ایلان ماسک هشدار داد
طرح ترامپ، میلیونها شغل را نابود و آمریکا را به بردگی میکشاند
سرویس خارجی-
ایلان ماسک با انتقاد شدید از بررسی لایحه اقتصادی ترامپ در سنای این کشور هشدار داد که این لایحه، میلیونها شغل را نابوده کرده و آمریکا را به «بردگی بدهی» میکشاند.
مجلس سنای آمریکا با 51 رای مثبت مقابل 49 رای منفی بررسی «لایحه بزرگ و زیبا»ی! ترامپ را شروع کرد؛ لایحهای هزار صفحهای که منتقدین بسیار زیادی دارد. ترامپ میگوید این لایحه میتواند رشد اقتصادی آمریکا را به سطحی بیسابقه برساند اما بر اساس ارزیابی دفتر بودجه کنگره، این لایحه ممکن است تا یک دهه آینده، کسری بودجه آمریکا را ۲.۵ تریلیون دلار افزایش دهد. مجلس نمایندگان کنگره آمریکا در ماه می(اردیبهشت) این لایحه را تصویب کرده بود. مهمترین مواردی که در این لایحه روی آنها تاکید شده، این موارد است: کاهش هزینههای دولت، افزایش تخفیفهای مالیاتی، افزایش بودجه دفاعی، حمایت آشکار از سوختهای فسیلی در مقابل انرژیهای تجدیدپذیر، کاهش بودجه برنامه بیمه درمانی افراد کمدرآمد، قطع یارانهها و مشوقهای مالیاتی برای شرکتهای فعال در انرژیهای پاک- که هزینههای فدرال را کاهش میدهد-اما همزمان تخفیفهای مالیاتی قابل توجهی را ارائه میدهد. در نتیجه، طبق گزارش دفتر بودجه کنگره، کسری بودجه و بدهی ملی هر دو افزایش خواهند یافت.
مخالفت شدید ماسک
در بین مخالفین این لایحه هزار صفحهای چهره شاخص ایلان ماسک کارآفرین و میلیاردر آمریکایی دیده میشود. وی که تا چندی پیش وزیر «اداره کارآمدی» ترامپ بود انتقادات شدیدی را به این لایحه وارد کرده است. به گفته برخی رسانهها و کارشناسان پیگیری این لایحه از سوی ترامپ یکی از دلایل اصلی جدا شدن ماسک از دولت وی بود. یکی از مواردی که این لایحه بر آن اشاره دارد تاکید بر سوختهای فسیلی در مقابل انرژیهای تجدیدپذیر است که کاملاً به زیان شرکت خودروسازی تسلای ماسک است.
«ماسک» این لایحه را «ویرانگر» توصیف کرده و هشدار داده است که تصویب آن میلیونها فرصت شغلی را در آمریکا نابود خواهد کرد. به گزارش رویترز، مدیرعامل تسلا و اسپیسایکس در پیامی در حساب کاربری خود در رسانه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) این لایحه را «کاملاً دیوانهوار و مخرب» نامید و نوشت: «نسخه جدید لایحه سنا، میلیونها شغل را در آمریکا نابود کرده و صدمات سنگینی به آینده کشور ما خواهد زد... این طرح به صنایع کهنه یارانه میدهد اما در عین حال، بهشدت به صنایع آیندهمحور آسیب وارد میکند... لایحه، سقف بدهی را ۵ تریلیون دلار افزایش میدهد، بزرگترین افزایش در تاریخ، که آمریکا را در مسیر سریع بردگی بدهی قرار میدهد.» ماسک قبلاً خاطرنشان کرده بود که در نتیجه این لایحه، کسری بودجه آمریکا به ۲.۵ تریلیون دلار افزایش مییابد و شهروندان آمریکایی با بدهی ناپایدار روبهرو خواهند شد.
گزارشها حاکی است که برخی سناتورهای جمهوریخواه نیز نسبت به حذف مشوقهای فناورانه و کاهش بودجه برنامههای رفاهی ابراز تردید کردهاند. به گفته تحلیلگران، اگر جمهوریخواهان و دموکراتها در کنگره بر سر افزایش سقف بدهی به توافق نرسند، آمریکا ممکن است تا ماه اوت(مرداد) در آستانه ورشکستگی قرار گیرد.
افول جایگاه اروپا
خبر دیگر این که نشریه پولیتیکو در مطلبی، جایگاه اروپا را در زمانی که دونالد ترامپ تصمیم حمله به تاسیسات هستهای ایران را صادر کرد، در حد «یک موجود بیاختیار» و «طعمه تنزل یافته» توصیف کرد و آن را حاکی از بیعلاقگی رئیسجمهوری آمریکا به خواست متحدان فراآتلانتیک دانست. به گزارش ایرنا از این نشریه آمریکایی، حمله آمریکا به ایران به دستور ترامپ، جایگاه بزرگترین بازیگران اروپا را به موجوداتی بیاختیار و در حد طعمه تقلیل داد، چراکه آنها ساعاتی پیش از این تهاجم همچنان مذاکرات با تهران را دنبال میکردند.
پولیتیکو، تجاوز آمریکا به ایران را به همان اندازه که برای ایران بیرحمانه دانسته برای اروپا هم تحقیرآمیز توصیف و تشریح کرد: تصمیم ترامپ برای بمباران تاسیسات هستهای ایران، بیعلاقگی کامل او به متحدان دیرین واشنگتن در آنسوی آتلانتیک را که خواستار خویشتنداری بودند، نمایان کرد. هرچند باز هم مقامات اروپایی دست از تلاش برنداشته و همچنان سعی دارند چهرهای شجاعانه از بیاهمیتی آشکار خود نسبت به آمریکا و بحران پیشرونده و لاینحل خاورمیانه نشان دهند. از نقطهنظر نویسنده این مطلب، بدتر از همه آن است که ترامپ نهتنها همتایان اروپایی خود را نادیده گرفته، بلکه از آنها به عنوان طعمههای ژئوپلیتیکی بزرگی برای فریب ایران استفاده کرده تا فکر کند حمله قریبالوقوع نیست. تحلیلگر پولیتیکو، هزینه این ناتوانی را برای اروپا گزاف دانسته و با اشاره به بحران غزه استدلال کرده است که اتحادیه اروپا از یکسو میلیاردها یورو برای تامین مالی برنامههای کمک به فلسطینیان ارسال میکند و از سوی دیگر، از زمان آغاز این جنگ در اکتبر ۲۰۲۳ (مهر ۱۴۰۲) شاهد شکاف شدیدی در سیاست بسیاری از اعضای خود نسبت به اسرائیل و فلسطین بوده است. پولیتیکو در ادامه با اشاره به نشست وزیران امور خارجه فرانسه، آلمان و بریتانیا با عباس عراقچی همتای ایرانی، پیش از حمله آمریکا به ایران آورده است: این نشست اگرچه بدون نتیجه به پایان رسید، اما سه کشور یادشده اروپایی همچنان بر تمایل به تداوم مذاکرات تاکید کردند. اما ظرف چند ساعت حمله انجام گرفت.