kayhan.ir

کد خبر: ۳۹۲۶
تاریخ انتشار : ۰۶ بهمن ۱۳۹۲ - ۲۰:۱۱

نگرانی مدیریت بحران ، مقاوم نبودن ساختمان‌های جدید است

رئيس سازمان مدیریت بحران کشور گفت: با وجود غفلت‌های صورت گرفته در پوشش حوادث وپیشگیری از آن نتوانستیم به شرایط مطلوب برسیم.
رئيس سازمان مدیریت بحران کشور گفت: با وجود غفلت‌های صورت گرفته در پوشش حوادث وپیشگیری از آن نتوانستیم به شرایط مطلوب برسیم.
مهندس قدمی، صبح دیروز در سمینار کاهش خطرپذیری و مدیریت بحران در مناطق شهری که توسط جمعیت هلال‌احمر برگزار شد، اظهار داشت: امروز مشکلات و مخاطرات و... شهرنشینی در نظر گرفته نمی‌شود و تنها همگان به دنبال تغییر تقسیمات شهری هستند.
وی حاشیه‌نشینی افراد در کلانشهرها را یکی از معضلات اساسی در حوادث عنوان کرد و گفت: بعضاً حاشیه‌نشینان به دلیل فقر و مشکلات فرهنگی از ساخت و ساز غیراصولی استفاده می‌کنند و باید فکری به حال این افراد اندیشید.
قدمی با بیان این‌که مقاوم‌سازی اماکن عمومی می‌تواند گام موثری در کاهش خسارات و میزان تلفات باشد، گفت: جالب است بدانید که ما در علم امروز مدیریت بحران نگران ساختمان‌های فرسوده نیستیم بلکه بحث ما ساختمان و اماکن عمومی نوساز است که تخریب می‌شود اما شما می‌دانید که براساس شرایط علمی دنیا ساختمان‌های نوساز نباید در برابر زلزله پنج ریشتری آسیب ببینند که در صورت آسیب دیدن مشخص می‌شود که حداقل امکانات فنی و سازه‌ای در آن رعایت نشده است.
وی افزود: بیمارستان‌ها در مدیریت بحران اصلی‌ترین وظایف را بر عهده دارند اما در حوادث اخیر دیدیم که وقتی بیمارستانی خراب می‌شود مدیریت بحران دچار افت شدید می‌شود که باید برای بیمارستان‌های فرسوده نیز چاره‌ای اندیشید.
قدمی با اشاره به موفقیت‌های این سازمان در مقاوم‌سازی بافت‌های روستایی گفت: در دو سال اخیر اکثر روستاهای کشور بازسازی شده‌اند به‌گونه‌ای که در گذشته برخی از روستاها با زلزله 5/3 ریشتر نیز خراب می‌شد اما در حال حاضر روستاهای مقاوم‌سازی شده تا زلزله 2/6 ریشتری نیز مقاوم هستند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه نگرانی مدیران بحران در شهرهای بزرگ معطوف به مقاوم نبودن ساختمان‌های جدید است، گفت: بسیاری از ساختمان‌هایی که بر روی ورق عنوان شده است که تا هشت ریشتر مقاوم هستند، با زلزله پنج ریشتری فرو می‌ریزند.رئيس سازمان مدیریت بحران با انتقاد از اینکه سازمان‌های متولی در امر کاهش خسارات و تلفات طبیعی بر بحث پیش‌بینی و پیشگیری تمرکزی نداشته‌اند گفت: همه دستگاه‌ها بر روی بحث آمادگی و پوشش حوادث متمرکز شده‌اند که این درست نیست و باید در بحث پیش‌بینی و پیشگیری نیز وارد شوند.سیداحمد موسوی، دبیر کل جمعیت هلال‌احمر نیز در این همایش تاکید کرد: متاسفانه واقعیت این است که برنامه جامعی در زمینه کاهش خطرپذیری و به حداقل رساندن عوارض حوادث نداریم و مدیریت مبتنی بر برنامه‌های کلان فقط نوشتاری و عمدتاً انفعالی است.
اگر هم برنامه بلندمدت می‌نویسیم در لایه سیاست راهبردی می‌ماند.
وی تبدیل تهدیدها به فرصت را یکی دیگر از راههای مقابله با بلایای طبیعی عنوان کرد و افزود: فرسایش در کشور ما 6 برابر شده و پوشش کم‌جنگلی در بهترین حالت 6 درصد است، آنوقت ما با مشکلی با عنوان سیل روبرو هستیم در حالی که با مدیریت آبها و باران می‌توان آن را به یک فرصت تبدیل کرد.
دبیر کل جمعیت هلال‌احمر آموزش همگانی را برای پیشگیری از حوادث و بلایای طبیعی و نحوه مواجهه با آن بسیار مهم برشمرد و افزود: تا زمانی که آموزش و اشتغال را در یک نقطه متمرکز می‌کنیم این امر محقق نمی‌شود و باید با اجرای آمایش سرزمینی در سراسر کشور این امر را محقق کنیم که نیازمند یک برنامه جامع ملی است.
موسوی تصریح کرد: تجربه نشان داده هر هزینه‌ای که در حوزه پیشگیری می‌شود 5 تا 10 برابر در طول زمان سودآوری در پی خواهد داشت.
خطر انفجار لوله‌های گاز
 در زلزله
در ادامه این همایش، عزیز‌الله رجب‌زاده، رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران با اشاره به این که قانونی برای ضوابط ساخت و ساز روی گسل در شهر تهران نداریم، تاکید کرد: در برخی موارد در گودبرداری‌های بیشتر از 10 متر ممکن است به یک گسل جدید بربخوریم. از طرفی بالا بودن سطح آب‌های زیرزمینی باعث ایجاد نشست در سطح شهر شده است.
وی تصریح کرد: حتی سیستم حمل و نقل اضطراری در شرایط بحران کارآیی لازم را ندارد و در این زمینه قوانین الزام‌آور که بتوان در مواقع بحران به سرعت تصمیم‌گیری کرد را نداریم چرا که اراده ملی و باور عمومی در حوزه مدیریت بحران وجود ندارد.
رجب‌زاده فرسودگی انشعابات آب را یکی دیگر از مشکلات عنوان کرد و افزود: 9 هزار کیلومتر انشعاب آب در تهران وجود دارد که اکثراً قدمت بالا داشته و پوسیده است. در عین حال 29 مخزن کلرزنی برای تصفیه آب در تهران استفاده می‌شود که روزانه 3 تن کلر در آنها برای آب تهرانی‌ها مصرف می‌گردد که خود هنگام وقوع زلزله منشاء خطر است و طبق برآوردها اگر زلزله 6 ریشتری در تهران رخ دهد 4 میلیون نفر برای 89 روز آب نخواهند داشت.وی ادامه داد: همچنین 20 درصد گاز کشور در تهران مصرف می‌شود و 11 هزار انشعاب آب در لابه‌لای بافت شهری وجود دارد که هنگام وقوع زلزله خود می‌تواند مشکل‌آفرین باشد.