نماینده روسیه در سازمان ملل:
ابهامی در توافقنامه ژنو وجود ندارد
نماینده روسیه در سازمان ملل و عضو هیئت مذاکرهکننده این کشور در گروه 1+5 در واکنش به برداشتهای نادرست مقامات آمریکایی از توافقنامه ژنو تاکید کرد که هیچ ابهامی در مفاد این توافقنامه وجود ندارد.
نماینده روسیه در سازمان ملل و عضو هیئت مذاکرهکننده این کشور در گروه 1+5 در واکنش به برداشتهای نادرست مقامات آمریکایی از توافقنامه ژنو تاکید کرد که هیچ ابهامی در مفاد این توافقنامه وجود ندارد.
«ویتالی چورکین» در گفتوگو با شبکه تلویزیونی بلومبرگ در پاسخ به این سؤال که مذاکرات گروه پنج بعلاوه یک و ایران به توافقنامه هستهای ژنو منجر شد،آیا روسیه و آمریکا در این خصوص کاملاً اتفاق نظر دارند؟ گفت: همه ما کمک کردیم. واقعیت این است که ساز و کار گروه شش (پنج بعلاوه یک) خیلی خوب عمل کرد. آنها موضعگیری واحد داشتند و توانستند در مذاکره با ایرانیها این موضع واحد خود را نشان دهند. ایرانیها را نیز به پذیرش این مواضع مشترک واداشتند. نتیجه این موضعگیری واحد، توافقنامه هستهای ژنو بود و حالا نیز به سمت توافق نهایی گام برمیدارند.
«چارلی رز» مجری بلومبرگ گفت: روحانی در داووس بار دیگر گفت که ایران بمب نمیخواهد اما در عین حال بر حق برخورداری کشورش از انرژی هستهای تاکید کرد. ظریف وزیر خارجه نیز تاکید کرده است که ایران با برچیدن سانتریفیوژهای خود موافقت نکرده بلکه با کاهش سطح غنیسازی به زیر پنج درصد موافقت کرده است. شما بگویید آیا آنها موافقت کردهاند یا نه؟
چورکین گفت: من مصاحبه آقای ظریف را به دقت گوش کردم و فکر میکنم در آمریکا برداشت منفی از آن شده است. آنچه را که ظریف گفت، من توضیح میدهم. او نسبت به برخی اصطلاحاتی که آمریکاییها در توضیح و تشریح توافقنامه به کار میبرند و واقعاً در متن سند نیامده است، اعتراض داشت. اما او در عین حال گفت که نباید وارد چنین بحثهایی شویم بلکه باید توافقنامه را اجرا کنیم. صحبت ظریف این بود. توافقنامه کاملاً روشن است و بحثهای کارشناسی درباره اجرای آن با موفقیت انجام شد و توافقنامه از بیستم ژانویه به اجرا درآمد. از این رو من فکر میکنم ورود به بحثهای توخالی و بیفایده درست نیست.
وی درباره لغو تحریمها نیز گفت: همه چیز به طور دقیق در توافقنامه درج شده است و مطابق مفاد این توافقنامه، تحریمها برداشته میشود.
نماینده روسیه در سازمان ملل در پایان تصریح کرد: توافقنامه ژنو کاملاً روشن است و توافق فنی نیز که بعد از آن برای اجرای توافقنامه حاصل شد، قدم به قدم و لحظه به لحظه یا حتی سانتریفیوژ به سانتریفیوژ کارهایی را که باید انجام شود، مشخص کرده است. از این رو هیچ نوع ابهامی وجود ندارد. همه چیز در متن توافقنامه درج شده است و یک نقشه راه وجود دارد. یک کمیسیون ویژه بین ایران و آژانس و گروه پنج بعلاوه یک وجود دارد که بر روند اجرا نظارت میکند. از این رو بحث اعتماد کردن به ایران نیست زیرا همه چیز تحت نظارت است.
گفتنی است مقامات آمریکایی از جمله جانکری، وزیر امور خارجه و «جی کارنی» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا طی چند روز گذشته تفاسیر یک سویهای از مفاد توافقنامه ژنو ارائه کردهاند. جانکری در اجلاس داووس مدعی شد که اجازه نخواهیم داد ایران راکتور اراک را راهاندازی کند. جیکارنی هم مدعی شد که طبق توافقنامه ژنو ایران بایستی بخش قابل ملاحظهای از تاسیسات هستهای خود را برچیند.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در واکنش به این ادعاها تاکید کرد که آمریکاییها امتیازات خود را کماهمیت و امتیازات ایران را بزرگ جلوه میدهند.
در چنین شرایطی، مهمترین سؤال و دغدغهای که در ذهن افکار عمومی جامعه وجود دارد این است که چرا تیم مذاکرهکننده هستهای کشورمان برای پایان دادن به تفاسیر یک سویه مقامات آمریکایی از توافقنامه ژنو، مفاد آن را علنی نمیکنند.