ظریف در کنفرانس مشترک خبری با وزیر خارجه کرواسی:
اقدام متقابل مجلس ایران در برابر کنگره تهدید نیست یک واقعیت است
وزیر امور خارجه تصریح کرد که اقدام متقابل مجلس شورای اسلامی در صورت تحریمهای جدید کنگره، کاملا طبیعی است و ایران این موضوع را به عنوان یک واقعیت و نه به عنوان یک تهدید اعلام کرده است.
«محمدجواد ظریف»، وزیر امور خارجه، در یک مصاحبه خبری مشترک با «واسنا پوسیچ» وزیر خارجه و معاون نخستوزیر کرواسی، با اشاره به اینکه سفر وی اولین دیدار یک وزیر امور خارجه کرواسی از ایران طی ۱۰ سال گذشته است، گفت: جمهوری اسلامی ایران روابط دیرینهای با کرواسی، از ابتدای استقلال این کشور داشته است.
ظریف افزود: امروز درباره بحث هستهای و افراطگرایی گفتوگو داشتیم. خط افراط هم منطقه ما و هم اروپا را تهدید میکند. ضروری است که بحث افراط به صورت جدی مورد توجه قرار بگیرد. بیتوجهی به مقدسات مسلمانان در اروپا میتواند باعث گسترش تنفر و خشونت بشود و این معضلی است که نه تنها منطقه ما بلکه اروپا نیز با آن روبرو است.
وی ابراز امیدواری کرد کرواسی با توجه به روابط خوبی که در این کشور بین اقلیت مسلمان این کشور با سایر اقوام وجود دارد نقش مهمی برای نزدیک کردن دیدگاهها در منطقه و جهان ایفا کند.
وزیر امور خارجه درباره سفر به عربستان سعودی گفت: «ما تسلیت دولت و مردم جمهوری اسلامی ایران برای درگذشت پادشاه عربستان سعودی را به صورت رسمی اعلام کردیم و ضرورت داشت که به عنوان کشور همسایه جمهوری اسلامی ایران در این مراسم حضور داشته باشد. ما امیدواریم که دولت عربستان سعودی با نگاهی مبتنی بر حسن همجواری و واقعبینی در منطقه بسیار حساس ما زمینههای همکاری بیشتر در همه حوزهها را فراهم کند.
ظریف خاطرنشان کرد: در حوزه مسائل منطقهای نیاز است که ایران و عربستان به راهحل مشترکی برای کمک به حل مشکلات منطقه برسند. جمهوری اسلامی ایران همواه این آمادگی را داشته است. امیدواریم که با آمادگی مشابه از طرف همسایگان ما در پادشاهی عربستان سعودی بتوانیم به کاهش آلام مردم منطقه و به ایجاد ثبات و امنیت که حتما باید توسط مردم منطقه و بدون دخالت خارجی تأمین شود، کمک کنیم.»
وی در رابطه با سفرش به عربستان، گفت: سفر من به عربستان سه چهار ساعت بیشتر به طول نینجامید و بعید میدانم در شرایط حاکم بر عربستان امکان گفتوگو و مذاکره سیاسی بین هیئتهای شرکتکننده با مقامات سعودی و یا با ما وجود میداشت.ما همواره آمادگی داریم با همه دوستان و همسایگانمان برای توسعه ثبات و امنیت در منطقه گفتوگو داشته باشیم. دعوت من از وزیر خارجه عربستان باز است و دعوت او هم از من باز است. امیدوارم در شرایط مناسب بتوانیم این دعوتها را اجابت کنیم.
وزیر امور خارجه درباره سخنانی که در اجلاس داووس درباره اقدام متقابل مجلس شورای اسلامی در صورت تصویب تحریمهای ضد ایرانی در کنگره آمریکا با اشاره به استقلال مجلس و نیز عدم وجود حق وتو در قانون اساسی ایران گفت: «دوستان ما در مجلس قبلا اعلام کردهاند و طبیعی هم است که در مقابل اقداماتی که در کنگره آمریکا صورت میگیرد، واکنش نشان میدهند. ما هم این را به عنوان بیان یک واقعیت نه به عنوان یک تهدید اعلام کردیم. احتمال اینکه مجلس شورای اسلامی در صورت اقدام تندروهای کنگره آمریکا دست به اقدام متقابل بزند وجود دارد.»
خودداری از اعمال
استانداردهای دوگانه
ظریف در ادامه گفت: «ما معتقدیم که مذاکرات باید به نتیجه برسد و میتواند در صورت علاقه طرف مقابل به نتیجه، ثمربخش باشد. اما طرف مقابل بالاخص سیاستمداران آمریکایی باید یک نکته را مد نظر قرار دهند و آن این است که تحریمها جز خسارت برای آنها و ایجاد نفرت در بین مردم ایران نسبت به نیات غربیها فایده دیگری نشده و باعث هیچ خدشهای در برنامه هستهای ایران نشده و این وضعیت ادامه خواهد داشت. باید تصمیم بگیرند که آیا میخواهند از طریق مذاکره با ایران به نتیجه برسند یا اینکه به فشارها ادامه دهند. اگر بخواهند به فشار ادامه دهند مردم ما بارها نشان دادهاند که فشار در تصمیم مردم ما هیچ تأثیری ندارد.»
وی افزود: «اما همزمان در طول سال گذشته مردم و دولت ایران نشان دادهاند که پای حرف خودشان میایستند. اگر تعهدی دهند آن را اجرا میکنند. بهترین راه برای رسیدن به یک راهحل تفاهم با مردم ایران، توجه به حقوق و خودداری از اعمال استانداردهای دوگانه و اعمال فشار بر مردم ایران است.»
وزیر امور خارجه درباره سفر به مونیخ و تداوم مذاکرات هستهای در این شهر گفت: «در حاشیه کنفرانس مونیخ گفتوگوهایی با سایر شرکتکنندگان صورت خواهد گرفت. هنوز تصمیمی برای ملاقات در سطح وزرا در حاشیه کنفرانس مونیخ گرفته نشده است.»
ظریف با اشاره به اینکه تنها تعدادی از وزرای کشورهای عضو گروه ۱+۵ در مونیخ حاضر خواهند بود گفت: «برنامهها در مونیخ بسیار فشرده است و معلوم نیست که اگر از پیش توافقی نشده باشد امکان چنین حرکتی باشد.»
مقابله جدی با تروریسم
«واسنا پوسیچ» وزیر خارجه کرواسی نیز در این دیدار با اشاره به موضوع اسلامهراسی گفت: «ما در کرواسی سالهای زیادی با مسلمانان همکاری نزدیک داشتهایم و معتقدیم برای ایجاد ثبات بطور جدی به این همکاریها نیازمند هستیم.»
پوسیج تاکید کرد: «تروریسم، تروریسم است و نباید اجازه دهیم تروریستها پشت سر هیچ مذهب، ایدئولوژی و یا اعتقادی پنهان شوند. باید باهم همکاری کنیم تا بتوانیم روابط بلندمدت خوبی با اجتماعات و اقلیتهای مختلف برقرار کنیم چرا که این ارتباط راه مهمی برای مقابله با تروریسم است.»
به گزارش تسنیم، وزیر خارجه کرواسی افزود: معتقدیم فرآیند لغو تحریمها علیه ایران باید شروع و در کل جهات انجام و در بازه زمانی انجام شود.