اربعین سوگند و میثاق ملی (یادداشت روز)
بار دیگر نفس مسیحایی رهبر حکیم انقلاب بر جان و روح مردمی که 12 روزِ پراضطراب را با هدایتهای بینظیر حضرتش پشت سر گذاشته بودند، دمیدن گرفت و دشمن خبیث صهیونیستی و آمریکای جنایتکار را از رسیدن به اهداف خود که تسلیم و به زانو در آوردن ملت مقاوم ایران بود، ناامید کرد. در آستانه چهلمین روز شهادت فرماندهان شجاع و دانشمندان هستهای و زنان و کودکان مظلوم کشورمان، امام مسلمین و رهبر بینظیر این ملت که حقا پس از حضرت امام(ره)به شایستگی سکاندار انقلاب و نظام اسلامی است، به مدد ملت آزاده و بصیر کشور آمدند و فرمودند: «آینده نشان خواهد داد که هر دو حرکت نظامی و علمی شتابندهتر از گذشته به سمت افقهای بلند، پیش خواهد رفت انشاءالله. شهیدان ما خود راهی را برگزیده بودند که گمان دستیابی به مرتبه والای شهادت در آن کم نبود و سرانجام به آنچه آرزوی همه فداکاران است رسیدند؛ بر آنان گوارا باد؛ امّا ناگواری آن برای ملت ایران بهویژه خانوادههای شهیدان و بهویژه کسانی که آنان را از نزدیک میشناختند سخت و تلخ و سنگین است.
در این حادثه نقاط درخشانی را نیز به روشنی میتوان دید. اولاً تحمل و صبوری و استحکام روحیه بازماندگان که در نوع خود جز در تحولات جمهوری اسلامی ایران دیده نشده است. ثانیاً استقامت و ثبات دستگاههای زیر امر شهیدان، که نگذاشتند این ضربه سنگین، فرصتها را سلب و در حرکت آنان وقفه ایجاد کند. و ثالثاً شکوهِ پایداریِ معجزهآسای ملت ایران که در اتحاد و استحکام روحی و عزم راسخ آنان بر ایستادگیِ یکپارچه در میدان به ظهور رسید. ایران اسلامی در این حادثه یکبار دیگر استواریِ بنیان خود را نشان داد. دشمنان ایران آهن سرد میکوبند.»
رهبر معظم انقلاب در این پیام راهبردی، هفت تکلیف یا فرمان را برای اقشار مختلف، اعم نظامیان، نخبگان علمی، مدیران و مسئولان، رسانهها و دستگاههای تبلیغی، روحانیون و اقشار مختلف و یکایک مردم تعیین کردند که از این پس باید، هر کدام با دستورالعمل مشخص آن را دنبال کنند. رهبر حکیم انقلاب در این پیام راهبردی «سوگواری» چهل روزه برای شهیدان را به «سوگند و میثاق ملی» و تلاش برای آیندهای روشن و افقهای بلند و رسیدن به آن قلهای که بارها نوید آن را به مردم داده بودند، تبدیل کردند.
اگر بخواهیم پیام رهبر فرزانه انقلاب را در یک دستگاه تحلیلی متناسب با بیانیه «گام دوم انقلاب» بررسی کنیم، باید گفت که در این پیام کوتاه و پرمغز، «اتحاد ملی» به عنوان راهبرد بقاء نظام و انقلاب اسلامی و «مسئولیتپذیری» اقشار مختلف به عنوان «هندسه کنش ملی» همه آحاد ملت اعم نخبگان، مسئولان کشور و... با هوشمندی و دقیق توسط معظمله طراحی شده است. این پیام، یک «نقشه راه» برای بازسازی قدرت در دل تهدیداتی بود که دشمن دل به آن بسته بود تا با یک اقدام نظامی و به خیال خام خود با ایجاد یک شورش عمومی داخلی بتواند به اهداف مورد نظر برسد. در جنگ 12 روزه و دفاع مقدس ما، دشمن میخواست این جنگ تحمیلی، نقطه پایان جمهوری اسلامی باشد، اما با مدیریت رهبری و اتحاد فوقالعاده ملت، دفاع 12 روزه نیروهای نظامی و ملت ایران به سکوی جهش برای پیشرفت کشور تبدیل شد.
در این پیام، هر قشر از جامعه ایران مامور تثبیت یک بُعد از «اقتدار ملی» شدند. نخبگان علمی کشور در زمانی که دشمن تصور میکند مراکز هستهای کشورمان را هدف قرار داده و به تصور غلط خود، فناوری هستهای یا سکوهای پرتاب موشک و سامانههای پدافندی را از بین برده، ماموریت یافتند بازدارندگی فناورانه را دنبال کرده و شتاب لازم را در پیشرفت دانش و فناوری در همه بخشها تحقق بخشند. با تکلیفی که رهبر انقلاب در این پیام برای فرماندهان نظامی تعیین کردند، نیروهای مسلح قرار است به دنبال مجهز کردن روزافزون کشور به آخرین دستاوردها و ابزارهای دفاعی برای حراست و صیانت از امنیت و استقلال کشور باشند. آنچه رهبرانقلاب در این فرمان 7بندی برای مدیران و مسئولان کشور تعیین کردند «کارآمدی در خط مقدم خدمت به مردم» است. جدیت و پیگیری و به نتیجه رساندن امور کشور انتظاری است که ایشان از مسئولان و مدیران کشور در این مقطع حساس که مردم با اتحاد و صبر کمنظیر، تکلیف خود را به شایستگی انجام دادند، میباشد. توجه به مردم و در کنار مردم بودن و رفع نیازهای آنها از توصیههای همیشگی رهبر انقلاب به همه دولتها بوده است و اکنون که شاهد این میزان از خودگذشتگی و همراهی مردم در دفاع مقدس 12روزه و پس از آن بودهایم، طبیعی است که تکلیف دولت چهاردهم نسبت به چنین مردمی سنگینتر خواهد بود.
یکی از محورهای مهمی که در این پیام برجسته دیده میشود «اهمیت رسانه» برای «مهندسی میدان روایت» است. چرا که بدون روایت درست، آنچه در میادین نظامی و دیپلماسی انجام میشود، در کمترین زمان چه بسا دستخوش تحریف و انحراف شود. از دیدگاه رهبر انقلاب، رسانهها در «جنگ روایتها» نقش بسیار مهمی دارند. ایشان معتقدند: «در دنیای امروز، قدرت سختافزاری و نظامی به تنهائی برای پیشبرد اهداف کافی نیست و آنچه که اهمیت دارد، نحوه تفسیر رویدادها و ارائه تصویر از خود و دیگری است که توسط رسانهها شکل میگیرد. رسانهها ابزارهای استراتژیک در این نبرد هستند و میتوانند با ارائه روایتهای خود، ذهنیت، باور و رفتار جوامع را تحت تأثیر قرار دهند. امروز در دنیا چالشها و درگیریها، چالشهای رسانهای است. بیش از آنچه موشک و پهپاد و هواپیما و ابزارهای جنگی و مانند اینها تأثیر بگذارند در عقب راندن دشمن، رسانهها هستند که تأثیر میگذارند و دلها را تحت تأثیر قرار میدهند، ذهنها را تحت تأثیر قرار میدهند. جنگ، جنگ رسانهای است؛ هر کس رسانه قویتر داشته باشد، در اهدافی که دارد ـ هر هدفی ـ موفّقتر خواهد بود.» (6/1/1403)
آنچه در دفاع مقدس 12 روزه در عرصه میدان و شلیک موشکهای نیروهای مسلح قدرتمند ایران انجام شد، بخشی از موفقیتها بود و اگر رسانههای نظام با وجود محدودیت در تعداد و گستره جغرافیایی، مقهور روایتگری رسانههای دشمن که هم از لحاظ تجهیزات و هم تعداد بسیار بیشتر از رسانههای ما بودند، میشدند حتما امروز شاهد انتقال دستاوردهای بزرگ عرصه میدان نمیشدیم و در روایت این جنگ، شکست میخوردیم.
پیام رهبر حکیم انقلاب به رسانهها و در تکمیل آن فریضه «تبیینگری» توسط روحانیون و صاحبان قلم و فکر برای «مرزبانی ایمان» و «هدایت معنوی و نورانی کردن دلها و توصیه به صبر و سکینه و ثبات مردمی»، میتواند دشمن زبون را خوار و مرگ او را رقم بزند و در غیر اینصورت، هرچه در حوزه دفاعی و دیپلماسی تلاش شود، مقصود مورد نظر حاصل نخواهد شد.
آخرین تکلیفی که پیر خوشضمیر و دیدبان هوشمند انقلاب در فرمان 7بندی خویش ابلاغ فرمودند به یکایک آحاد جامعه و بهویژه جوانان بود. در این توصیه تکلیفمدارانه، ایشان حفظ شور و شوق و شعور انقلابی را وظیفه یکایک ما و بهویژه جوانان دانستند و همگان را برای تلاش در این زمینه توصیه کردند. چرا که این از اعتقادات راسخ امامین انقلاب (حضرت امام راحل و مقام معظم رهبری)
است که بزرگترین پشتوانه نظام را متکی به حمایتهای مردمی و حضور پرشور مردم و جوانان در عرصههای مختلف نظام اعم از؛ دفاع نظامی و مرزبانی از حریم سرزمینی و امنیتی کشور، جهاد در عرصه سازندگی و پیشرفت و آبادانی و حمایتهای بیدریغ در شرایط حساس و حفظ شعائر انقلاب اسلامی میدانستند و آنچه امروز نظام اسلامی ایران را در مقابل 46 سال خباثت و دشمنی دشمنان استوار و سربلند نگه داشته، همین حمایتهای مردمی و اعتقاد امامین انقلاب به مردم و جوانان که ستون استوار نظام و ایران عزیز هستند، بوده است.
بنابر این آنچه رهبر حکیم و سکاندار انقلاب در این پیام کوتاه ولی پرمفهوم و راهبردی خویش در آستانه اربعین شهدای دفاع مقدس 12 روزه در برابر رژیم پلید صهیونیستی و دولت خبیث آمریکا ابلاغ کردند، نه اربعین سوگواری برای شهیدان، بلکه اربعین «سوگند و میثاقی» است که یکایک مخاطبان این پیام بر حرکت در این مسیر انشاءالله متعهد خواهیم بود.
حسن رشوند