kayhan.ir

کد خبر: ۳۷۰۰۲
تاریخ انتشار : ۱۷ بهمن ۱۳۹۳ - ۲۱:۰۵
از دیروز آغاز شد

دور تازه مذاکرات هسته‌ای در حاشیه اجلاس امنیتی مونیخ

وزیر خارجه ایران برای شرکت در پنجاه و یکمین نشست کنفرانس امنیتی مونیخ به همراه معاونانش و تیم فنی هسته‌ای دیروز جمعه راهی مونیخ شد تا با وزیر خارجه آمریکا و وزرای خارجه سه کشور اروپایی در 1+5 در حاشیه نشست امنیتی مونیخ دیدار و گفت‌وگو کند.


وزرای خارجه ایران و آمریکا، جمعه در حاشیه کنفرانس مونیخ با یکدیگر ملاقات کردند، این دیدار که بنا بود امروز شنبه انجام گیرد یک روز جلو افتاد.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان پس از بازگشت از سفر دوره‌ای به چهار کشور آفریقایی به خبرنگاران گفت که در مونیخ مذاکرات مفصلی درباره موضوع هسته‌ای ایران خواهد داشت. پنجاه و یکمین اجلاس کنفرانس امنیتی مونیخ از دیروز آغاز شده و فردا به کار خود پایان می‌دهد.
نباید در امتیازدهی به ایران عجله کرد!
در حالی که مذاکرات هسته‌ای ادامه دارد، نشریه آمریکایی لیف کرونیکل در خصوص شرایط اقتصادی کشورهای دور میز مذاکرات هسته‌ای نوشت: آمریکا حالا که قوی است نباید در شرایطی که نفت ارزان شده و گذر زمان به نفع واشنگتن است، به ایران امتیاز دهد.
 دیوید ایگناتیوس تحلیلگر واشنگتن‌پست در این مقاله مدعی است که ایرانی‌ها در موضع ضعف‌اند و اوباما نباید برای امضای توافق هسته‌ای عجله کند. در این گزارش آمده است: آمریکا در این وضعیت خوب اقتصادی و در جایگاه یک ابرقدرت نباید عجله کند و در این شرایط نباید به ملت‌های ضعیف‌تر امتیاز داد و یا با آنها از سر خامی، توافق‌نامه‌ای امضاء کرد؛ یک نمونه از این شرایط، مذاکرات هسته‌ای با ایرانیان است.
ایران و 1+5 تا 10 فروردین وقت دارند که بر سر چهارچوب سیاسی توافق هسته‌ای، به نتیجه مشترکی برسند. با نزدیک شدن به این ضرب‌الاجل اولیه، مراودات دیپلماتیک شدت گرفته و طرفین نسبت به حصول توافق ابراز خوش‌بینی کرده‌اند. از سوی دیگر اما، در داخل آمریکا، برخی اصرار دارند که اوباما می‌خواهد توافق هسته‌ای را به عنوان دستاورد سیاست خارجی 8 سال کلیدداری کاخ سفید مطرح کند که مقاله‌نویس واشنگتن‌پست با همین پیش‌فرض نوشته: «امیدوارم دولت اوباما هم در اشتیاق رسیدن به توافق هسته‌ای با ایرانیان، بیش از حد به آنها امتیاز ندهد.»
ایگناتیوس گذشت زمان را هم به نفع آمریکا و به ضرر ایران دانسته و بر همین اساس گفته: «اگر ایرانیان واقعاً آماده دست برداشتن از رویارویی با آمریکا و از برق کشیدن برنامه هسته‌ای خود هستند، چه خوب ولی اگر چنین نبود، باید صبر کرد. نفت ارزان و نیاز مبرم مردم این کشور به بیرون آمدن از انزوا، دو عاملی است که بازی زمان را به ضرر تندورهای این کشور پیش می‌برد.»
گزارش استراتژی امنیت ملی آمریکا
همچنین دولت آمریکا در گزارش استراتژی امنیت ملی این کشور بار دیگر بر حفظ تمامی گزینه‌ها در تقابل با ایران تأکید کرده است.
کاخ سفید در گزارش استراتژی امنیت ملی سال ۲۰۱۵ بر رسیدن به توافق جامع هسته‌ای با ایران تأکید کرده و نوشته واشنگتن تمامی گزینه‌ها را برای مقابله با برنامه هسته‌ای این کشور روی میز نگاه داشته است.
استراتژی امنیت ملی، سندی است که قوه مجریه آمریکا آن را بطور دوره‌‌ای برای ارائه به کنگره تهیه می‌کند. در این سند، نگرانی‌های آمریکا و نحوه پرداختن به آنها مشخص می‌شوند.
در بخشی از سند استراتژی امنیت ملی آمریکا درباره برنامه هسته‌ای ایران آمده است: «ما در حال حاضر در حال آزمودن امکان رسیدن به توافق جامع هسته‌ای با ایران هستیم تا به جامعه جهانی اطمینان خاطر بدهیم که برنامه هسته‌‌ای ایران صلح‌آمیز است.» کاخ سفید علاوه بر این تصریح کرده «برنامه مشترک اقدام» پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران را متوقف کرده است.

این در حالی است که روزنامه واشنگتن‌پست مسئله مذاکرات هسته‌ای با ایران را به عنوان موضوع سرمقاله خود برگزیده و از توافق هسته‌ای مد نظر دولت آمریکا با ایران، ابراز نگرانی کرده است.
روزنامه واشنگتن‌پست روز پنج‌شنبه در سرمقاله خود، از توافق هسته‌ای احتمالی میان ایران و گروه موسوم به 1+5 ابراز نگرانی کرده است و نوشته است: به دلایل خودداری اوباما برای مقابله با نفوذ ایران در منطقه و تغییر ابعاد برنامه هسته‌ای به جای برچیدن آن، احتمال توافق هسته‌ای باعث نگرانی است. روند یکجانبه‌گرایی از سوی اوباما بدان معنی است که ممکن است توافق، به دست رئیس جمهور بعدی لغو گردد.
ایران با وجود کاهش بهای نفت قادر به ایستادگی خواهد بود
در همین حال اندیشکده آمریکایی «دفاع از دموکراسی‌ها» از افزایش رشد اقتصادی ایران با وجود توطئه کاهش بهای نفت خبر داد.
این اندیشکده طی گزارشی تحت عنوان «ادامه رشد اقتصاد ایران با وجود بهای پایین نفت» نوشت: بر اساس طرح اقدام مشترک توافق شده بین ایران و گروه  1+ 5» ،ایران به رشد اقتصادی خود با وجود کاهش شدید بهای نفت ادامه خواهد داد.
بر اساس این گزارش، کاهش بهای نفت اثری کافی برای شدت بخشیدن بر بحران اقتصادی که به واسطه آن ایران از میز مذاکرات دور شود، نخواهد داشت.
یافته‌های این اندیشکده نشان داده است که ایران موفق شده در ۳ سال اخیر با وجود تحریم‌های همراه با کاهش سریع  صدور نفت و نیز ۲ سال عدم دسترسی به درآمدهای نفتی خارج از کشور، به سلامت از این مخمصه‌ها عبور کند. حال کاهش بهای نفت تاثیر به سزایی بر اقتصاد ایران نخواهد گذاشت.
به نوشته این اندیشکده آمریکایی ،کاسته شدن از بهای نفت شاید ترمزی بر اقتصاد ایران ‌باشد و شاید دولت این کشور برخی طرح‌های عمرانی را کنار گذارد، اما ایران چنین شوک‌های نفتی ناگهانی را تجربه کرده و پیشتر نیز خود را با تاثیرهای دردناک کاهش صادرات نفت و ممنوعیت دسترسی به منابع مالی نفتی‌اش وفق داده بود.
به ایران حمله اتمی کنید!
این در حالی است که یک روزنامه محلی آمریکا در مقاله‌ای در روز جمعه با این ادعا که ایران تنها چند ماه با رسیدن به بمب اتمی فاصله دارد خواستار نابودی تأسیسات غنی‌سازی اورانیوم ایران با حملات اتمی شد.
روزنامه «اینتلیجنسر»، چاپ پنسیلوانیا با انتقاد از دیدگاه‌هایی که فرهنگ‌ها و جان انسان‌ها را برابر می‌دانند خواستار حمله اتمی به تأسیسات هسته‌ای ایران بدون توجه به تبعات آن شد.
در ادامه این مقاله آمده است: «وقتی این کار را انجام دادیم، دوباره سر میز مذاکره‌ای که دولت ایران به شدت خواستار توافق است می‌آییم. هنوز توافق نمی‌کنند؟ یک یا دو تأسیسات دیگر را به بخار تبدیل کنید. ایران برای تغییر اوضاع به زانو درمی‌آید.»