فرصتی که انتخابات به اردوغان داد(دیدگاه)
انتخابات پارلمانی ترکیه یکی از مهمترین و حساسترین رویدادهای منطقه در سال جاری میلادی است که مسلما تاثیرات شگرفی بر تحولات منطقه خواهد داشت.
فریده شریفی
«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه و رهبر حزب عدالت و توسعه در شرایطی وارد کارزار انتخابات شد که تصور میکرد اکثریت مردم به حزب او رای خواهند داد و پیروز از میدان خارج خواهد شد، در حالی که مردم ترکیه ثابت کردند اراده مردمی بالاتر از هر چیزی است و حکومتهایی که از پشتوانه مردمی برخوردار نیستند مدت زیادی دوام نخواهند داشت.
نتیجه انتخابات، رویای احیای امپراتوری عثمانی اردوغان را برآشفته و وی را آنچنان غافلگیر کرد که با یک تغییر موضع جدی اعلام کرد «فقط یک حزب نمیتواند بر ترکیه حکومت کند» و اکنون خواستار ائتلاف با سایر احزاب شده است، در حالی که قبل از انتخابات از مردم خواسته بود فقط به حزب عدالت و توسعه رای دهند.
در انتخابات پارلمانی ترکیه، حزب عدالت و توسعه برای اولین بار طی 13 سال اخیر نتوانست اکثریت کرسیهای مجلس را تصاحب کند و برای انتخاب کابینه یا باید ائتلاف صورت گیرد یا انتخابات مجددا تکرار شود که در هر دو صورت نتیجه تفاوتی نمیکند و شکست اردوغان جبران نخواهد شد.
نتایج این انتخابات نه تنها در داخل ترکیه تغییرات شگرفی به وجود خواهد آورد بلکه در رابطه با کشورهای دیگر و همسایگان نیز تاثیرات زیادی خواهد داشت به ویژه رابطه با جمهوری اسلامی ایران که پس از روی کار آمدن اردوغان فراز و نشیبهای زیادی داشته است. اردوغان به رغم همکاریهای چشمگیر اقتصادی با ایران در سیاست خارجی خود با کشورهای غربی و متحدان آنها در منطقه به خصوص عربستان روابط نزدیکی برقرار کرد، روابطی که در بسیاری از موضوعات جنبه تقابل با ایران را در پیش گرفت. ترکیه ایران را در مقاطع مختلف به حمایت از تروریسم متهم کرد و حتی در سفر اخیر خود به تهران مواضعی نه چندان دوستانه در رابطه با تحولات منطقه اتخاذ کرد.
در حالی که بر کسی پوشیده نیست نام ترکیه امروز در کنار حامیان اصلی تروریستهای تکفیری چشمها را میآزارد. دولت اردوغان به غیر از حمایتهای تسلیحاتی و لجستیکی که از تروریستهای سوریه به عمل میآورد کار آموزش تروریستها در خاک خود را نیز بر عهده دارد و ترانزیت عناصر مسلح از کشورهای مختلف به سوریه از طریق خاک این کشور صورت میپذیرد.
نقش دولت اردوغان در حمایت از تروریستها و بر هم زدن صلح و ثبات منطقه آنچنان روشن و بدیهی است که رهبر حزب «دموکراتیک خلقها» ترکیه متشکل از کردهای ترکیه اعلام کرد پس از روی کار آمدن این حزب اجازه صدور هیچ نوع اسلحهای به سوریه داده نخواهد شد .
این حزب به رهبری «صلاح الدین دمیرتاش» در انتخابات کنونی با فاصله گرفتن از حزب عدالت و توسعه توانسته با همراهی برخی دیگر از تشکلهای سیاسی خود را به پیروزی نزدیکتر سازد و احتمال دارد در صورت تکرار انتخابات با به دست آوردن دستکم ده درصد آرا به حاکمیت تکحزبی عدالت و توسعه پایان دهد.
این انتخابات به رغم همه تهدیدها میتواند فرصت بزرگی برای اردوغان باشد تا از آن برای جبران سیاستهای قبلی خود استفاده کند و به ویژه آنکه به کشوری مهم و باثبات مانند ایران تکیه کند.
ایران و ترکیه دو کشور مهم و باثبات در منطقه خاورمیانه هستند و با همکاری یکدیگر میتوانند منطقهای امن و باثبات به وجود آورند. منافع مشترک دو کشور در زمینههای مختلف سیاسی، اقتصادی و ژئوپلتیکی میتواند زمینهساز هرگونه همکاری و مناسبات دوجانبه با یکدیگر باشد.
در شرایطی که کشورهای غربی با گسترش پدیده تروریسم میکوشند کشورهای منطقه را ناامن کرده و درگیریهای مذهبی، طایفهای و نژادی را زمینهساز تجزیه و نابودی کشورهای اسلامی کنند، همکاری و همراهی کشورهای منطقه میتواند صلح و ثبات از دست رفته را به منطقه بازگرداند و از سرایت آن به دیگر کشورها جلوگیری نماید.
این انتخابات و تغییر سیاستهای آنکارا میتواند معادلات این منطقه را به نفع مسلمانان تغییر دهد.
قدرتهای فرامنطقهای تلاش دارند با ایجاد پدیده داعش و گسترش آن به تمام خاورمیانه، این کشورها را مشغول مبارزه با تروریستهای تکفیری نمایند تا نگاهها از اسرائیل برداشته شده و امنیت این رژیم تامین گردد.
با اندکی تعمق میتوان مشاهده کرد که گستاخیهای تل آویو پس از ظهور داعش بیشتر شده و به موازات آن بازداشت، توسعهطلبی، شهرکسازی، تجاوز و آزار و اذیت فلسطینیها نیز بیشتر شده است.
از سوی دیگر رژیم صهیونیستی که خود یکی از حامیان اصلی تروریستها در سوریه و عراق است و منافع مشترک با آنها دارد از این مسئله خوشحال است که حزبالله در جبهه سوریه سرگرم مبارزه با تروریستها است و حداقل برای مدتی از تقابل با حزبالله نگرانی ندارد. اما همان طور که سید حسن نصرالله دبیرکل حزبالله لبنان تاکید کرد مقاومت در همه جا و همه وقت حضور دارد و فرصت سوء استفاده به دشمنان را نمیدهد.