kayhan.ir

کد خبر: ۳۶۴۲۲
تاریخ انتشار : ۱۱ بهمن ۱۳۹۳ - ۲۲:۰۱
لس آنجلس تایمز:

گام اصلی غرب در صورت شکست مذاکرات تمدید توافق ژنو است

روزنامه آمریکایی لس‌آنجلس تایمز، از تمدید توافق ژنو به عنوان گام اصلی غرب در صورت شکست مذاکرات نام برد.

این روزنامه در تحلیلی نوشت: رسیدن به توافق هسته‌ای می‌تواند بزرگ‌ترین دستاورد سیاست خارجی دولت اوباما باشد، اما برخی مقامات آمریکا اکنون بر روی طرح جایگزین تمرکز کرده‌اند. در 24‌مارس(4‌فروردین) اگر توافق بسیار نزدیک باشد، به احتمال زیاد مذاکره کنندگان پیشنهاد تمدید چند روزه یا چند هفته مذاکرات را ارائه می‌کنند.
لس آنجلس تایمز در ادامه می‌نویسد: اما اگر ایران حاضر نشود با شرایط مورد قبول آمریکا و شرکایش موافقت کند، در اولین گام آنها تلاش خواهند کرد تا ایران را مسئول و مقصر شکست مذاکرات نشان دهند.
اما به احتمال زیاد گزینه دیگری نیز وجود دارد و آن تمدید توافق ژنو است که برنامه هسته‌ای ایران را در مقابل رفع ناچیز تحریم‌های اقتصادی محدود می‌کند.
رئیس جدید کمیته روابط خارجی سنا، «باب کروکر» طرحی را مطرح کرده است که از حمایت گسترده نمایندگان دو جناح برخوردار است. براساس این طرح، کنگره توافق هسته‌ای را بررسی می‌کند و 90 روز فرصت دارد تا توافق را رد کرده و یا به اجرا بگذارد.
جالب این است که وی تمایل دارد در صورت شکست مذاکرات، توافقنامه ژنو ادامه یابد چرا که  با توافق موقت بهتر می‌توان کنار آمد تا خروج از میز مذاکره» که همه چیز فرومی‌پاشد از جمله تحریم‌های بین‌المللی فعلی و محدودیت‌های فعلی روی فعالیت‌های هسته‌ای ایران.
ثابت ماندن تحریم‌ها در توافق ژنو
در همین حال «ديويد کوهن» قائم مقام سازمان سيا اعلام کرد که توافق برنامه مشترک برای اقدام (JPOA) برنامه هسته‌اي ايران را متوقف کرد و در برخي بخش‎هاي مهم آن را به عقب برگرداند و دسترسي بي سابقه‎اي براي بازرسي تاسيسات غني سازي ايران ايجاد کرد.
کوهن افزود: ايران در توافق ژنو گشايش ناچيز و موقتي از پاره‌اي از تحريم‎هاي هسته‌اي بدست آورد، اما تمامي ساختار تحريم‎هاي مالي، بانکي، نفتي و تجاري ما همچنان در توافق ژنو بدون تغيير حفظ شده است.
قائم مقام سازمان سيا در ادامه گفت: علت تمديد 7 ماهه مذاکرات اين بود که تيم ديپلماسي ما پيشرفت‎هايي بدست آورد.
افزودن موضوع توان موشکی
 در مذاکرات هسته‌ای
همچنین روزنامه «واشنگتن پست» در یادداشتی به قلم «دیوید سینگ» مدیر اجرایی موسسه «سیاست خاور نزدیک» که با لابی‌های صهیونیستی در آمریکا مرتبط است پیشنهاد داد برای کاهش نگرانی کنگره در مذاکرات هسته‌ای با ایران، دولت آمریکا مواضع سخت‌تری در موضوعات کلیدی اتخاذ کند.
واشنگتن پست در ادامه می‌نویسد: از آنجا که اولین نگرانی کنگره در این موضوع انجام یک  توافق بد با ایران است، گام اول توقف پیشنهاد ارائه امتیازات هسته‌ای به تهران است و همچنین رسیدن به توافقی با رهبران کنگره درباره مفاد یک توافق قابل قبول با ایران.
لازمه این امر سخت‌تر شدن مواضع مذاکراتی آمریکا در موضوعات کلیدی همچون فعالیت‌های گذشته ایران، نظارت و راستی آزمایی، زرادخانه موشکی ایران و دوره زمانی توافق جامع است. در عین حال باید حمایت کنگره برای قادر ساختن رئیس جمهور در پیشنهاد معتبر رفع تحریم‌ها تضمین شود.همزمان ایران باید متقاعد شود که جایگزین توافق اعمال فشار بیشتر از حد فعلی است.
به گزارش خبرگزاری‌ها، یک مقام ارشد آمریکایی در واکنش به خبر کانال 10 رژیم صهیونیستی که در آن ادعا شده بود دولت اوباما با ۸۰ درصد مطالبات ایران در مذاکرات هسته‌ای موافقت کرده، این خبر را «کاملا پوچ و مزخرف» خواند.
همچنین نشریه آمریکایی «نیوزویک» با اعلام اینکه ایران در سال‌های 1999 و 2009 تجربه کاهش قیمت نفت داشته و به سلامت از آن عبور کرده است، نوشت: کاهش قیمت نفت تاثیر جدی بر اقتصاد ایران نداشته و وابستگی به نفت را کمتر کرده است.
مذاکرات مونیخ
«محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه به همراه تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای صبح جمعه 17 بهمن ماه به منظور شرکت در پنجاه و یکمین نشست کنفرانس امنیتی مونیخ راهی آلمان می‌شود.
ظریف قرار است در این اجلاس شرکت کند و احتمال دارد که با «کری»، «فابیوس» و «اشتاین مایر» که قرار است در این اجلاس شرکت کنند، دیدار و گفت‌وگو کند و تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای نیز در حاشیه این اجلاس رایزنی‌های دوجانبه‌ای را با برخی اعضای 1+5 خواهد داشت که این رایزنی‌ها در حال تنظیم است و تاکنون هنوز قطعی نشده است.
پیش از این اعلام شده بود که قرار است دور جدید رایزنی‌‌های ایران و شش کشور (آمریکا، فرانسه، روسیه، چین، انگلستان و آلمان) در سطح معاونان در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ برگزار شود و ظریف 29 دی ماه در پاسخ به سؤال خبرنگاران گفته بود که «دور بعدی مذاکرات ایران و 1+5 در مونیخ در اوائل فوریه و در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ برگزار می‌شود و ظاهراً معاونان ایران و 1+5 روز قبل از کنفرانس امنیتی مونیخ یک جلسه دارند که ببینند زمینه برای مذاکرات وزرا هست یا خیر.
به گزارش فارس،پنجاه و یکمین اجلاس کنفرانس امنیتی مونیخ قرار است 17 تا 19 بهمن ماه (6 تا 8 فوریه) در مونیخ برگزار شود.گفتنی است «وولفگانگ ایشینگر» رئیس کنفرانس امنیتی مونیخ پیش از این از برگزاری میزگردی با حضور وزرای خارجه ایران، آمریکا، فرانسه و آلمان در روز 19 بهمن ماه (هشتم فوریه) و در آخرین روز این کنفرانس خبر داد و گفت: این احتمال وجود دارد که فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز به جمع حاضران در این میزگرد اضافه شود که ظریف در اظهارنظری عنوان کرده بود که هنوز برگزاری این میزگرد مشخص نیست.