مهر «باطل شد» بر پروژه توسعه از مسیر مذاکره
اقدام نظامی آمریکا علیه ایران و صحبتهای این روزهای مقامات آمریکایی نشان میدهد تحلیلهای جریان غربگرا درباره توسعه ایران از طریق مذاکره با آمریکا، چیزی جز سراب و آدرس غلط نبوده است.
به گزارش کیهان، این روزها با آشکار شدن نیت پلید آمریکاییها و صهیونیستها با تجاوز نظامی مستقیم، بر همگان آشکار شده است که مذاکره تنها عملیات فریبی برای غافلگیری ایران و زدن ضربه نظامی مستقیم بوده است و از ابتدا قرار نبود حقوق ملت ایران از خلال این مذاکرات تأمین شود.
اما حالا علیرغم اینکه لفاظیهای غربیها و جوسازی پادوهای رسانهای آنها در داخل برملا شده، باز هم برخی از این افراد در رسانهها و فضای اجتماعی با وقاحت تمام، دوباره دم از عقبنشینی و مذاکره میزنند!
خبرگزاری فارس در این باره نوشت: دو ماه پیش اگر شخصیتی سیاسی میگفت «مذاکره فریب است» شاید خیلی از افراد نه تنها حرف او را نمیپذیرفتند حتی به او حمله میکردند که در میانه مذاکرات و فراهم شدن باب دوستی میان ایران و آمریکا در حال ضربه به منافع مردم ایران و توسعه کشور و نیز کمک به اسرائیل است، اما حالا این موضوع آنقدر روشن است که دیگر کمتر کسی پیدا میشود که آن را انکار کند.
در این شرایط است که علی لاریجانی، مشاور رهبر انقلاب، با صراحت میگوید «آمریکا مذاکره را به عنوان ظرفیتی برای فریبکاری و عملیات نظامی به کار برد.»
اگر به دو ماه پیش برگردیم و فضای خبری و رسانهای کشور را مرور کنیم به موضوعاتی برمیخوریم که آن روزها از زبان برخی کارشناسان و سیاسیون شنیده میشد و چنان فضای مثبتی از مذاکره ترسیم میکردند که گویا دیگر مخاصمه میان ایران و آمریکا پایان یافته است.
وعده سرمایهگذاری آمریکاییها در ایران
برخی جریانات سیاسی بهویژه مدعیان اصلاحات هم مدام از زمینه سرمایهگذاری آمریکاییها در ایران میگفتند. اینکه آمریکاییها در صنعت نفت و گاز و برق ایران میتوانند سرمایهگذاری کنند و صنعت نفت ایران جذابترین گزینه برای سرمایهگذاری شرکتهای آمریکایی است. یکی از همین افراد میگفت حضور آمریکا در بازار ایران باعث افزایش تمایل دیگر کشورها برای سرمایهگذاری در کشور میشود. حتی اصلاحطلبانی امثال الیاس حضرتی و فیاض زاهد (دو تن از گردانندگان روزنامه اعتماد و رئیس و عضو شورای اطلاعرسانی دولت) به همراه حسین مرعشی دبیرکل حزب کارگزاران، دو ماه قبل شایع کردند که دولت زمینه سرمایهگذاری 2000 تا 2500 میلیارد دلاری را برای شرکتهای آمریکایی ایجاد کرده است. میگفتند برای ترامپ مهم است که از دل مذاکرات صورت گرفته با کشورهای مختلف، اخبار خوشایندی از سرمایهگذاریهای هنگفت مخابره شود.
از بین رفتن سراب توسعه از مسیر مذاکره
مسعود نیلی، تئوریسین دولت روحانی نیز در روزنامه دنیای اقتصاد، نهاد رسانهای بازارگرایان، گفته بود که توسعه صنعتی، رفع ناترازیها، ایجاد رفاه امکانپذیر نیست مگر اینکه توافقی گسترده و جامع با آمریکا امضا شود که نه تنها موضوع هستهای بلکه تمام مسائل ایران و آمریکا را شامل شود و در روابط خارجی با آمریکا تغییرات بنیادین ایجاد شود.
او مدعی بود که با رفع روابط خصمانه با آمریکا توسعه اتفاق خواهد افتاد سرمایهگذاریهای خارجی و دسترسی به تکنولوژیهای بالا امکانپذیر میشود و تاکید کرده بود که آمریکا و ایران و همسایگانش جنگ نمیخواهند بلکه این اسرائیل است که جنگ میخواهد.
اما رفتار و گفتار مقامات آمریکایی در جنگ
۱۲ روزه نشان داد که اتفاقا آنها به دنبال جنگ و نیز تسلیم ایران بودهاند، اما مذاکره را بهترین شیوه برای فریب ایرانیها میدانستند و در این بین، تحلیلهای خفتبار جریان غربگرا، تنها جاده صافکن مطالبات ظالمانه غربیها است.
بهتازگی هم ترامپ از اوباما انتقاد کرد که به ایرانیها پول داده است و گفت که او هیچ چیزی به ایران نمیدهد. این موضوع نشان میدهد که تمرکز بیش از حد بر روی مذاکره و انتظار برای رفع مشکلات و انتظار توسعه از طریق مذاکره با آمریکاییها سرابی است که این روزها درست بودن آن بیشتر عیان شده است و بسیاری از تحلیلها باید واقعگرایانهتر شده و متناسب با ذات آمریکاییها تغییر کند.