چرا فعالیت کانونهای تولید ریزگرد امسال شدیدتر است؟
بخش قابل توجهی از ریزگردها به دلیل فعالیت کانونهای سوریه است که در مسیر حرکت به سمت ایران، کانونهای عراق را هم فعال میکند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، بهزاد رایگانی، سرپرست دبیر ستاد ملی سیاستگذاری و هماهنگی مدیریت پدیده گردوغبار درباره گردوغباری که طی روزهای اخیر کشور را درگیر کرده است، اظهار داشت: این پدیده ناشی از منشأ محلی و منشأ خارجی است که از یکدیگر مستقل هستند. بخشی از این گردوغبار از کشورهای سوریه و قسمتی از عراق وارد شده که استانهای غربی کشور ما و بخشی از استانهای مرکزی را تحت تأثیر قرار داده است. این کانونها به طور ویژه در کشور سوریه فعال شدهاند.
رایگانی افزود: رویداد دیگر ما محلی است که بستگی به شرایط کانونهای استانهای مختلف دارد. در واقع به جز نیمه غربی و بخشی از مرکز کشور، بیشتر استانها به دلیل کانونهای داخلی و محلی درگیر گردوغبار شدهاند.
وی، درباره منشأ گردوغبار در تهران و البرز نیز توضیح داد: درباره کلانشهر کرج، دشت پایین دست تالاب صالحیه که بین اشتهارد و نظرآباد و بوئینزهرا قرار گرفته است، کانون اصلی بوده است. در مورد کلانشهر کرج، گردوغبارهایی که عمدتاً حوالی ساعت 4 یا 5 بعدازظهر ایجاد میشوند و تا شب ادامه دارند، مربوط به محدوده پاییندست تالاب صالحیه هستند اما وضعیت در تهران تا حدودی متفاوت است.
سرپرست دبیر ستاد ملی سیاستگذاری و هماهنگی مدیریت پدیده گردوغبار ادامه داد: تنها بخشی از گردوغبارهای تهران منشأیی مرتبط با تالاب صالحیه دارند و بخش عمدهای از گردوغبارهای اخیر در تهران مربوط به اراضی جنوبی و شرقی این شهر است، که شامل مناطق بیابانی جنوب استان تهران و اراضی کشاورزی است که امسال به دلیل خشکسالی زیر کشت نرفتهاند و اکنون رها شدهاند. همچنین در شرق تهران به سمت استان سمنان، نیز یک منطقه بیابانی گسترده داریم که فعال شده است. رایگانی در ادامه با توجه به همکاری با دو کشور سوریه و عراق برای مهار کانونهای گردوغبار گفت: رویداد اخیر نشان داد که عمده کانونهایی که کشور ما را تحث تأثیر قرار میدهند در کشور سوریه قرار دارند که در مسیر خود کانونهای محلی کشور عراق را نیز فعال کرده و نهایتاً بر ایران تأثیر میگذارند. در واقع عمده سهم در کشور سوریه است که به دلیل تحولات سوریه امکان تعامل با آنها وجود ندارد. وی بیان داشت: در مورد عراق، اقدامات محدودی انجام شده است. آخرین جلسه ما با مقامات عراقی زمستان سال گذشته برگزار شد. هدف این جلسات، پیگیری چند محور همکاری مشترک بوده که در بخش ایرانی آن اقدامات انجام شده است، اما در طرف عراقی هنوز به نتیجه نهائی نرسیدهایم.
سرپرست دبیر ستاد ملی سیاستگذاری و هماهنگی مدیریت پدیده گردوغبار توضیح داد: طرف عراقی اعلام کرده است که به دلیل مشکلات و معضلات مالی، مسئله کنترل گردوغبار را از اولویت خارج کرده است پیشتر کویت کانونهایی که از عراق بر این کشور تأثیر میگذارند را با هزینه خودش مهار کرده و اقداماتی را انجام داده است. ایران هم آمادگی دارد بخشی از هزینهها را تقبل کرده و کمک فنی ارائه کند، اما منتظر عادیسازی شرایط هستیم تا روند همکاری پیش رود.
توصیههای پزشکی برای حفظ سلامتی
در زمان وقوع گردوغبار
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی البرز، با اشاره به اثرات زیانبار ذرات معلق در هوا، بر ضرورت پیشگیری، آگاهسازی عمومی و اقدامات ملی و فرامنطقهای برای مقابله با این بحران زیستمحیطی تأکید کرد.
به گزارش وبدا، محمد نوریسپهر با اشاره به افزایش پدیده گردوغبار در مناطق مختلف کشور، نسبت به پیامدهای بهداشتی این آلودگی هشدار داد و گفت: ذرات معلق ناشی از گردوغبار که عمدتاً بین 2.5 تا 10 میکرون هستند، به راحتی وارد دستگاه تنفسی میشوند و میتوانند منجر به تشدید بیماریهای ریوی، آسم، برونشیت مزمن و حتی بیماریهای قلبی- عروقی شوند. این آلودگی بهویژه برای کودکان، سالمندان، بیماران قلبی و تنفسی بسیار خطرناک است.
نوریسپهر افزود: در روزهایی که شاخص آلودگی هوا بالا میرود، توصیه میشود افراد آسیبپذیر از تردد در فضای باز خودداری کرده و در صورت نیاز، از ماسکهای مناسب استفاده کنند. همچنین درب و پنجرهها را بسته نگه دارند و از دستگاههای تصفیه هوا در فضای داخل استفاده کنند. وی همچنین بر اهمیت آگاهسازی عمومی و اقدامات بین سازمانی برای کاهش منشأ گردوغبار تأکید کرد و گفت: مهار کانونهای داخلی و همکاری با کشورهای همسایه برای مدیریت کانونهای خارجی گردوغبار، باید در اولویت برنامههای ملی قرار گیرد. این استاد گروه بهداشت محیط توصیه کرد: در هنگام آلودگی در فضای در بسته و دارای تهویه مناسب بمانید و اگر ضروری است زمان فعالیت بیرون را به حداقل ممکن کاهش دهید و از ورزش و فعالیت بدنی در فضای باز خودداری کنید و اگر در خودرو هستید شیشههای خودرو را بالا نگه داشته و گردش هوای داخل خودرو را روشن کنید و همچنین مایعات، میوه و سبزیجات بیشتر مصرف کنید.
هشدار نارنجی گردوخاک برای ۲۰ مرکز استان
سازمان هواشناسی کشور از وزش باد شدید و خیرش گردوخاک در ۲۰ مرکز استان خبر داد.
به گزارش ایسنا، سازمان هواشناسی کشور با صدور هشدار سطح نارنجی از افزایش گرادیان فشاری طی سهشنبه تا چهارشنبه خبر داد که موجب وزش باد شدید و خیزش گردوخاک همچنین افزایش غلظت آلایندهها و کاهش کیفیت هوا و دید افقی در چند استان کشور خواهد شد.
این سامانه جوی بر شهرهای اراک، اصفهان، اهواز، ایلام، بندرعباس، بوشهر، بیرجند، تهران، زاهدان، سمنان، قزوین، قم، کرج، کرمان، کرمانشاه، مشهد، یزد، یاسوج، خرمآباد و بجنورد اثرگذار است. کاهش کیفیت هوا به سبب افزایش غلظت آلایندهها، سقوط اشیاء از ارتفاعات، شکستن نهال و درختان فرسوده، خسارت به سازههای موقت، آسیب به تأسیسات و سازههای سبک و اختلال در ناوگان حملونقل به سبب کاهش دید از آثار این مخاطره است.
در همین رابطه احتیاط در ترددها بهویژه بین شهری، عدم حضور بیماران تنفسی افراد سالخورده و کودکان در فضای باز، خودداری از توقف و پارک خودرو در اطراف درختان فرسوده و ساختمانهای نیمهکاره و اطمینان از استحکام سازههای موقت از جمله تابلوهای تبلیغاتی و پوشش گلخانهها توصیه شده است.