kayhan.ir

کد خبر: ۳۳۸۲۳
تاریخ انتشار : ۱۴ دی ۱۳۹۳ - ۱۹:۴۵
گفت وگو با سیدجلال دهقانی اشکذری کارگردان فیلم «خانه‌ای کنار ابرها»

داستان قهرمانان سرزمین من


فیلم «خانه‌ای کنار ابرها» یکی از پدیده‌های سی و دومین دوره جشنواره فیلم فجر بود. فیلمی که از زاویه نگاه تازه‌ای به برخی از واقعیت‌های دوران دفاع مقدس و همچنین فضای اجتماعی دهه 60 در ایران می‌پردازد. با این حال، این فیلم هم در جشنواره و هم این روزها در حین اکران، بسیار مظلوم و مهجور باقی ماند. به بهانه نمایش عمومی این فیلم با سیدجلال دهقانی اشکذری، کارگردان این فیلم گفت وگو کردیم. «خانه‌ای کنار ابرها» اولین تجربه ساخت فیلم سینمایی در کارنامه دهقانی اشکذری محسوب می‌شود. وی 32 سال سن دارد و پیش از این چهار تله فیلم با نام‌های «هدیه‌ای برای آسمان»، «دویدن برای پشیمانی»، «همه روزها» و «مسابقه» ساخته بود. او هم اکنون نیز در حال تولید نخستین سریال تلویزیونی خود با نام «حانیه» است که به وقایع انقلاب اسلامی می‌پردازد.
تصویرروز

* «خانه‌ای کنار ابرها» یک فیلم عاشقانه و برخوردار از حسی زیبا و لطیف است. تجلی این حس و حال در فیلم از کجا ناشی شده است؟
من خودم از روز اول با دغدغه دفاع مقدس وارد فضای سینما شدم. به اضافه اینکه می‌خواستم نوع نگاهم به این مقوله، نگاه مستقلی باشد. به همین دلیل هم مخاطب در طول تماشای فیلم با فرازهای مختلفی مواجه می شود. گاهی فیلم، وارد فضای طنزآمیز می شود، گاهی تراژدی غلبه می یابد و ... ارتباط نزدیک با افرادی که درگیر دفاع مقدس بوده‌اند هم در نزدیک شدن من با این فضا بی‌تأثیر نبوده است. حتی برخی از مسائلی که در فیلم به نمایش درآمده، حاصل همین روابط است.
* علاوه بر این علائق شخصی، چه اهمیتی به شما انگیزه داد که در این عرصه کار کنید و فیلم دفاع مقدسی بسازید؟
به نظر من، سینمای دفاع مقدس یک ژانر بسیار جدی و قوی در سینمای ایران است. در دل دوران هشت ساله جنگ تحمیلی و همچنین در پشت جبهه ماجراهایی اتفاق افتاده که هنوز حتی دو درصدش هم روایت نشده است و حالا حالاها هنرمندان می‌توانند در این زمینه قلم بزنند یا فیلم بسازند. اگر از این نوع سینما حمایت شود و با نگاه‌های جدید فیلم‌هایی ساخته شود، واقعا جای کار زیادی وجود دارد.
* با توجه به اینکه متولد دهه 60 هستید و بدون تردید، تجربه واضحی از دوران دفاع مقدس ندارید، چگونه به بازسازی باورپذیر این فضا در فیلم خود پرداختید؟
ایده اولیه فیلم در صحبت با یکی از آشنایانم شکل گرفت. ولی من کتاب‌های مرتبط با دفاع مقدس را زیاد می‌خوانم و خودم در یک دوره‌ای مستند دفاع مقدس می‌ساختم. ضمن اینکه  ارتباط با برخی از رزمنده‌ها و خانواده‌های شهدا هم کمک کرد که به این فضا نزدیک شوم.
* این اولین فیلم سینمایی شما است، اما بازیگران شناخته شده و حرفه‌ای زیادی در فیلم شما نقش آفرینی می‌کنند. چگونه توانستید اعتماد آنها را جلب کنید و ارتباط شما با آنها چطور بود؟
ارتباط‌با دو بازیگر اصلی فیلم خیلی خوب بود. بیشترین چیزی که بازیگران را به بازی در این فیلم ترغیب کرد، فیلمنامه خوب فیلم بود. چون فیلمنامه قوی و خوبی برای آن نوشته شده است. البته خود من هم قبلا چهار تله فیلم ساخته بودم، از این منظر خیال بازیگران برای همکاری با بنده راحت بود.
* گویا ابراهیم حاتمی کیا هم در حین ساخت فیلم از پشت صحنه کار بازدید کرد؟
بله. آقای حاتمی کیا دعوت ما را پذیرفتند و لطف کردند و حدود یک ساعت در پشت صحنه حضور یافتند. این حضور باعث اعتماد به نفس ما و گروه سازنده کار شد.
* بعد از ساخت فیلم، نظرش درباره نتیجه کار چه بود؟
نکاتی را درباره فیلم متذکر شدند، اما به‌طور کلی نظر مثبتی داشته و فیلم را دوست داشتند.
* نام جمال شورجه هم به عنوان مشاور پروژه به چشم می‌خورد. مشورت او چطور بود؟
آقای شورجه به عنوان کسی که سالیان سال در فضای دفاع مقدس حضور داشته، در کنار ما قرار داشتند و پشتوانه تولید این فیلم بودند.
* در فیلم شما چند شخصیت حضور دارد که هر کدام می‌توانند قهرمان فیلم شناخته شوند. خود شما کدام شخصیت را قهرمان فیلم خود می‌دانید؟
قهرمان اصلی این فیلم، مادر و همسر شهید هستند. این فیلم هرچند از زاویه نگاه دو کلاهبردار روایت می‌شود، اما هدف اصلی، نمایش فضای سنگین خبر شهادت از یک طرف و قدرت صبر و بردباری مادران و همسران شهدا است.
* نمایش فیلم چه بازتاب‌هایی داشته؟
هر کس فیلم را دیده خیلی به آن علاقه مند شده است. اما مشکل ما این است که هم اکران فیلم محدود است و هم تبلیغات زیادی برای آن نمی‌شود، به همین دلیل، هنوز مخاطب چندانی به تماشای آن نرفته. اما همان عده‌ای که فیلم را دیده‌اند، از آن خوششان آمده است.
* به نظر می‌رسد که از وضعیت اکران فیلم خود رضایت ندارید؟
اکران فیلم بسیار ضعیف است. تنها چهار سینما برای نمایش این فیلم اختصاص یافته است. البته چهار سینما هم فقط یک نوبت نمایش آن هم در نیمه شب برای این فیلم دارند. افرادی هم که قبلا وعده حمایت و تبلیغ برای فیلم داده بودند  هنوز کار چندانی برای این فیلم انجام نداده اند.
*کار ساخت سریال جدیدتان «حانیه» در چه مرحله‌ای است؟
کار در مرحله صداگذاری و ساخت موسیقی است. هنوز زمان پخش آن مشخص نشده است.
* و به قول معروف، سخن پایانی؟
ضمن تشکر از شما به خاطر این گفت وگو، از دوستانی که دغدغه سینمای دفاع مقدس دارند و می‌توانند کمک کنند، توقع داریم که تا زمان اکران فیلم تمام نشده، برای بهتر دیده شدن این فیلم کمک کنند.