بلاتکلیفی در واردات شکر!
وزارت جهادکشاورزی با صدور اطلاعیهای اعلام کرد: واردات هرگونه ثبت سفارش جدید شکر خام و سفید همچنان ممنوع است و هیچگونه ثبت سفارش جدیدی از سوی این وزارتخانه در سالجاری انجام نشده است.
این وزارتخانه در اطلاعیه خود انتشار هرگونه خبر در خصوص صدور مجوز جدید واردات شکر از سوی این وزارتخانه را تکذیب کرده است.
در این اطلاعیه آمده است؛ وزارت جهاد کشاورزی طی ابلاغیهای از 10 فروردین ماه سال 93 هرگونه ثبت سفارش جدید شکر خام و سفید را ممنوع اعلام کرده و این ابلاغیه همچنان به اعتبار خود باقی است.
در این اطلاعیه تاکید شده که تمام شکرهای وارداتی امسال مربوط به ثبت سفارش سالهای 91و92 بوده است.
محمدرضا نعمت زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز روز دوشنبه در پنجاهمین سالگرد تاسیس صنعت پتروشیمی، واردات شکر را به بحث قیمت مربوط دانست و اعلام کرد: چون قیمت تمام شده شکر داخلی با احتساب نرخ ارز مبادلهای گرانتر از شکر وارداتی است، واردات شکر برای تامین نیاز داخلی توسط بخش خصوصی صورت میگیرد.به گفته وی، واردات شکر سال گذشته دو برابر میزان فعلی بوده و به تاریخ فعلی نیز محدود نمیشود، چرا که طی سالیان گذشته نیز مصرف شکر بیش از تولید داخل بوده و چارهای جز واردات نداشتهایم.
یادآور میشود، دبیر انجمن صنفی کارخانجات قند و شکر کشور بتازگی گفته بود که با توجه به حجم ذخایر موجود شکر درکشور تا یک سال آینده هیچ نیازی به واردات شکر نداریم. بهمن دانایی با اشاره به نزدیک شدن به پایان فصل برداشت چغندر قند در کشور، افزود: تولید حدود 650 هزار تن شکر چغندری و 650 هزارتن شکر نیشکری پیش بینی شده که این حجم پاسخگوی نیاز یکساله کشور بوده و نیازی به واردات این محصول احساس نمیشود.
وی درباره خبر واردات شکر با وجود ممنوعیت صادره از سوی دولت، گفت: کارگروه ذخیرهسازی شکر ستاد تنظیم بازار پیشتر در یک تصمیم جمعی اقدام به صدور حواله و مجوز واردات 300 هزار تن شکر خام کرده بود که با مخالفت انجمن صنفی کارخانجات قند و شکر کشور روبرو و در نهایت حواله یادشده ابطال شد.
دانایی افزود: اینک به میزان کافی و برای سال جاری وسال آینده نیز شکر داریم و به هیچ وجه نیازی به وارد کردن شکر نیست زیرا هرگونه واردات شکر به صنعت قند کشور لطمه میزند.
حجتی: ۱۰ فروردین به وزارت صنعت نامه نوشتم
که دیگر شکر وارد نکنند
در همین حال وزیر جهاد کشاورزی گفت: در نامهای که دهم فروردین امسال به بخش بازرگانی خارجی وزارت صنعت، معدن و تجارت نوشتم خواهان امتناع از ثبت سفارش و ممنوعیت واردات شکر شدم.
وزیر جهاد کشاورزی افزود: موضوع ثبت سفارش واردات به وزارت صنعت، معدن و تجارت مربوط میشود.حجتی گفت: امسال کارخانجات 4 میلیون و 400 هزار تن چغندرقند از کشاورزان خریدهاند و بیش از 600 هزار تن شکر نیز از سال گذشته وجود دارد که با این وضع دیدیم اگر شکر وارد هم نشود هیچ مشکلی نداریم. وزیر جهاد کشاورزی افزود: از طرفی قیمت شکری که هم اکنون وارد شده در مقایسه با قیمت تضمینی که دولت مصوب کرده بیشتر میشود. این افزایش قیمت با وضع تعرفهای، قیمت ارز، قیمت جهانی و قیمتهای تمامشده در داخل کشور قابل بررسی است.وی در ادامه افزود: در 9ماهه گذشته حدود 830 هزار تن شکر وارد شده، اما این شکرهایی است که براساس ثبت سفارش سال قبل بوده است.
وی افزود: ما موضوع جلوگیری واردات شکر را تا توازن در تولید، عرضه و مصرف پیگیری میکنیم. وزیر جهاد کشاورزی در پایان گفت: موضوع جلوگیری از واردات شکرهای ثبت سفارش شده نیز به مقررات تجارت خارجی برمیگردد و مسئولین ذیربط باید در این باره پاسخ دهند.به گزارش خبرگزاری تسنیم، روز گذشته محمدرضا نعمتزاده وزیر صنعت، معدن و تجارت در جمع خبرنگاران گفته بود: واردات شکر، آزاد است، چون تولید داخل همیشه کمتر از نیاز بوده و مصرف شکر در کشور بهمراتب بیشتر از تولید است.
تداوم واردات شکر به استیضاح نعمتزاده میانجامد
مهرداد بذرپاش عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در خصوص افشای اعطای مجوز واردات شکر به چهار شرکت خاص توسط وزارت صنعت اظهار کرد: با توجه به شرایط تحریم و نیاز به مدیریت ارز در کشور، اقدامات انجام گرفته در حوزه تجارت کشور باید به گونهای باشد که خروج ارز از کشور به میزان حداقل باشد.
وی افزود: باید به هر شکل ممکن از خروج غیرمنطقی ارز از کشور جلوگیری کنیم که جلوگیری از واردات بیرویه یکی از مصادیق آن است.
این عضو کمیسیون صنایع مجلس واردات بیرویه را در تضاد با تولید داخل دانست و به نسیم خاطرنشان کرد: اصل حمایت از تولید داخل که سر منشا ایجاد اشتغال، تولید ثروت و رشد اقتصادی است حکم میکند که در سالهایی که به میزان کافی در داخل تولید میکنیم، واردات نداشته باشیم.بذرپاش ادامه داد: این مسئله هم به رونق اشتغال در کشور کمک میکند و هم از خروج بیمورد ارز از کشور در شرایط کمبود ارز جلوگیری میکند.وی وزارت صنعت را مسئول نخست نابسامانیهای به وجود آمده در حوزه شکر دانست و بیان کرد: وزارت صنعت در این خصوص متهم ردیف اول است زیرا با استفاده از مکانیزمهای گوناگون مانند اخذ مجوز و تعرفه قابلیت جلوگیری از واردات بیرویه را دارد.
وی با انتقاد از دولت به دلیل افزایش واردات برخی از محصولات از جمله روغن پالم و گوشت تصریح کرد: واردات روغن پالم 80 درصد افزایش یافته و در حوزه گوشت هم 60 درصد افزایش واردات داشتیم، که بسیار قابل تامل است.
بذرپاش با انتقاد از واردات شکر گفت: در حالی که چغندرکاران شمال غرب کشور در فروش چغندرهای خود دچار مشکل هستند، دولت از آنها خرید تضمینی انجام نمیدهد و درآمد آنها از هزینههای تولیدشان هم پایینتر است، مسئولان وزارت صنعت به راحتی درها را به روی واردات شکر باز گذاشتهاند و هیچ کس هم در این خصوص پاسخگو نیست.
این عضو هیئت رئیسه مجلس در پایان از احتمال استیضاح نعمت زاده در صورت تداوم رویه موجود خبر داد و یادآور شد: مجلس یک بار به آقای نعمت زاده به دلیل واردات بیرویه کارت زرد داده است و ادامه رویه موجود شرایط را برای کارت نهایی و استیضاح ایشان فراهم میسازد.