وزیر سابق اقتصاد: ادعای خروج ۲۲ میلیارد دلار ارز از کشور معنا ندارد
وزیر سابق اقتصاد گفت: حرف کلی که درباره خروج ارز توسط صرافیها از کشور مطرح شد معنی ندارد اما این که بخشی از مبادلات ارزی کشور پس از تحریم از سیستم کارگزاری بانکی به سیستم صرافیها منتقل شد واقعیت است چنانکه در همین دولت هم به همین گونه عمل میشود.
شمسالدین حسینی در گفتوگو با فارس، در پاسخ به پرسشی درباره ادعای اسحق جهانگیری معاون اول رئیسجمهور مبنی بر اینکه در زمان تلاطم ارزی 22 میلیارد دلار ارز از طریق صرافیها از کشور خارج شده و این یک تخلف بوده است، گفت: تخلف علیالقاعده باید به مرجع رسیدگی به تخلف ارایه شود، اتاق بازرگانی که دادگاه نیست و اعضای اتاق هم قاضی نیستند.(اشاره به حضور معاون اول در اتاق و طرح این ادعا)
وی با بیان اینکه من هم از نحوه بیان ایشان متوجه نشدم چه پیامی قرار بود مخابره شود، ادامه داد: البته وزارت اقتصاد و وزیر اقتصاد در هیچ دورهای به هیچ وجهی دخل و تصرفی در خرید و فروش ارز ندارند و ما خودمان هم که میخواستیم به سفر خارجی برویم و 500 یا هزار دلار ارز نیاز داشتیم باید ریال میدادیم و از بانک مرکزی یا بانکهای تجاری ارز میخریدیم.
وزیر سابق اقتصاد تصریح کرد: اما سوال اساسی این است که اصلاً خروج ارز یعنی چه؟ آیا ارز در داخل کشور بوده و به خارج منتقل شده است؟ یا نه.
وی در توضیح این مسئله اظهار داشت: قبل از تحریم، بانکها با استفاده از روابط کارگزاری مبادلات ارز را انجام میدادند. بعد از تحریم، روابط کارگزاری بانکها قطع یا کمشد، لذا صرافیها که اغلب صرافیهای بانکها بودند، این مبادلات را انجام میدادند، کما این که الان هم به همین شکل عمل میشود.
حسینی با بیان اینکه یکی از عملکردهای تحریم مسدود شدن سوئیفت و بسته شدن روابط کارگزاری بود، افزود: در این شرایط اگر تاجری در فلان نقطه دنیا ارز نیاز داشت اینجا ریال میداد و صرافیها مبادلات ارزی او را در خارج از کشور انجام میدادند.
وی تاکید کرد: لذا من معتقدم بهتر است درباره این مسئله خیلی شفاف و صریح آنچه را فکر میکنند تخلف و جرم است را اعلام کنند، البته تا جایی که من میدانم افراد اصلی آن وقت بانک مرکزی در بخش ارزی هنوز هم مسئولیت دارند که از آنها هم میتوانید بپرسید.
وزیر سابق اقتصاد تصریح کرد: حرف کلی که مطرح شد، مبنی بر اینکه ارز توسط صرافیها از کشور خارج شدهاست، معنی ندارد اما این که بخشی از مبادلات ارزی کشور پس از تحریم از سیستم کارگزاری بانکی به سیستم صرافیها منتقل شد واقعیت است، چنانکه به میزانی که تحریم سختتر شد این اتفاق هم بیشتر افتاد و در عین حال از سوئیفت هم کمتر میشد استفاده کرد.
وی ادامه داد: به طور کلی هر مطلبی جزییاتی دارد که مسئول آن میتواند توضیح بدهد و خوشبختانه بخش عمدهای از مسئولان قبلی این حوزه همچنان بر سر کار هستند و میتوانند توضیح دهند.
حسینی در پاسخ به پرسشی در این زمینه که مسئولان فعلی بانک مرکزی هم اعلام میکنند مبادلات ارزی از طریق صرافیها انجام میشود، گفت: من نمیگویم کل مبادلات از طریق صرافیها انجام میشود اما یکی از دغدغههای اصلی ما همیشه این بود که بانک مرکزی حتیالمقدور با بانکها کار کند و بانکها از طریق صرافیها کار کنند، این مسئله در بسته سیاستی مصوب هم مورد تاکید بوده است.
وی در پایان گفت: به هر صورت تا جایی که من میدانم در شیوههای نقل و انتقال ارز تغییر خاصی اتفاق نیفتاده است و گشایش خاصی هم اتفاق نیفتاده است تا جایی که باید عرض کنم هزینه نقل و انتقال ارز نسبت به قبل از تغییر دولت بالاتر رفته است، یعنی درصدی که برای نقل و انتقال میگیرند افزایش پیدا کرده است.