kayhan.ir

کد خبر: ۳۵۷
تاریخ انتشار : ۰۵ آذر ۱۳۹۲ - ۱۰:۳۷

لابي چيني ها امروز در انتخاب بهترين بازيکن سال فوتبال آسيا تاثير گذار است؟!

کاپيتان تيم ملي ايران شايسته ترين بازيکن براي دريافت توپ طلا

مراسم انتخاب بهترين بازيکن سال فوتبال آسيا در شرايطي امروز برگزار مي‌شود که کاپيتان تيم ملي کشورمان بيشترين شايستگي را براي دريافت اين عنوان باارزش دارد،اين در حالي است که چيني ها لابي خود را براي معرفي ژنگ ژي از 48 ساعت قبل آغاز کردند.
انتخابات بهترين هاي آسيا امروز در شرايطي برگزار مي شود که ايران در 6 بخش نامزد دريافت عنوان «بهترين» شده است. چندي قبل بود که کنفدراسيون فوتبال آسيا برترين‌هاي اين قاره در سال 2013 را اعلام کرد که در 6 بخش ايران نامزد دريافت عنوان بهترين شد که اسامي اين بخش ها به شرح زير است:
برترين تيم باشگاهي فوتسال:
 1- چونبوري – تايلند 2- گيتي‌پسند – ايران 3- ناگويا – ژاپن
 تيم ملي فوتسال سال: 1- تيم ملي ايران 2- تيم ملي تايلند 3- تيم ملي ژاپن
 بازيکن برتر سال: 1- ها دائه سانگ‌– کره جنوبي 2- جواد نکونام – ايران 3- ژنگ ژي – چين تيم برتر سال مردان: 1- تيم ملي زير 20 سال عراق 2- تيم ملي ايران 3- تيم ملي ژاپن
کمک داور سال مردان: 1- حسن کامراني فر – ايران 2- ناگي توشيوکو – ژاپن 3- ساگارا – ژاپن
برترين بازيکن فوتسال سال: 1- حسين طيبي – ايران / گيتي‌پسند 2- کائورو موريوکا – ژاپن / ناگويا 3- سوپهارت - تايلند / چونبوري. اما بدون ترديد در ميان اين 6 بخش ، انتخاب بهترين بازيکن سال آسيا، مهم ترين عنواني است که مي‌تواند نصيب فوتبال ايران شود. آخرين باري که يک  ايراني صاحب عنوان بهترين بازيکن سال آسيا شد، به 9 سال قبل يعني سال 2004 برمي گردد که علي کريمي توپ طلاي آسيا را از آن خود کرد. حالا پس از 9 سال جواد نکونام کاپيتان شايسته تيم ملي فوتبال کشورمان اين شانس را دارد که نام خود را به ليست بهترين هاي آسيا اضافه کند.
مکانيزم انتخاب بهترين بازيکن آسيا
انتخاب بازيکن برتر آسيا مکانيزم خاص خود را دارد. چندي پيش عضو ايراني کنفدراسيون فوتبال آسيا در گفت و گويي به تشريح اين مکانيزم پرداخت و گفت: در اين مرحله امتياز بازيکنان برمبناي بازي‌هاي آسيايي مانند مقدماتي جام ملت‌ها و ليگ قهرمانان آسيا و همچنين ديدارهاي فيفا که مسابقات انتخابي جام جهاني است دسته‌بندي خواهد شد. امتيازات بازيکنان در مجموع اين ديدارها و البته تعداد دفعاتي که به عنوان بهترين بازيکن ميدان انتخاب شده‌اند در اين ميان تاثيرگذار خواهد بود. نکونام، «ژنگ ژي» از چين و «ها دائه سونگ» از کره با همين روند انتخاب شدند. دعوت‌نامه نکونام براي مراسم هم براي او ارسال شده و او مي تواند در اين مراسم با يک همراه که هزينه اش برعهده AFC خواهد بود، حضور پيدا کند. مراسم انتخاب بازيکن برتر روز 26 نوامبر(5آذر) برگزار خواهد شد و امتياز نهايي بازيکنان تا آن روز تعيين مي شود. به عنوان مثال حتي امتياز 2 بازي ايران مقابل تايلند و لبنان براي نکونام محاسبه خواهد شد.
وي ادامه داد: امتيازات کميته فني هم در انتخاب بازيکن برتر آسيا تعيين کننده است، آنها راي خود را پيش از 5 آذر اعلام مي کنند و بازيکن برتر معرفي مي شود با اين حال براي حفظ جذابيت مراسم و توجه افکار عمومي نام بازيکن سال آسيا در مراسم ويژه اعلام مي‌شود. صبح روز پنجم آذر جلسه کميته اجرايي در کوالالامپور مقر AFC برگزار و عصر همان روز برترين‌هاي سال 2013 قاره آسيا معرفي مي شوند.
تعداد دفعات انتخاب به عنوان
بهترين بازيکن
علاوه بر تمام مسائلي که عضو ايراني کنفدراسيون فوتبال آسيا در خصوص مکانيزم انتخاب بهترين بازيکن آسيا مطرح کرد، بايد گفت که تعداد دفعات انتخاب به عنوان بهترين بازيکن در يک بازي بين المللي هم نقش پررنگي در کسب عنوان بهترين بازيکن سال آسيا دارد. نکونام که يکي از مهره‌هاي تاثيرگذار استقلال و تيم ملي در طول يک سال گذشته بوده، در اين مدت توانسته سه بار بهترين بازيکن ميدان شود. هر سه دفعه‌اي که جواد نکونام بهترين بازيکن يک مسابقه بين‌المللي شده، در ديدار ايران - لبنان بوده است. او يک بار در چارچوب مسابقات انتخابي جام جهاني و دو بار هم در چارچوب مسابقات انتخابي جام ملت‌هاي آسيا، بهترين بازيکن شده که در هر سه مسابقه، حريف ايران تيم ملي لبنان بوده است. اتفاقا براي کنفدراسيون فوتبال آسيا، مسابقات انتخابي جام جهاني با ارزش است و اينکه نکونام توانسته در چنين مسابقه‌اي بهترين بازيکن زمين شود، امتياز بالايي از نظر AFC دارد. ژنگ ژي بازيکن چيني هم سه بار در مسابقات بين المللي به عنوان بهترين بازيکن انتخاب شده اما ها دائه سونگ بازيکن کره‌اي اين ليست، دو بار به اين موفقيت رسيده است. بنابراين نکونام و ژنگ‌ژي شانس بيشتري براي دريافت توپ طلا دارند و رقابت اصلي بين دو بازيکن ايران و چين است.
حضور در مراسم بهترين ها
نکته ديگري که  در انتخاب بهترين بازيکن سال آسيا مهم است، حضور در سالن برگزاري مراسم است. براي کنفدراسيون فوتبال آسيا اهميت زيادي دارد که بهترين بازيکن سال آسيا، حتما در سالن محل برگزاري اين مراسم حضور داشته باشد و اگر بهترين بازيکن نتواند خودش را به محل برگزاري مراسم برساند، اين جايزه به نفر دوم اهدا خواهد شد. اين حساسيت از زماني ايجاد شده که AFC، هوندا بازيکن ژاپني تيم زسکا مسکو را به عنوان بازيکن سال آسيا انتخاب کرد اما او به محل برگزاري مراسم نرفت و نماينده‌اش را براي دريافت جايزه به آنجا اعزام کرد. در زمان برگزاري مراسم معرفي بهترين‌هاي فوتبال آسيا، ها دائه سونگ کاپيتان اف‌سي‌سئول کره جنوبي درگير مسابقه تيمش در پلي‌آف کسب سهميه ليگ قهرمانان آسياست و ژنگ‌ژي هم بايد در نيمه نهايي جام حذفي چين در ترکيب گوانگ‌جو به ميدان برود. با اين حساب احتمال اينکه اين دو نفر به مالزي بروند کم است و اگر هر کدام از آن‌ها نتواند خودش را به مالزي برساند، خود به خود از گردونه رقابت حذف مي‌شود تا شانس نکونام بالا برود.
نقش تعيين کننده لابي
با تمام اين تفاصيل نبايد از همين حالا دريافت جايزه بهترين بازيکن سال از سوي نکونام را تمام شده دانست. بدون ترديد لابي مسئولان فدراسيون فوتبال در انتخاب نکونام نقش تعيين کننده اي دارد،واژه لابي اگر چه در ميان ما ايراني ها بار منفي پيدا کرده اما در مناسبات فوتبالي نه تنها اين گونه نيست،بلکه لازم الاجرا نيز به نظر مي رسد. اي اف‌سي و فيفا تشکيلاتي هستند که لابي در آن موج مي زند و شايد تعداد دفعات انجام آن حتي از مجامع مهم سياسي نيز بيشتر باشد. علتش هم اين است که در منطقه آسيا از يک سو کشورهاي پيشرفته اي چون ژاپن و کره قرار دارند که تمايل دارند عناوين و سمت هاي مهم آسيا را به خود اختصاص دهند و از سوي ديگر عرب هاي پولداري به چشم مي خورند که براي رسيدن به اهداف بزرگ خود ترسي از هزينه هاي ميلياردي ندارند.  
البته در چند سال اخير، فدراسيون فوتبال ايران بابت لابي هايي که در قاره کهن انجام داده، بييشتر از آنکه متنفع باشد، متضرر شده است.  آخرين مورد اين اتفاقات هم به انتخابات کميته اجرايي و معاونت اي اف سي برمي گردد که در آن فدراسيون فوتبال ما اشتباه بزرگي را مرتکب شد. در آن انتخابات، علي کفاشيان در حالي که عضو کميته اجرايي اي اف اسي بود از نامزد شدن براي عضويت مجدد در اين سمت انصراف داد تا شايد علي سعيدلو به عنوان نايب رئيس اي اف سي انتخاب شود اما محاسبات اشتباه از کار در آمد و سعيدلو انتخاب نشد. و به همين  به راحتي فدراسيون فوتبال ايران عضويت در سمت باارزش کميته اجرايي را از دست داد.
و جالب اينکه دراين ميان تصميم گيرنده  اصلي فوتبال آسيا  همان کميته اجرايي است که ما نماينده اي در آن نداريم. ايران اگر به مانند سنوات گذشته حداقل يک علي کفاشيان هم در کميته اجرايي داشت حالا بسيار اميدوارتر بوديم که نکونام عنوان بهترين بازيکن آسيا را به خود اختصاص دهد.
در پايان بايد به اين نکته هم اشاره کرد که طي 48 ساعت گذشته چيني ها تلاش زيادي کردند تا ژنگ ژي دفاع تيم گوانگژو ، قهرمان فصل آسيا بتواند بهترين بازيکن سال شود، او امتيازاتي تقريبا مشابه با جواد نکونام و حتي کمتر از او دارد.
نویسنده : محمود محمدي