را بررسی کند. البته در این سطح از والیبال برد و باخت طبیعی است اما نوع برد و باخت خیلی مهم است. توقع نداریم روسیه و لهستان را شکست دهیم اما پیروزی بر اساس یک تصویر ذهنی است. کادر فنی باید این تصویر ذهنی را ایجاد کند. یکی از مشکلات ما این بود که تیمهای آمریکا، روسیه و لهستان را بر مبنای تصور قبلی ابرقدرت میدیدیم. باید شرایط تیم خودمان را قبول کنیم. ما توانایی و قابلیت موفقیت در بالاترین سطح والیبال جهان را داریم و انتظار می رود تا کادر فنی این ذهنیت را داشته باشند و به بازیکنان منتقل کند.