گام بلند برای مبارزه با فساد در ورزش(نکته ورزشی)
سرویس ورزشی -
معاون مالی وزارت ورزش در نشست بازرسان فدراسیونهای ورزشی اعلام میکند که «روسای فدراسیونها باید جوابگوی چگونگی صرف و خرج پولی که از جایی به غیر از وزارتخانه به فدراسیون وارد میشود باشند».
معنی این حرف روشن است، خیلی ساده یعنی اینکه حساب و کتاب کارها و اقدامات و هزینهها و مخارج باید روشن شود. مهم نیست این بودجه، این پول و این حمایت مالی از سوی چه نهاد و سازمانی و فرد حقیقی یا حقوقی به فلان فدراسیون تزریق شده است، از طرف دوست باشد یا از سوی فلان فرد یا سازمان علاقهمند و حامی فلان رشته ورزشی، مهم این است که به این بهانه نباید بیحساب و کتاب خرج و هزینه کرد و... به هیچکس هم پاسخگو نبود، بویژه وقتی که این پول از منبعی غیررسمی و غیردولتی به حساب فلان فدراسیون ریخته شود. معنی مهمتر حرف معاون مالی این است که تا حالا هر چه بوده و هر طور عمل میشده، گذشته، از این پس قرار است اصل «نظارت» از سوی وزارتخانه و «پاسخگویی» از طرف فدراسیونها برقرار شود، ولو هوچیها و شهر شلوغکنها و کسانی که از رهگذر بیحساب و کتاب و عدم رعایت اصل نظارت و پاسخگویی، به نان و نوایی رسیدهاند، این طرف و آن طرف، راه بیفتند و وزارتخانه را به «دخالت»! در امور فدراسیونها متهم کنند و برای عدم رعایت اصول مدیریت علمی، اشک بریزند و نوحه سر دهند!
چند روز پیش سایت خبری وزارت ورزش از بازداشت و دستگیری تعدادی از افراد متخلف در حوزه ورزشی که دارای مسئولیت هم بودهاند، خبر داد و نوشت: این اقدام برای تحقق منویات مقام معظم رهبری و اجرای سیاستهای دولت تدبیر و امید برای مسئله سازی و مبارزه با فساد و ارتقای سلامت اداری کشور و با پیگیری مجدانه و موکد وزیر ورزش و جوانان صورت گرفته است».
معنی این خبر و اقدام صورت گرفته از سوی تشکیلات ورزش بیش از هر چیز این است که وزارت ورزش و شخص وزیر محترم، برای مبارزه با فساد، تصمیم دارند «کاری» بکنند و «گامی» بردارند. ظاهرا قرار است فراتر از حرف و شعار «مبارزه با فساد» که یکی از اصلیترین و کلیدیترین شعارهای دکتر گودرزی از بدو احراز مسئولیت سنگین بوده است، در این باره «عمل» هم صورت بگیرد و اتفاقی عینی رخ دهد.
... و این جای بسی امیدواری است. این امیدواری وقتی بیشتر، پررنگتر و معنیدارتر میشود که میشنویم وزارت ورزش برای مبارزه با فساد، دل به حرکات صوری و تبلیغی نبسته و اقداماتی اساسی و مثل «تشکیل ستاد مبارزه با فساد» و... را در دستور کار قرار داده است.
اقدامات و برنامههایی که مبتنی بر مطالعات علمی و کارهای تحقیقاتی قابل توجه بوده است، اقدامات و برنامههایی که با دقت در آنها معلوم میشود قرار است به «ریشهها» و «علتهای» فساد، نه سرشاخهها و معلولها، پرداخته شود. بدون تردید اگر این اقدمات و تلاشها که از تفکر اصلاحی و جهادی ناشی میشود، تداوم داشته باشد، اولا خیلی زودتر از حد تصور به نتیجه میرسد و فضای ورزش را پیراسته و آراسته میسازد و ثانیا در حرکت رو به جلوی پیشرفت ورزش نقشی بدون برو برگرد خواهد داشت.
بارها نوشتهایم و باز به بهانه اتفاقات اخیر به نوبه خود تکرار میکنیم که این امری کاملا بدیهی و اثبات شده است که رشد و پیشرفت در هر حوزه از امور فردی یا اجتماعی و هر عرصهای از موضوعات اجتماعی، در گرو سلامتی محیط و سالم بودن فضای فعالیت است، بنابراین اصل اساسی و ازلی و ابدی است که شخصیتی بزرگ و برگزیده همچون پیامبر اسلام(ص) برای ساختن جامعه جدید خود، دست به آن هجرت تاریخی و تمدنساز میزند و مسلمانان را از محیط ظالمانه و آلوده به فساد و شرک و تباهی به محیط تازهای که برای کارکردن و ساختن و آبادکردن آماده است، به هجرت دعوت میکند. این اصول ربطی به زید و عمرو ندارد، به زمان و مکان و افراد و اقوام ربطی ندارد، درباره همه کس و در همه جا و در هر زمان صادق است. بنابر این شعار اصلاحی و اقدام مصلحانه وقتی نتیجه بخش و عملی و در عین حال صادقانه است که پیششرط آن سالم سازی محیط و گندزدایی و دفع فاسد و فساد رعایت شده باشد. در غیر این صورت حرف از اصلاح و پیشرفت و رو به راه کردن امور، یا حرفی غیراساسی و شعاری غیرعملی است و یا هیاهویی است فریبکارانه که مفسدان برای فریب مردم و تداوم فساد و ناهنجاری راه میاندازند!
ورزش هم از این قاعده مستثنی نیست. پیشرفت ورزش و رشتههای پرطرفداری مثل فوتبال وقتی رنگ واقعیت به خود میگیرد که مبارزه با فساد و دفع انگلها و کوتاهکردن دست فاسدها، به طور جدی پیگیری و انجام شود. این است که وقتی در کنار شعارهای مسئولان فعلی ورزش درباره لزوم مبارزه با فساد این اظهارات و اقدامات را هم میشنویم و میبینیم، امیدوار میشویم که قرار است کاری صادقانه و جدی در این باره صورت بگیرد و مسئولان فعلی قرار نیست فقط به حرف و شعار توخالی بسنده کنند.
متأسفانه تاکنون شعار بدون عمل در ورزش زیاد سرداده شده، چنان که این شعارها که محتوای مثبت و سازندهای دارند، کمتر جدی گرفته میشود و متخلفان و انگلها بدون ترس و واهمه کار خود را کردهاند. در مورد بازداشتهای اخیر، میخوانیم برخی از این افراد متخلف، دارای مسئولیتهایی هم بودهاند! یعنی این افراد با وجود شنیدن برنامهها و شعارهای وزیر فعلی ورزش که از مهمترین آنها «مبارزه با فساد» است، قبول مسئولیت کرده و با این وزیر دست همکاری! دادهاند و این یعنی اثبات حرفهای ما که اینقدر شعار بیعمل و حرف توخالی از سوی برخی مسئولین در ورزش (و غیرورزشی) سرداده شده که خیلی از مفسدان و متخلفان برای این حرفها تره هم خرد نمیکنند و به این شعارها پوزخندی میزنند و... قبول مسئولیت! هم میکنند اما به کار و در واقع نابکاری خود مشغول میشوند و این در جای خود پدیده شوم و واقعیت تلخی است که در سرزمین انقلابی و نظام دینی کار به جایی برسد که شعار «مبارزه با فساد»، «حاکمیت عدالت» و... را لوث و کسانی آن را شوخی و برای «فریب مردم» تلقی کنند!
سخن پایانی این که ورزش ما برای پیشرفت «کمبودی» ندارد و جامعه شریف و اصیل ورزش برای کمک به پیشرفت ورزش آماده همکاری ایثارگرانه هستند، متاسفانه آنچه مانع پیشرفت بایسته ورزش و دلسردی چکیدهها و اهالی ناب ورزش شده است هجوم آدمها و جریانات سودجو و فرصتطلب به عرصه ورزش است که برای کسب نام و نان از هر اقدامی ولو منجر به فساد، دریغ ندارند. برای رسیدن ورزش به جایگاه حقه خود راه و چارهای جز دفع و بیرون راندن این جریانات انگل و عوضیآمده و هنجارشکن، وجود ندارد...