kayhan.ir

کد خبر: ۴۰۳۹۵
تاریخ انتشار : ۲۴ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۱:۵۵
علی‌رغم وعده مسئولان بازار سرمایه

نماد پالایشگاه‌ها در بورس باز نشد

با وجودی که مسئولان سازمان بورس وعده داده بودند نماد 6 شرکت پالایشگاهی تا یکشنبه این هفته باز می‌شود اما این وعده محقق نشد و نماد شرکت‌های مذکور همچنان بسته ماند.

به گزارش خبرنگار ما، نماد این شرکت‌های پالایشگاهی قریب به یکسال است که قابلیت معامله در بورس را ندارد و سهامداران این شرکت‌ها با حبس نقدینگی خود مواجه شده‌اند.
علت این توقف نمادها مشخص نبودن قیمت فرآورده‌ها و مواد اولیه شرکت‌های پالایشگاهی بود که وزارت نفت باید این نرخ را به شرکت‌های مذکور اعلام می‌کرد.
وزارت نفت طی سال جاری به بهانه‌های مختلف اعلام نرخ فوق را به تأخیر انداخت تا اینکه در همایش کارگزاران بورس وزیر اقتصاد از قول وزیر نفت اعلام کرد که بزودی قیمت مواد اولیه شرکت‌های پالایشگاهی ابلاغ می‌شود.
پس از این اظهارات بود که جنب و جوش خاصی در بازار سرمایه شکل گرفت و فعالان بازار منتظر اعلام نرخ‌های مذکور شدند. تا اینکه هفته گذشته وزارت نفت نرخ مواد اولیه را به شش شرکت پالایشگاهی اعلام کرد، اما مسئولان این شرکت‌ها پس از دریافت نرخ‌ها و احتساب آن در سود و زیان خود اظهار کردند که با این نرخ‌ها موافق نیستند زیرا سود چندانی عایدشان نمی‌شود و این نرخ‌ها مطابق مرداد ماه سال 93 است نه شرایط کنونی. بر همین اساس مسئولان شرکت‌های پالایشگاهی و سهامداران عمده آنها روز شنبه هفته جاری مخالفت خود را با باز شدن نماد شرکت‌های پالایشی اعلام کردند.
اما در همین حال ایسنا گزارش داد: به دنبال اعلام قیمت‌های جدید شرکت ملی پالایش و پخش، جلسه‌ای به منظور هماهنگی‌های بیشتر در محل شرکت بورس و با حضور مدیران 6 پالایشگاه، مسئولان سازمان بورس، شرکت بورس، شرکت فرابورس، سهامداران عمده پالایشگاه‌ها و یک نماینده ملی پالایش و پخش برگزار شد.
در این جلسه تا پایان روز اداری دوشنبه 25 اسفند ماه (امروز) به شرکت‌ها فرصت داده شد تا با احتساب قیمت‌های جهانی و همچنین ابلاغیه شرکت ملی پالایش و پخش، صورت‌های مالی و بودجه 1394 را در دو سناریو به سازمان بورس ارایه کنند.
در این جلسه،‌موضوع ارائه اطلاعات مالی پس از اعلام نرخ‌های نفت و فرآورده‌های نفتی از سوی نهادهای ذیربط (وزارت نفت و شرکت پخش و پالایش) به بازار مورد تبادل نظر قرار گرفت.
با توجه به نظرات موافق و مخالف حاضرین در جلسه در خصوص ارائه اطلاعات و بازگشایی نماد پالایشگاهی، مقرر شد پالایشگاه‌ها تا پایان وقت اداری روز دوشنبه با دو سناریو اطلاعات مالی خود را تهیه و به بازار ارائه نمایند و تصمیم‌گیری در خصوص بازگشایی نماد به پس‌از آن موکول شد.
در همین زمینه حسن امیری، معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس، در خصوص توقف نمادهای پالایشی اظهار کرد: ابهامی بزرگ در ارتباط با نحوه قیمت‌گذاری شرکت‌های پالایشی وجود داشت که منجر به بسته شدن نماد شد در حال حاضر این ابهام از بین رفته است بنابراین مسئولیت قانونی اعضای هیأت مدیره است که در نخستین فرصت ممکن اثر این قیمت‌گذاری بر وضعیت این شرکت‌ها را به اطلاع کل بازار برسانند.
وی در این خصوص بیان کرد: از آنجا که اعضای هیأت مدیره شرکت‌ها در قبال گزارشگری سریع و مناسب به بازار مسئولیت دارند و از طرفی دستورالعمل افشای اطلاعات ثبت شده نزد سازمان بورس حاکم به تمامی شرکت‌های بورسی است لذا، لازم است در اسرع وقت اطلاعات مربوطه به کل بازار منعکس شود.
بنابر اعلام پایگاه اطلاع‌رسانی بازار سرمایه، امیری در این خصوص ادامه داد: بدیهی است چنانچه ابهامی در خصوص نحوه قیمت‌گذاری از طرف شرکت‌های پالایشی وجود داشته باشد به عنوان یک اطلاعیه شفاف‌سازی یا در قالب سناریوهای مختلف قابل ارائه به بازار خواهد بود تا براساس آن سهامداران از وضعیت شرکت آگاه شده و در خصوص دارایی‌های خود تصمیم مقتضی را اتخاذ کنند.
راهکارهای رونق بورس
درهمین حال رئیس شورای رقابت راهکارهایی برای رونق بورس ارائه کرد.
رضا شیوا در گفتگو با تسنیم گفت: تعامل مناسب بورس با دولت و مجلس، اصلاح سیاستهای بازار پول و نرخ سود بانکی، افزایش مشارکت مردم در بازار سرمایه، اصلاح دامنه نوسان و حجم مبنا، اصلاح نحوه محاسبه شاخص و نیز ایجاد تنوع در شاخصها، تفویض اختیار به بورسها و کانونها، رفع ابهامات بازار سرمایه و نیز شفاف‌سازی اطلاعات منتشر شده از جمله راهکارهای کوتاه‌مدتی هستند که به ثمر رسیدن آنها می تواند در رفع مشکلات بورس اثرگذار باشد.
شیوا همچنین از گسترش صندوقهای بازارگردانی به عنوان راهکار میان‌مدت رفع نارسایی‌های بورس نام برد و افزود: اعمال نظر و مشارکت فعالان بازار سرمایه در سیاستگذاری اقتصادی و نیز راه‌اندازی و گسترش بازارها و ابزارهای مشتقه از جمله مواردی هستند که در بلندمدت می تواند موجب رونق بازار سهام شود.