اخبار ویژه
سالیوان: برجام در مهار برنامه هستهای ایران قویتر از بمباران عمل کرد(!)
مشاور پیشین امنیت ملی آمریکا میگوید حمله پُرهزینه آمریکا و اسرائیل، تنها چند ماه برنامه هستهای ایران را به تعویق انداخت در حالی که توافق هستهای، این برنامه را تا 15 سال عقب انداخت!
جیک سالیوان گفته است: برجام توانست ۱۵ سال برنامه هستهای ایران را با کمترین هزینه محدود کند در صورتی که حمله پُرهزینه آمریکا و اسرائیل تنها چند ماه برنامه هستهای ایران را به تعویق انداخت!
مشاور سابق امنیت ملی کاخسفید گفته است: برجام بهترین آورده را برای امنیت آمریکا و اسرائیل بههمراه داشت. اگر شک دارید، از اسرائیلیها بپرسید. آنها تأیید خواهند کرد که ایران در سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۸ به تعهداتش پایبند بود، نه ذخایر اورانیوم را جابهجا میکرد و نه سانتریفیوژهای جدید نصب میکرد.
مشاور پیشین امنیت ملی کاخسفید همچنین در نشست «مجمع امنیتی اسپن» گفت: حمله نظامی اخیر آمریکا به خاک ایران نهتنها ضرورتی نداشته، بلکه در متوقف کردن برنامه هستهای ایران نیز ناکام بوده است.
وی گفت: نیازی نبود که دولت دونالد ترامپ رویکرد حمله به تأسیسات هستهای ایران را در پیش بگیرد. این حمله، فرصت دیپلماسی را تضعیف کرد. ایران آماده پذیرش یک توافق بسیار خوب بود؛ توافقی که میتوانست برنامه هستهای ایران را نه فقط برای چند سال، بلکه برای چند دهه در چارچوب محدود نگه دارد. واشنگتن همچنان به مذاکره با جمهوری اسلامی ایران نیازمند است.
وی ادامه داد: «به نظر من، دیپلماسی همان چیزی است که رئیسجمهور ترامپ هم به دنبالش خواهد رفت، چون تنها راهِ پایان دائمی تهدید هستهای ایران، مسیر دیپلماسی است.»
از سوی دیگر، نشریه آمریکایی نشنالاینترست نوشت: مذاکره ایران با ترامپ بسیار پُرریسک است. ترامپ با حمله نظامی و پشتیبانی از اسرائیل، بار دیگر ثابت کرد که به راحتی دروغ میگوید و توافقات را به سادگی زیر پا میگذارد.
ننشنالاینترست، ورود دوباره ایران به مذاکره با آمریکا را «بسیار پُرریسک» توصیف و نوشت: نمیتوان به پایبندی دونالد ترامپ به توافقات بینالمللی مطمئن بود. استفاده ترامپ از رویکرد «مرد دیوانه» و خلفوعدههای این رئیسجمهور در گذشته، بیاعتمادی ایران برای ورود به مذاکرات جدید را افزایش داده است.
نشنالاینترست میافزاید: «براساس گزارشها ترامپ ترجیح میدهد که به یک توافق برسد. دولت آمریکا میخواهد که فشار بر دولت ایران حفظ شود و هرچند قصد دارند که از جنگ گستردهتر و برنامه اسرائیل برای تغییر نظام فاصله بگیرند، اما همچنان علاقهمند هستند که تهدید معتبر استفاده از زور روی میز باشد.
همچنین لری جانسون تحلیلگر سابق سازمان سیا اذعان کرد: آمریکا با مذاکرات، ایران را فریب داد. من معتقدم ایران امروز متوجه شده که در مذاکرات فریب خورد و بازیاش دادهاند. این کشور به ایالاتمتحده اعتماد کرده بود، با این تصور که با آمریکا درگیر یک روند دیپلماتیک مشروع و معتبر است. اما به جای پایبندی به مفاد مذاکرات، ایالاتمتحده از این روند به عنوان پوششی فریبکارانه استفاده کرد تا ایران رو هدف قرار بدهد.
گفتنی است آنتونی بلینکن، وزیرخارجه پیشین آمریکا هم اخیراً در گفتوگو با کریستین امانپور مدعی شد: ایران پیش از حملات اسرائیل و آمریکا، آماده بود طی توافقی با مقامات اروپایی سطح غنیسازی خود را به زیر یک درصد محدود کند. تهران حتی حاضر به گفتوگو درباره برنامه موشکهای بالستیک شده بود(!)
اخیراً هم نشریه فارنافرز در تحلیلی نوشته بود: با جنگ نتوانستیم برنامه هستهای ایران را مهار کنیم و باید با مذاکره این برنامه را متوقف کنیم.
لیلاز: مشکل آمریکا و اسرائیل ایران قوی است، نه برنامه هستهای
عضو مرکزیت حزب کارگزاران تأکید کرد: مشکل «آمریکا و اسرائیل» و «اسرائیل با ایران»، نه برنامه هستهای، بلکه قدرتمندی ایران است.
در حالی که برخی مدعیان اصلاحات ادعا میکردهاند با آمریکا میشود بر سر برنامه هستهای و موارد مشابه، توافق و شراکت کرد، سعید لیلاز گفت: اگر به غرب اولین «بله» را که بگویید تا آخر خواهید رفت.
به گزارش خبرآنلاین، لیلاز با اشاره به جنگ ۱۲ روزه گفت: اینکه آمریکاییها و کل جهان غرب ادعا میکند تمام مسئله آنها با ما «هستهای» شدن یا حتی «به رسمیت شناختن اسرائیل» است، حرف مسخرهای بیش نیست. هیچ کشور امپریالیستی قدرتی مثل ایران را نمیپذیرد.
او افزود: از اهمیت نفت خلیجفارس برای آمریکا کاسته شده اما برای فشار به چین به آن نیاز دارد. فقط کافی است آمریکا به بقیه کشورهای نفتخیز جهان یک نامه بدهد که به چین نفت صادر نکنید، نمیکنند. اما با ایران این کار را نمیتواند بکند.
لیلاز گفت: اگر ما شکست بخوریم، سقوط خواهیم کرد. اینها به یک جا
و دو جا رحم نخواهند کرد. فقط مسئله هستهای و رسمیت شناختن اسرائیل نیست. بعد میگویند موشکهایتان را بدهید. بعد که موشکها را دادید، زمینه برای تجزیه ایران آماده میشود. یک ایرانشناس برجسته به نام برنارد لوئیس بود که صهیونیست بود.۴۰ سال قبل گفت ایران زیادی بزرگ است و باید کوچک شود.
اگر حملات ایران ادامه پیدا میکرد چیزی از اسرائیل باقی نمیماند
با گذشت نزدیک به یکماه از پایان جنگ 12روزه، محافل غربی و عبری همچنان از ابعاد شکست رژیم صهیونیستی و پیروزی ایران سخن میگویند.
در اینباره «آویگدور لیبرمن» وزیر جنگ اسبق اسرائیل گفت: فکرش را بکنید با برخورد تنها 26 موشک ایرانی به اسرائیل چه خسارات عظیمی به وجود آمد و اگر این تعداد 260 موشک میشد چه چیزی از اسرائیل باقی میماند؟
لیبرمن به کانال 12 اسرائیل گفت: انتقام، تمام چیزی است که ایران به آن فکر میکند. در حالی که جاهطلبیهای هستهای تهران همچنان یک مشکل خواهد بود، نگرانکنندهتر این است که تمام چیزی که ایران در حال حاضر به آن وسواس دارد، جنگ انتقامجویانه علیه اسرائیل است.
وی گفت: این فقط یک تئوری نیست که ایران در حال تلاش برای احیای برنامه هستهای خود است و آنچه بیش از همه مرا نگران میکند، موشکهای بالستیک هستند. شما دیدید که اینجا چه اتفاقی افتاد وقتی فقط ۲۶ موشک در داخل اسرائیل فرود آمد و میزان خساراتی که ایجاد کرد. آنها در حال آمادهشدن برای یک حمله بزرگ هستند. ایران هزاران موشک دارد. تصور کنید اگر فقط به جای برخورد 26 موشک 260 موشک به اسرائیل برخورد کرده بود؟ چه نوع خسارتی ایجاد میشد؟
در همین حال، نشریه فارینافرز در تحلیلی خاطر نشان کرد: ایران با شلیکهای پیاپی به اسرائیل، به اولین کشور در طول تاریخ تبدیل شد که یک قدرت دارای سلاح هستهای را به این شدت در شهرهایش مورد اصابت قرار داده است.
نشریه آمریکایی با انتشار تصویری از انهدام پالایشگاه حیفا، از اثبات ناکارآمدی بازدارندگی اسرائیل در جنگ ۱۲روزه خبر داد و نوشت: پس از حمله غافلگیرکننده اسرائیل، ایران علیرغم خودداریاش از انجام پاسخی تمامعیار، با شلیکهای پیاپی پهپادی و موشکی به اسرائیل، به نخستین کشور در طول تاریخ تبدیل شد که یک قدرت دارای سلاح هستهای را به این شدت در شهرهایش مورد اصابت قرار میدهد. پاسخ ایران، بزرگترین حمله نظامیای بود که تاکنون به یک قدرت هستهای انجام شده است و سلاحهای هستهای اسرائیل نتوانستند مانع از حملات ایران به تلآویو و حیفا شوند. این شکست در جلوگیری از شلیک پهپادها و موشکهای بالستیک ایران، نشاندهنده پایان یک دوره تاریخی است که بعد از جنگ جهانی دوم، بیش از ۸۰ سال طول کشیده بود.
از سوی دیگر، «اریک واینستاین» تحلیلگر آمریکایی گفت: عقیده دارم میزان آسیبی که ایران میتوانست به تلآویو وارد کند، خیلی بیشتر از میزانی است که شاهد بودیم. ایران دارد خیلی متبحرانه سطحی از خشونت را که میتواند تحمیل کند منتقل میکند. متأسفانه مردم به خاطر اینکه مدتهاست در شرایط صلح زندگی کردند، درک زبان خشونت را فراموش کردهاند. به نظرم آنچه شاهد هستیم شروع یک پایان است و آنچه از سوی ایران دیدید، فقط شروع داستان بود. وقتی ایرانیان موشکهای هایپرسونیک خود را به کلاهک هستهای مجهز کنند، دنیای دیگری پیشرویتان خواهد بود...
در این میان، دیوید هرست، سردبیر نشریه انگلیسی میدلایستآی گفته است: جنگ ۱۲روزه با نتیجهای خاتمه یافت که هیچیک از اهداف اصلی جنگی اسرائیل محقق نشد. به گفته آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا، حملات نتوانسته اجزای اصلی برنامه هستهای تهران را از بین ببرد و تنها آن را به مدت چند ماه به تأخیر انداخته است. ایران توانسته سانتریفیوژها و اورانیوم غنیشده خود را از خطر دور کرده و رئیس سازمان انرژی هستهای ایران اعلام کرده که پناهگاههای جدید در کوهها ساخته شده است.
وی افزود: هدف جنگی دوم اسرائیل نابودی ناوگان موشکی بالستیک ایران بود که این هدف نیز محقق نشد. زیرا پس از اعلام آتشبس از سوی ترامپ، موج جدیدی از حملات موشکی ایران به اسرائیل صورت گرفت.
اما درباره قدرت تخریب موشکهای ایران، به گزارش رسانه اسرائیلی Ynet وابسته به روزنامه یدیعوت آحارونوت اذعان کرد: فقط با یک فروند موشک ایرانی که به شهر ساحلی بات یام در جنوب تلآویو اصابت کرد،
۲۷ ساختمان در آستانه تخریب کامل قرار گرفت و حدود ۲۰۰۰ نفر از ساکنان این شهر بیخانمان شدند.
همچنین سرهنگ داگلاس مکگرگور مشاور پیشین وزارت دفاع آمریکا تصریح کرد: ایرانیها آماده یک جنگ طولانی و شلیک چند ماهه موشک بودند، و بنگویر گفت ما قدرت زرادخانه ایران را دستکم گرفته بودیم. وزیر دارایی اسرائیل هم در جلسهای خصوصی گفت اگر جنگ ادامه پیدا کند ظرف ۲ هفته به فروپاشی میرسیم.
نشریه صهیونیستی معاریو هم در گزارشی عنوان کرد: علاوهبر تأسیسات اصلی این موسسه، برخی از آزمایشگاههای آن نیز خسارتدیده که جبران آن به هزینه زیادی نیاز دارد و سالها به طول خواهد انجامید.