کد خبر: ۳۱۴۰۰۳
تاریخ انتشار : ۱۷ تير ۱۴۰۴ - ۲۰:۵۰

پ ک ک در عراق پس‌فردا سلاحش را زمین می‌گذارد

رسانه ترکیه‌ای خبر داد که شبه‌نظامیان «پ‌ک‌ک» از روز جمعه در عراق سلاح‌های خود را تحویل خواهند داد.
شبکه تلویزیونی «ان‌تی‌وی» ترکیه، دیروز (سه‌شنبه)، گزارش داد که شبه‌نظامیان حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) از روز جمعه پیش‌رو به عنوان بخشی از روند صلح با ترکیه، تحویل سلاح‌های خود را به صورت گروهی در شهر سلیمانیه در شمال عراق آغاز خواهند کرد. این شبکه بدون ذکر منبع اعلام کرد که «عبدالله اوجالان»، رهبر زندانی پ‌ک‌ک، یک پیام ویدئویی به پایگاه پ‌ک‌ک در منطقه کوهستانی قندیل در شمال عراق ارسال خواهد کرد تا خواستار تمهید سازِکاری برای روند خلع سلاح شود. این اولین ویدئویی خواهد بود که چهره و صدای او از زمان زندانی شدنش در سال ۱۹۹۹ در آن نمایش داده می‌شود.
ان‌تی‌وی اعلام کرد که انتظار می‌رود کل این فرآیند حدود دو تا پنج ماه طول بکشد و افزود که شبه‌نظامیانی که سلاح‌های خود را تحویل دهند، در عراق می‌مانند و هرگونه فعالیت پ‌ک‌ک را متوقف می‌کنند. این شبکه پیش از این گزارش داده بود که «ابراهیم کالین»، رئیس سازمان اطلاعات MIT ترکیه، روز سه‌شنبه، برای مذاکره با مقامات عراقی و بحث در مورد تحویل سلاح به بغداد سفر خواهد کرد. روز دوشنبه نیز هیئتی از حزب طرفدار کُردها، DEM- سومین حزب بزرگ ترکیه که نقش اساسی در تسهیل تصمیم خلع سلاح داشت- با «رجب طیب اردوغان»، رئیس‌جمهور ترکیه، در آنکارا دیدار کرد تا در مورد این روند گفت‌و‌گو کند. البته آنکارا می‌گوید که درگیری‌ها بین سربازان ترکیه و شبه‌نظامیان پ‌ک‌ک، از زمان تصمیم این گروه برای انحلال، در جنوب‌شرقی ترکیه و شمال عراق همچنان ادامه داشته است و ترکیه همچنان به مناطق ذخیره و پایگاه‌های پ‌ک‌ک در منطقه حمله می‌کند.
گفتنی است، پ‌ک‌ک به‌عنوان گروهی مسلح و تجزیه‌طلب از زمان تأسیس خود، یکی از بزرگ‌ترین تهدیدهای امنیتی برای دولت ترکیه بود و با انجام حملات تروریستی، درگیری‌های مسلحانه و عملیات خرابکارانه، ده‌ها هزار کشته و زخمی برجای گذاشت. این گروه افزون بر ضربه‌زدن به ثبات داخلی ترکیه، در سطح منطقه‌ای نیز نقش مخربی داشت و با استقرار در کوه‌های قندیل در شمال عراق، به پایگاهی برای اقدامات نظامی علیه ترکیه تبدیل شد. همچنین شاخه‌های وابسته به آن، مانند «پژاک» در ایران و «ی‌پ‌گ» در سوریه، درگیری‌های مسلحانه‌ای را در این کشورها رقم زده‌اند و بارها موجب تنش‌های مرزی و بی‌ثباتی منطقه‌ای شده‌اند. دولت ترکیه طی دهه‌های گذشته با ترکیبی از عملیات نظامی و مذاکرات سیاسی تلاش کرد تا این تهدید را از بین ببرد، اما همواره با مقاومت سران «پ‌ک‌ک» و مداخلات برخی قدرت‌های خارجی روبه‌رو بود. اما سال پیش، دستور صریح «عبدالله اوجالان»، رهبر در زندان این گروه، برای خلع سلاح و انحلال این گروه، تحولی بی‌سابقه و نقطه عطفی در بحران ۴۰ساله به وجود آورد.