در واکنش به نامه ۴۷ سناتور
ظریف: آمریکا قابل اعتماد نیست
وزیر امور خارجه با اشاره به نامه 47 سناتور آمریکایی به مقامات ایرانی گفت: در این نوع نامه نگاری که کاری بیسابقه و غیردیپلماتیک است در واقع به ما گفته میشود که آمریکا غیرقابل اعتماد است.
پس از انتخاب رئیس جدید مجلس خبرگان رهبری، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه به عنوان شخصیت مدعو در جلسه از آخرین اخبار تحولات مذاکرات هستهای سخن گفت.
وزیر امور خارجه در مقدمه سخنان خود از رهبر معظم انقلاب به دلیل حمایتهای معظم له از تیم مذاکرهکننده هستهای تشکر و قدردانی نمود.
چه مذاکرات به نتیجه برسد و چه نرسد ایران برنده است
ظریف در ادامه با اشاره به نامه 47 سناتور آمریکایی به مقامات ایران مبنی بر لغو تمامی توافقات در پایان دوره ریاست جمهوری اوباما گفت: در این نوع نامه نگاری که کاری بیسابقه و غیردیپلماتیک است در واقع به ما گفته میشود که آمریکا غیرقابل اعتماد است.
وی ادامه داد: چه مذاکرات به نتیجه برسد و چه نرسد ما برنده هستیم؛ چون سرمایهای که ما در این سالها جمع آوری کرده ایم عزت و خود باوری است. سرمایهای که قابل پس گرفتن نیست و آمریکاییها و غرب نیز این واقعیت را پذیرفتهاند.
وزیر امور خارجه ادامه داد: اما سرمایه غرب، اهرم تحریم و فشار آوردن بر سازمان ملل است که از ابتدای انقلاب و پس از تسخیر لانه جاسوسی شروع شده و چیز تازهای علیه ایران نیست.
توافق هستهای نیازی به کنگره ندارد
از سوی دیگر،«باراک اوباما» رئیسجمهور آمریکا به نامه ۴۷ سناتور آمریکایی به مقامات ایران واکنش نشان داد.
بر اساس گزارش«سیانان»، اوباما پیش از دیدار با «دونالد تاسک»، رئیس شورای اروپا گفت: واشنگتن در حال حاضر بر اینکه میتوان با ایران به توافق رسید یا نه تمرکز دارد.
رئیسجمهور آمریکا خاطرنشان کرد: هنگامی که به توافق برسیم،اگر برسیم، خواهیم توانست دلایل آن را هم برای مردم آمریکا توضیح دهیم و من مطمئنم که قادر به اجرای آن هم خواهیم بود.
رئیسجمهور آمریکا در بخش دیگری از اظهاراتش مدعی شد برخی از جمهوریخواهان آمریکا ائتلافی غیرعادی و عجیب با کسانی که به گفته وی «تندروها در ایران» هستند، تشکیل داده اند.
«جاش ارنست» سخنگوی کاخ سفید نیز در واکنش به نامه سناتورها گفت: توافق هستهای با ایران نیازی به تصویب کنگره ندارد. همچنین «جنیفر ساکی» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در این خصوص گفت: تفسیر سناتورهای امضاکننده نامه از قانون اشتباه است و کنگره نمیتواند مفاد توافقنامه را تغییر دهد.
ساکی افزود: «جان کری» روز 15 مارس (24 اسفند) به شهر «لوزان» در سوئیس سفر میکند و با محمد جواد ظریف،وزیر خارجه ایران دیدار خواهد کرد.
روزنامه آمریکایی «واشنگتنپست» نیز در گزارشی به نامه سناتورهای آمریکا اشاره کرد و نوشت: برخلاف آنچه که در نامه آمده بود، مقامات ایران به خوبی از چگونگی ساز و کار آمریکا مطلع هستند.
در همین حال،روزنامه «نیویورک تایمز» به نقل از یک مقام آمریکایی تاکید کرد: نامه جمهوریخواهان، متهم کردن ایران در صورت شکست مذاکرات را بسیار دشوار میکند.
گزارش نشریه آمریکایی
از بلوف ترک میز مذاکره
به گزارش فارس، یک پایگاه آمریکایی در گزارشی درباره مذاکرات هستهای ایران و گروه ۵+۱، اوباما و کری را بسیار مشتاقتر از ایران برای توافق هستهای دانست.
پایگاه آمریکایی«شیکاگو تریبون» در گزارشی با عنوان «آیا اوباما واقعا از توافق بد با ایران کنارهگیری خواهد کرد؟»، به بررسی موضوع مذاکرات هستهای گروه ۵+۱ و ایران پرداخت.
در این گزارش با اشاره به اظهارات باراک اوباما که در آن بر آمادگی آمریکا برای خروج و ترک مذاکرات در صورت عدم رسیدن به توافق خوب تاکید کرده بود، نوشت: «رئیسجمهور باراک اوباما و وزیر خارجه جان کری بطور مشخص خواستار توافق نهایی هستهای هستند.
شیکاگو تریبون درباره مواضع پاریس درباره مذاکرات به ویژه اظهارات اخیر «لوران فابیوس» درباره اینکه «هنوز کارهای زیادی برای رسیدن به توافق باقی مانده»، هم اینطور ارزیابی کرد که همانند مخالفت اولیه با محورهای توافق موقت ژنو، فرانسه به دنبال «قرص و محکم کردن توافق هستهای با ایران» است.
مذاکرات شکست بخورد
آمریکا سرزنش میشود
«جو بایدن» معاون رئیس جمهور آمریکا با انتشار بیانیهای از 47 سناتور امضاکننده نامهای که مدعی شده بودند توافق هستهای احتمالی با ایران تنها تا پایان ریاست جمهوری «باراک اوباما» معتبر خواهد بود، انتقاد کرد.
معاون رئیس جمهور آمریکا همچنین در واکنش به بخشی از نامه سناتورها که مدعی شدهاند کنگره میتواند توافقنامههای بینالمللی قوه مجریه را باطل اعلام کند، یادآور شد: «همان طور که نویسندگان این نامه میدانند بخش اعظمی از تعهدات بینالمللی ما بدون تصویب کنگره اجرایی میشوند.»
بایدن تصریح کرده در صورتی که ایران و گروه ۵+۱ به توافق برسند نیز همین رویه حاکم خواهد بود.
وی در بخش دیگری از این بیانیه تأکید میکند: «در صورتی که مذاکرات شکست بخورد آمریکا سرزنش خواهد شد و ما تمام نقاط منفی را از آن خود خواهیم کرد و برنامه هستهای ایران که فعلاً متوقف شده بار دیگر به جلو حرکت خواهد کرد.»
تغییر کاربری تاسیسات فردو
در توافق نهایی
به گزارش تسنیم،«داود محمدنیا» عضو تیم مذاکرهکننده هستهای در همایش جایگاه فنآوری هستهای در توسعه علمی و اقتصادی حوزههای کشاورزی ومنابع طبیعی در دانشگاه تربیت مدرس گفت: تأسیسات فردو در توافق نهایی تغییرکاربری خواهد یافت و رآکتور آب سنگین اراک براساس طرح ایران باقی خواهد ماند.
محمد نیا تصریح کرد: تحت هیچ شرایطی دوره توافق هستهای بیش از ده سال نخواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: آقای روحانی بارها در دستور مذاکرات تاکید کردهاند تحریمهای شورای امنیت که هیچ کدام هم اقتصادی نیست اولویت مهم برای شما است و در واقع خروج پرونده از شورای امنیت و بازگشت به کانون اول اولویت ما است.
عضو تیم مذاکرهکننده هستهای ایران افزود: با توافقی در مذاکرات موافقت خواهیم کرد که هیچ یک از حقوق و دستاوردها و مزایای هستهای کشور تضییع نشود. مسیر تحقیق و توسعه ما بدون هیچ محدودیتی باز باشد. تمامی تحریمها چه در سطح آمریکا و چه در سطح اتحادیه اروپا از روز اول اجرای توافق رفع شود. همچنین تحریمهای شورای امنیت نیز باید رفع شود و پرونده از فصل هفت شورای امنیت خارج شده و به وضعیت عادی بازگردد.
همچنین «مجید تختروانچی» معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه در دیدار با «پتر استنلوند» معاون وزارت امور خارجه فنلاند گفت: مذاکرات هستهای در مسیر صحیحی در جریان است و امیدواریم طرف مقابل با درک بهتر واقعیات و اتخاذ تصمیمات سخت و ضروری، زمینه حصول توافق نهایی را فراهم آورد.