آمریکا باز هم پشت اوکراین را خالی کرد
روزنامه نیویورکتایمز در گزارشی با اشاره به تماس تلفنی روز دوشنبه «دونالد ترامپ» با «ولادیمیر پوتین»، موضع جدید رئیسجمهوری آمریکا را پایان حمایت از اوکراین، عقبنشینی از تحریمهای جدید علیه روسیه و تجارت با مسکو تحلیل کرد.
جنگ اوکراین به شرایط حساسی رسیده است. ترامپ تمام فشار خود را وارد میکند تا دو طرف به آتشبس رضایت دهند تا وی بتواند پایان دادن به جنگ را به لیست دستاوردهای نداشته خود اضافه کند. وی با فشارهایی که به زلنسکی وارد کرد، سرانجام موفق شد معادن بکر و دستنخورده اوکراین را تصاحب کند. ترامپ تهدید کرده بود که در صورت عدم موافقت زلنسکی آمریکا حمایت خود را از اوکراین پایان خواهد داد. به دنبال تصاحب معادن اوکراین همه منتظر بودند که رئیسجمهور آمریکا در حمایت از موضع اوکراین پوتین را تحت فشار قرار دهد اما تماس تلفنی روز دوشنه ترامپ با پوتین به گفته رسانههای آمریکایی نشان میدهد که آمریکا باز هم پشت اوکراین را خالی کرده است.
روزنامه نیویورکتایمز در تحلیلی از این تماس تلفنی نوشته است: ترامپ از پیوستن به اروپا برای تحریمهای جدید علیه روسیه عقبنشینی کرده و مشتاق است که به سمت تجارت با مسکو برود. او ماههاست که تهدید میکند به دلیل نومیدی از توافق میان کییف و مسکو، از میانجیگری این مذاکرات کنار میکشد اما پس از تماس تلفنی روز دوشنبه ترامپ و پوتین، به نظر میرسد او به دنبال مسیر دیگری است. به گزارش ایرنا به نقل از نیویورکتایمز ترامپ پس از تماس با پوتین، به ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهوری اوکراین و دیگر مقامات اروپایی گفت که مسکو و کییف باید خودشان راهحلی برای پایان جنگ پیدا کنند، این در حالی است که چند روز پیش گفته بود تنها شخص وی و پوتین قدرت میانجیگری برای پایان جنگ را دارند.
شش منبع آگاه در این زمینه به نیویورکتایمز گفتند که ترامپ از تهدیدهای خود برای پیوستن به کارزار فشار اروپا از جمله تحریمهای جدید علیه روسیه عقبنشینی کرده است. این منابع که خواستند نامشان فاش نشود، اعلام کردند چنانچه او دوباره نظر خود را تغییر ندهد، تحولات پس از تماس روز دوشنبه دقیقاً همان چیزی خواهد بود که پوتین میخواست؛ پایان فشار آمریکا و ایجاد شکاف عمیق در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی.
تحلیلگر این روزنامه یادآور شده است که ترامپ اساساً طرفدار فشار مالی است؛ او به شیوهای دائم متحدان و رقبا را به اعمال تعرفه و تحریم تهدید میکند. اما به گفته یک مقام کاخسفید وضعیت در حال حاضر متفاوت است. زیرا تحریمهای بیشتر علیه روسیه مانع فرصتهای تجاری میشود و رئیسجمهوری آمریکا به دنبال فرصتهای اقتصادی حداکثری برای آمریکا است. از نقطه نظر نویسنده این مطلب، مضمون تماس ترامپ با زلنسکی و اروپاییها نیز آن است که دوران هزینههای دیپلماتیک آمریکا، ارسال تسلیحات جدید برای کییف و تحریمهای اقتصادی علیه روسیه به سرعت در حال پایان است. چندین مقام اروپایی هم اعلام کردند پیام این تماس آن بود که نباید انتظار داشته باشند واشنگتن به این زودیها در اعمال فشار مالی بیشتر بر پوتین به آنها بپیوندد.
به گفته برخی منابع آگاه که در جریان تماس تلفنی روز دوشنبه ترامپ و پوتین قرار دارند، به نظر میرسد رئیسجمهوری روسیه نیز اشتیاق ترامپ را برای تجارت درک میکند و از همینرو بخش زیادی از مکالمات را به سمت روابط اقتصادی برده است. در نتیجه، اکنون که اروپا به سمت تحریمهای جدید علیه روسیه میرود، آمریکا آماده حرکت در جهت مخالف است و به دنبال عبور از اوکراین و ایجاد رابطهای بزرگتر با روسیه است. از دیدگاه نگارنده این مطلب، این دقیقاً همان شکافی است که پوتین طی دو دهه گذشته به دنبال ایجاد در ناتو و بهرهبرداری از آن بوده است.
تحلیلگر نیویورکتایمز در پایان خاطرنشان کرده است که احتمالاً اختلافنظر میان آمریکاییها و اروپاییها بر سر حمایت از اوکراین در دو نشست پیشرو به اوج خواهد رسید؛ نشست گروه هفت در کانادا در اواسط ژوئن (خرداد) و نشست ناتو یک هفته بعد از آن در لاهه هلند. این وضعیت به ویژه در نشست دوم که به حمایت بلندمدت از اوکراین و گامهایی برای مهار روسیه با هدف جلوگیری از تهدید آن علیه یک عضو ضعیفتر ناتو خواهد پرداخت، آزمونی برای ترامپ است که آیا براساس پیمان نظامی ناتو به کمک اعضای دیگر خواهد آمد یا خیر.
ضربه دیگر به زلنسکی
رویترز هم در گزارشی با تحلیل تماس تلفنی پوتین و ترامپ نوشته است: «برای اوکراین و متحدانش که ماهها تلاش کردند دونالد ترامپ را در جنگی که روسیه آغاز کرده بود، به سمت خود بکشانند، اوضاع به نقطه شروع بازگشته است.»
به گزارش ایسنا، خبرگزاری رویترز با بیان این مطلب، در گزارش خود مینویسد: دونالد ترامپ، در گفتوگویی دوساعته با ولادیمیر پوتین، همتای روس خود، از اصرار قبلی خود بر آتشبس ۳۰روزه بدون قید و شرط دست کشید؛ آتشبسی که امیدوار بود مذاکرات طولانی و پرپیچوخم صلح را آغاز کند. ترامپ همچنین اشاره کرد جنگی که زمانی وعده پایان دادن به آن را در عرض ۲۴ساعت داده بود، دیگر قابلیت حلوفصل شدن ندارد؛ پیامی که اوکراین را آسیبپذیر و متحدانش را نگران میکند. به گزارش رویترز این ضربه دیگری به کییف است که کمتر از سه ماه پس از اختلاف علنی ترامپ با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، رخ میدهد. از آن زمان، سران کشورهای اروپایی برای ترمیم روابط و ابتکار عمل تلاش کردهاند. بر اساس این گزارش در هفتههای پیش از این تماس تلفنی، ترامپ تهدید کرده بود که اگر روسیه پیشرفتی در جهت صلح نشان ندهد، تحریمهای شدیدتری علیه این کشور اعمال خواهد کرد؛ اقدامی که اوکراین امیدوار بود پوتین را متقاعد کند تا از خواستههای حداکثری خود در هرگونه مذاکرهای عقبنشینی کند. آن رویکرد «چماق» فعلاً کنار گذاشته شده و جای خود را به «هویج»
مشارکت اقتصادی با ایالاتمتحده در صورت پایان جنگ داده است.