kayhan.ir

کد خبر: ۳۴۵۹۸
تاریخ انتشار : ۲۲ دی ۱۳۹۳ - ۲۰:۵۹
ادبیات دولت یازدهم از زبان معاون میراث فرهنگی

کاری به توهمات افراد نداریم! دولت برای آشوراده تصمیم خودش را گرفته است

معاون سرمایه‌گذاری و برنامه‌ریزی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تصمیم دولت برای راه‌اندازی گردشگری طبیعی در منطقه آشوراده را قطعی خواند و گفت: هنوز کاری شروع نشده است.

سرویس اجتماعی-

سعید شیرکوند در خصوص موضوع آشوراده اظهار داشت: هنوز هیچ مرحله‌ای برای آشوراده شروع نشده است که عده‌ای براساس «تصورات و ذهنیات» خودشان مسائلی را مطرح و براساس آن، قضاوت، تحلیل و برداشت می‌کنند.
وی اضافه کرد: تصمیم دولت بر این است که منطقه آشوراده امکان ایجاد شرایط برای گردشگری طبیعی فراهم شود و بر این اساس هم مطالعات لازم قرار است شروع شود و بعد از آن، اقدام به فراخوان برای فعالیت‌های اجرایی‌شان صورت گیرد. لذا هنوز چیزی شروع نشده که بخواهد تعطیل یا متوقف شود.
معاون سرمایه‌گذاری و برنامه‌ریزی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با بیان اینکه کاری به «توهمات و تصورات» افراد ندارم به تسنیم گفت: دولت تصمیم گرفته از پتانسیل منطقه آشوراده استفاده کند، البته این تصمیم برای 20 سال قبل است و برای الان نیست ولی چون 20 سال گذشته است و مشکلات مالکیتی به وجود آمده بود، این اتفاق صورت نگرفت.
وی افزود: این مشکل مالکیتی به دادگاه کشیده شد و الان حل شده است، لذا در حال حاضر سازمان محیط زیست و سازمان میراث فرهنگی توافق کردند طرح جامعی مطالعه شود و براساس آن طرح جامع فعالیت‌های مربوط به آن شروع شود.گفتنی است نخستین بار اراضی حفاظت شده آشوراده به «حسین مرعشی» ، برادر همسر هاشمی رفسنجانی واگذار شده بود و در دولت یازدهم نیز نام وی به عنوان اولین سرمایه گذار آشوراده به میان آمد. وی در توضیح اینکه چطور اراضی حفاظت شده محیط زیست به وی واگذار شده به «شهروند» گفته است: سال‌ها پیش زمانی که آقای مهیمنی استاندار گلستان بودند؛ گروه توسعه و عمران کرمان را دعوت کردند که برای اجرای یک طرح گردشگری در استان گلستان و در منطقه آشوراده با آنها همکاری کنیم. قرار بود این پروژه در قالب طرحی توسط سازمان مناطق گردشگری اجرایی شود. آن زمان ٣٨٠ هکتار از اراضی آشوراده را که دارای سند بود و این سندها به نام سازمان همیاری شهرداری استان گلستان بود، به سازمان مناطق گردشگری واگذار کردند.
این سازمان برای اجرای طرح گردشگری در آشوراده مطالعاتی را انجام داد. با توجه به این‌که آن‌جا بخشی از پارک ملی میانکاله است این سازمان علاوه بر دریافت نظرات کارشناسان داخلی از گروهی از مشاوران خارجی دعوت کرد تا در این زمینه مطالعاتی انجام دهند و نتیجه را اعلام کنند.
این مشاوران در پایان مطالعاتشان اعلام کردند این منطقه به دلیل شرایط خاص زیست‌محیطی قابلیت اجرای طرح‌های گسترده گردشگری را ندارد و نمی‌توان طرح‌هایی با تراکم بالا را در آن‌جا اجرا کرد.
پیشنهادی که آنها درنهایت به ما ارایه کردند این بود که در این محدوده فقط امکان طبیعت‌گردی با تراکم خیلی کم وجود دارد. بعد از این مطالعات و در پی صحبت‌هایی که با سازمان محیط‌زیست هم انجام شد عملا اجرای طرح توسعه گردشگری در این منطقه منتفی شد و بعد از آن این پروژه ادامه پیدا نکرد.مرعشی در حال حاضر هرگونه مشارکتی در این پروژه گردشگری را رد می‌کند و می‌گوید: آشوراده ظرفیت سرمایه‌گذاری سنگین و پروژه‌های گردشگری بزرگ را ندارد. چنانچه سرمایه‌گذاری بزرگی در زمینه گردشگری در این جزیره انجام شود، تنها جزیره ایرانی خزر از نفس می‌افتد.جالب توجه است که دیگر فردی که نامش در لیست کوتاه سرمایه گذاران آشوراده مطرح شده نیز نخستین مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش در دوره کارگزاران بوده است. محمدرضا یزدان پناه در همین رابطه به شرق گفته است: من قبل از اینکه آنجا را ببینم تصورم این بود که آنجا یک جزیره زیبا و ارزشمندی است، اما وقتی دیدم فهمیدم جزیره آشوراده ارزش زیست‌محیطی ندارد، اصلا چیزی ندارد(!) فضای فوق‌العاده‌ای نیست که تصور شود مشابه آن در جایی وجود ندارد. آنجا سرزمین شغال‌هاست، غیراز زوزه شغال چیزی نمی‌شنوید، در آب ساحلش هم غیراز مار چیزی دیده نمی‌شود، شغال‌ها هم آ‌ن‌قدر از پرنده‌های آنجا تغذیه کردند که حتی پرنده‌ای نمانده است، فکر نکنید در آشوراده درخت و ساحل آب خاصی هست، آنجا بیشتر تمشک و انار ترش دارد، چیز ارزشمندی ندارد، چهارتا قرقاول را هم که آنجا می‌آید، شکار کرده‌اند.
با توجه به اظهارات کارگزارانی‌هایی که در لیست سرمایه گذاران خواهان آشوراده، از این جزیره به عنوان یک «منطقه فاقد ارزش» یاد می‌کنند و در عین حال پروژه تبدیل این منطقه حفاظت شده محیط زیستی به مرکز توریستی را «بدون توجیه اقتصادی» می‌خوانند، مشخص نیست علت اصرار سازمان گردشگری و محیط زیست برای واگذاری این جزیره مهم به «سرمایه گذاران بخش خصوصی» چیست؟!
علاوه بر آن با توجه به تاکید مرعشی بر انجام مطالعات متعدد درخصوص امکان تبدیل آشوراده به منطقه گردشگری توسط تیم محققین داخلی و خارجی، مشخص نیست به چه علت انجام دور جدید تحقیقات در این زمینه در دستور کار سازمان میراث فرهنگی و گردشگری قرار گرفته است! شایان ذکر است سازمان مناطق گردشگری بعد از انجام مطالعات دامنه داری در فاصله سال‌های 83 تا 85، با توجه به نتایج و نظرات مشاوران به این نتیجه رسید که اجرای طرح گردشگری در آشوراده ممکن نیست.