ضرورت بررسی توانمندسازی زنان در سومین جشنواره تسنیم(بخش پایانی)
ارتقاء منزلت و امنیت اجتماعی با پوشش اسلامی- ایرانی(گزارش روز)
بهترینها از دور ریختنیها، عبارتی که با کمی ابتکار و خلاقیت و آمیختن آن با چاشنی ذوق و هنر میتواند در قالب یک قاب زیبا در لب طاقچه هر خانهای بدرخشد یا در قالب یک بالاپوش بر تن بانوان و زنان ایرانی برازنده و زیبنده باشد، یا نقشی شود بر کیفی که بر دوش یک بانوی مسلمان نشانگر هویتش باشد که اسلامی است و ایرانی.
صدیقه توانا
سومین جشنواره تسنیم در دو بخش نمایشگاه بهترینها از دور ریختنیها و جشنواره مد و لباس، بر محور توانمندسازی اجتماعی و اقتصادی در بخش ابتکارات جامعه محور برای مدیریت صحیح شهری، تفکیک زباله کاهش آلودگی، مباحث ترافیکی، مسائل اجتماعی و شهری و مهمتر از همه در نهایت ترویج سبک زندگی اسلامی در قالب، نقاشی طراحی، آموزش و دوخت و... میچرخد.
کلمه تسنیم ازنظر لغوی واژهای است قرآنی به معنای چشمهای در بهشت. در عینحال تسنیم مخفف چند مأموریت کلیدی سراهای محله در حوزه بانوان است که مبنای نامگذاری خانههایی به همین نام در سطح محلات است. بر همین اساس «ت» معرف توانمندسازی، «س» معرف سبک زندگی اسلامی- ایرانی، «ن» معرف نهاد خانواده، «ی» معرف ایثار و یکدلی و «م» مشارکتهای اجتماعی بانوان است.
حامیان محیطزیست
برای آنکه بیشتر و از نزدیک با نحوه فعالیت و کارکرد این جشنواره و کارکردهای خانههای تسنیم آشنا شویم در غرفه محور سبک زندگی بخش طرح حامیان محیطزیست محله نشستیم و با مسئول این بخش خانم منیره دیلمیزندی درمورد کارکردهای این بخش از نمایشگاه آشنا شدیم. وی در توضیحاتی درخصوص این بخش از نمایشگاه میگوید: «ما حامیان محیطزیست هستیم و درپی آنیم که بگوییم چه کنیم تا به محیطزیست کمک کنیم و از زبالهها و پسماندهای آشپزخانه که شامل پسماندهای تر با شیرابههای زیاد است نهایت بهرهبرداری را داشته باشیم تا از آلودگی محیطزیست جلوگیری به عمل آوریم.»
یک جعبه بزرگ چوبی که نردهمانند و قهوهای رنگ است در گوشه غرفه قرار دارد. خانم دیلمی زندی هنگام گفتوگو در جعبه را باز میکند و تقریباً بوی نامطبوعی به مشامم میرسد، روی آن را نگاه میکنم همه با برگهای زرد درختان پوشانده شده است. از وی درمورد عملکرد و چگونگی ساخت این دستگاه میپرسم میگوید: «هر روز هر یک از ما یک یا چند کیسه زباله تر داریم که توسط ماشین شهرداری حمل میشود این کار در طول سال هزینه زیادی دارد. ما تصمیم گرفتیم با اجرای پروژه تبدیل پسماند آشپزخانه + پسماند سلولوزی (باغ...)، آنها را به کمپوست تبدیل کنیم. تا از این کود بتوانیم در نهایت برای کاشت گیاهان سبزیها و گیاهان دارویی استفاده کنیم.»
سرگروه سبزیافت خانه تسنیم ایوانک در ادامه میگوید: «برای ساخت کمپوست ما نزد نخبگان آموزش دیدهایم و طرز تهیه آن اینگونه است که در ابتدا یک لایه برگ گیاهان، یک لایه پوست میوه و سبزیها، پوست تخممرغ، شانه تخممرغ یا کاغذهای مشابه و تفاله چای خاکستر و خاکاره را داخل یک جعبه یا سطلی که پلاستیکی و سوراخ داشته باشد میریزیم یا در منزل درون بشکههای نفت قدیمی میریزیم و پس از مدتی این مواد به کمپوست تبدیل میشود.»
وی میگوید: «البته درحال حاضر یک جعبه کمپوستساز مشابه این جعبه در سرای محله ایوانک منطقه2 قرار دارد ولی اهالی یک مجتمع یا هر فردی در منزل شخصی در گوشه تراس یا حیاط خود میتواند این جعبه کمپوست را درست کند تا بدین ترتیب حجم زبالهها و پسماندهای تر کم شود و محیط زیست هم بدین ترتیب از آلودگی نجات یابد تا شیرابه کمتری به کهریزک برود.»
جشنواره مد و لباس
در طبقه اول این نمایشگاه جشنواره مد و لباس و کارگاههای آموزشی خیاطی و کارهای دستی قرار دارد. بخشی که مورد استقبال زیاد خانمها و بازدیدکنندگان قرار گرفته است. خانم قلعهوند یک بازدیدکننده که معاون پژوهشی مؤسسه پیام آزادگان هم میباشد با اشاره به اینکه این نمایشگاه خیلی جذابیت دارد درمورد چرایی آن میگوید: «تنوع چادر و مانتوهای این نمایشگاه در کنار قیمت مناسب آن با طرحها و رنگهای ایرانی- اسلامی رمز موفقیت این جشنواره است.»
وی میگوید: «ما در جامعهای زندگی میکنیم که متأسقانه بچههای ما، لقمههای آماده دیدهاند و از فکر و خلاقیت فاصله گرفتهاند، و خوشبختانه این فضا این ایدهها را به بچهها میدهد که از غیر ممکنها میتوان ممکن ساخت. جامعه ما درحال حاضر به نسل خلاق و جوان بسیار نیاز دارد.»
خانم نرگس رسولزاده نمین رئیس اداره هنر امور بانوان شهرداری تهران هم در گفتوگو با گزارشگر کیهان در یکی از غرفههای حجاب و مد که روسری و مقنعههای زیبایی را در معرض بازدید عموم قرار داده است درمورد ویژگیهای این قسمت از نمایشگاه میگوید: «یکی از ارکان سبک زندگی، مد و پوشش اعم از چادر و روسری و... است و از آنجایی که زنان برای ارتقا منزلت و امنیت اجتماعی نیاز به پوشش مناسب دارند، جشنواره مد و پوشش اسلامی (حجاب) با اهداف ارائه چارچوبی برای این مقوله دایر شده است و اکثر شرکتکنندگان و طراحان آن دانشجویان رشته طراحی و لباس و متخصصان هستند که نگاه علمی و بومی به کارکرد این نمایشگاه برای مخاطبان خود دارند.»
به او میگویم معیار انتخاب شما برای عرضه مانتوها در این نمایشگاه چه بوده است، میگوید: «تمام کارهایی که براساس ارزش اسلامی نبود را حذف کردیم مانتوهای بدون دکمه، تنگ و کوتاه همه از ارائه در این جشنواره حذف شدند و در مجموع 400 اثر برای ما ارسال شد که از بین آنها 80 اثر و کار منتخب شدند.»
خانم رسولزاده نمین در ادامه میگوید: «هدف ما تقویت مباحث هویتی است با رو دوزیهای سنتی و تکهدوزیهای ایرانی اسلامی که برای تحقق این هدف تلاش کردیم.»
وی همچنین به برپایی نشستها و کلاسهای تخصصی در حاشیه این جشنواره با عنوان «اندیشیدن برای خوب پوشیدن» در توضیح بیشتر این مقوله میگوید: «یکی از مشکلات برخی از جوانان و زنان این است که چه بپوشیم، کجا بپوشیم، کی بپوشیم و از چه رنگی استفاده کنیم، این کلاسهای تخصصی به تمام این سؤالات پاسخ میدهد.»
قویتر ظاهر شدن طراحان مد و لباس
«هرچه بتوانیم باید فضا را برای کار کردن مناسب بانوان فراهم کنیم تا مشکلی نداشته باشند.»
حجتالاسلام مفید کیایینژاد نماینده مردم ساوجبلاغ، طالقان و نظرآباد و عضو کمیسیون فرهنگی با بیان مطلب فوق و اهمیت بحث عفاف و حجاب در جامعه و فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران در این خصوص میگوید: «ما در این جامعه نشان دادهایم که اگر بخواهیم کار فرهنگی مناسبی انجام دهیم زمینه لازم برای اجرای کارهای فرهنگی فراهم است. اما در کنار آن باید اراده و خواست لازم برای اجرای برنامههای فرهنگی و اجتماعی را هم داشته باشیم که البته این اراده در شهرداری وجود دارد.»
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان میکند: «هرچه بتوانیم بیشتر در موضوع عفاف و حجاب وارد شویم، بیشتر نسبت به آرمانهای انقلاب کمک کردهایم.»
معصومهآباد عضو شورای اسلامی شهر تهران هم در نشست تخصصی این جشنواره با تأکید بر اینکه جشنوارههای حجاب و عفاف باید تداوم یابد میگوید: «حجاب چهره ظاهری عفاف است چون کسی که به مرحله عفاف رسیده باشد بیآنکه ما طراحی برای پوشش مناسب وی انجام دهیم، خودش به پوشش مناسب میرسد.»
از وی درخصوص نقش طراحان مد و لباس در ترویج حجاب و عفاف و فرهنگسازی این مباحث مهم فرهنگی سؤال میکنم، میگوید: «طراحان مد و لباس باید نسبت به گذشته قویتر ظاهر شوند، چرا که یکی از مؤلفههای محجبه بودن، انتخاب یک مدل و لباس مشخص است که میتواند پیام فرهنگی داشته باشد و این بدان معناست که در جریان برگزاری این نمایشگاه باید تلاش شود بحث عفاف و حجاب در قالبهای امروزی تعریف شود.»
لزوم متناسبسازی پوششهای اجتماعی بانوان
در شرایط اجتماعی امروز مد و پوشش اسلامی- ایرانی جایگاه ویژهای به عنوان یکی از شاخصهای سبک زندگی دارد و براین اساس جامعه نیاز به اقدام مدبرانه و برنامهریزی شدهای براساس ضرورتهای موجود خواهد داشت. خانم نرگس معدنیپور مدیرکل امور بانوان شهرداری تهران در گفتوگو با گزارشگر کیهان در حاشیه جشنواره تسنیم و نمایشگاه مد و پوشش اسلامی- ایرانی میگوید: «به دلیل اهمیت نقش زنان در خانواده و باتوجه به آنکه زنان نقش اساسی درخصوص سبک زندگی، اسلامی- ایرانی دارند برنامهریزی برای آنان در کلانشهر تهران ضرورتی اجتنابناپذیر است.»
وی با اشاره به اینکه جشنواره مد و پوشش اسلامی- ایرانی نخستین جشنوارهای است که از سوی شهرداری برگزار میشود، بر گسترش اقدامات اساسی برای داشتن برندها و الگوهای مد و پوشش اسلامی- ایرانی برای بانوان تأکید میکند و میگوید: «این اقدام به حفظ امنیت و سلامت روانی افراد، خانواده و اجتماع در جهت بهبود و اعتلای نظم اجتماعی و تحکیم بنیان خانواده منجر خواهد شد.»
حمایت از حلقه پیش تولید
برپایی چنین جشنوارههایی چقدر میتواند در ترویج فرهنگ اسلامی- ایرانی مؤثر باشند؟ آیا اینکه چند روز را به برپایی نمایشگاههای مد و لباس اختصاص دهیم و از اهمیت حجاب و عفاف صحبت کنیم و مدل و الگو ارائه دهیم به وظیفه خود به نحو احسن عمل کردهایم؟
محسن کلانتری سپهر دبیر اجرایی سابق جشنواره مد و لباس وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به ابهامات فوق با بیان اینکه برگزاری جشنواره مد و لباس درصورت تأمین و حمایت از «حلقه پیش تولید» در صنعت پوشاک میتواند اثربخش باشد، خاطرنشان میکند: «شهرداریها میتوانند با ارائه وام و تسهیلات، حمایت از کارآفرینان و کارگاههای کوچک و برگزاری نمایشگاههای دائمی مد و لباس و نیز موزههای لباسهای سنتی و قدیمی به صنعت سودآوری وارد شوند.» وی در ادامه به آسیبهایی که بدحجابی به جامعه تحمیل میکند اشاره کرده و میگوید: «این آسیبها هزینههایی بیشتر از ارائه وام و تسهیلات و... دارد، در هر صورت آموزش و فرهنگسازی نیاز به سرمایهگذاری دارد.»