عراقچی:
تاریخی برای مذاکرات پیشنهاد شده اما ما هنوز قبول نکردهایم
وزیر امور خارجه گفت: تاریخی برای دور پنجم مذاکرات پیشنهاد شده، اما ما هنوز قبول نکردهایم.
سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه روز سهشنبه ۳۰ اردیبهشتماه درباره دور پنجم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا با واسطه عمان گفت: تاریخی برای مذاکرات پیشنهاد شده ما هنوز قبول نکردهایم.
تاکنون چهار دور مذاکره غیرمستقیم بین ایران و آمریکا با واسطه عمان در مسقط و رم برگزار شده است و در دور چهارم که ۲۱ اردیبهشتماه در مسقط برگزار شد طرفین توافق کردند دور بعدی را برگزار کنند و مقرر شد وزیر خارجه عمان پس از هماهنگی با طرفین زمان و دور بعدی مذاکرات را اعلام کند. در آستانه این مذاکرات شاهد مواضع زیادهخواهانه و غیرسازنده آمریکاییها درباره غنیسازی در ایران بودیم. اظهاراتی که با پاسخ قاطع ایران همراه بود که غنیسازی قابل معامله و مصالحه نیست.
عراقچی: مقام معظم رهبری تکلیف را روشن کردند
عراقچی درباره مواضع متناقض آمریکاییها و اظهارات اخیر مقامات این کشور درباره بحث غنیسازی گفت: آنچه الان شاهد آن هستیم مواضع کاملا غیرمعقول و غیرمنطقی توسط آمریکاییها ظرف چند روز گذشته و علنی کردن این مواضع است که با پاسخ فوری ما مواجه شد.
وی تصریح کرد: بحث غنیسازی اصلا موضوعی نیست که از نظر ما قابل مذاکره باشد.
رئیس دستگاه دیپلماسی گفت: پاسخ صریح را چند روز گذشته دادم و امروز هم فکر میکنم مقام معظم رهبری تکلیف را کاملا روشن کردند.
عراقچی بیان کرد: برای اصول و مواضع خودمان که حقوق مردم ایران را تأمین میکند وارد مذاکره شدیم و به هیچ وجه از این حقوق کوتاه نخواهیم آمد.
دیدار دبیرکل سیکا با عراقچی
غیرت ساریبای، دبیرکل کنفرانس تعامل و اقدامات اعتمادسازی در آسیا (سیکا)، که بهمنظور شرکت در مجمع گفتوگوی تهران به ایران سفر کرده است، با سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه دیدار کرد.
در این دیدار، دو طرف ضمن بررسی موضوعات مورد علاقه مشترک، بر نقش مؤثر جمهوری اسلامی ایران در چارچوب سازمان سیکا در تقویت راهکارهای همکاریهای منطقهای تأکید کردند. وزیر امور خارجه با اشاره به جایگاه مهم همسایگان بهویژه جمهوری قزاقستان در تحکیم صلح و ثبات در منطقه، کارکرد مهم سیکا را در ارتقای مناسبات منطقهای خاطرنشان و تصریح کرد که کشورهای منطقه میتوانند با تکیه بر منافع مشترک، چارچوبهای همکاری مؤثری را طراحی و پیگیری کنند.
دبیرکل سیکا نیز با قدردانی از دعوت جمهوری اسلامی ایران و ابراز خرسندی از حضور در مجمع گفتوگوی تهران، گزارشی از برنامههای این سازمان ارائه و بر ضرورت گسترش همکاری با کشورهای عضو، بهویژه جمهوری اسلامی ایران، بهعنوان عضو فعال این سازمان، برای تحقق اهداف مشترک در زمینه اعتمادسازی و مقابله با چالشهای منطقهای تأکید کرد.
عضو حماس: اسرائیل از مذاکرات برای خرید وقت استفاده میکند
خبر دیگر اینکه، باسم نعیم و اسامه حمدان از اعضای دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) که برای شرکت در مجمع گفتوگوی تهران به ایران سفر کردهاند، پیش از ظهر دوشنبه با سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه دیدار کردند.
در این دیدار درخصوص تحولات جاری در صحنه فلسطین به ویژه دور جدید جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه گفتوگو و تبادلنظر شد.
باسم نعیم وزیر اسبق بهداشت فلسطین، با اشاره به وضعیت وخیم انسانی در نوار غزه و استفاده رژیم متجاوز از آب و غذا به عنوان سلاحی برای مجازات دستهجمعی مردم غزه افزود: مردم غزه و گروههای مقاومت تا دستیابی به راهحلی که مصالح و منافع ملت فلسطین را تامین کند، همچنان در مقابل جنایات رژیم صهیونیستی خواهند ایستاد.
وی اظهار داشت: علیرغم تلاشهای کشورهای میانجی، رژیم صهیونیستی به دنبال توقف جنگ نبوده و از مذاکرات صرفا برای کسب وقت استفاده میکند و در تلاش است تا اهداف خود را که در صحنه نبرد نتوانسته است محقق سازد، در مذاکرات بر ملت فلسطین تحمیل کند.
عضو دفتر سیاسی حماس تاکید کرد: در هر مذاکره، تنها هدف مقاومت، تضمین منافع و مصالح ملت فلسطین شامل توقف کامل جنگ، عقبنشینی نیروهای اشغالگر از نوار غزه و رفع محاصره ظالمانه تحمیلی علیه غزه است. وی ضمن تشکر از تلاشهای کشورهای دوست حامی فلسطین، از پشتیبانی ملت و دولت جمهوری اسلامی ایران از ملت فلسطین تقدیر کرد و خواستار افزایش فشارهای کشورهای اسلامی و جهان بر رژیم صهیونیستی به منظور خاتمه نسلکشی جاری در نوار غزه شد.
وزیر امور خارجه نیز ضمن تشکر از حضور هیئت حماس در مجمع گفتوگوی تهران، افزود: طرحهای ارائه شده از سوی رژیم صهیونیستی و آمریکا برای برقراری آتشبس، تامینکننده منافع و خواستهای اصلی مردم فلسطین نبوده است.
عراقچی بر تداوم حمایتهای جمهوری اسلامی ایران از مقاومت و ملت فلسطین در برابر جنایات رژیم صهیونیستی بهویژه در عرصه دیپلماسی و در محافل منطقهای و بینالمللی تاکید کرد.
اهتمام مقامات کردستان عراق برای اجرای توافقات سفر پزشکیان
نیچروان بارزانی دیگر مقامی بود که با سیدعباس عراقچی دیدار کرد.
وزیر امور خارجه در این دیدار ضمن ابراز خرسندی از سفر نیچروان بارزانی به تهران و شرکت وی در مجمع گفتوگوی تهران، مناسبات بین ایران و منطقه کردستان عراق را بسیار خوب و رو به رشد توصیف کرد.
عراقچی با اشاره به اولین سفر خارجی رئیسجمهور پزشکیان به عراق و دیدارش از اقلیم کردستان عراق و مذاکرات سودمندی که با مقامهای عالیرتبه عراق و منطقه کردستان عراق داشت، بر اهتمام ویژه جمهوری اسلامی ایران برای گسترش مناسبات با عراق و اقلیم کردستان در همه عرصههای مورد علاقه طرفین تاکید کرد.
رئیس منطقه کردستان عراق نیز در این دیدار با ابراز خرسندی از سفرش به تهران و شرکت در رویداد مهم و بینالمللی «مجمع گفتوگوی تهران»، از حمایتها و همکاریهای جمهوری اسلامی ایران با عراق و اقلیم کردستان تقدیر کرد.
وی بر اهتمام ویژه و جدی مقامهای عالیرتبه اقلیم کردستان برای پیگیری و اجرائی شدن توافقهای صورت گرفته در سفر پزشکیان به عراق و اقلیم کردستان تاکید کرد.طرفین همچنین درخصوص برخی موضوعات مورد اهتمام مشترک در عرصه دوجانبه و نیز تحولات مهم منطقهای و بینالمللی گفتوگو و تبادلنظر کردند.
مسکو: امیدواریم نتیجه مثبتی
از مذاکرات ایران و آمریکا حاصل شود
«آندری رودنکو» معاون وزیر امور خارجه روسیه در مصاحبهای گفت که مسکو انتظار دارد تهران روند تصویب قانونی توافقنامه جامعه شراکت راهبردی ایران و روسیه را تکمیل کند.
رودنکو در مصاحبه با ریانووستی گفت: مسئله تصویب این توافقنامه برای ما پایان یافته است. ما انتظار کار مشابه از سوی دوستان ایرانیمان را داریم.
او بیان کرد: انتظار داریم که این روند بیش از اندازه طولانی نشود و ایران نیز روند تصویب قانونی این سند را در آینده نزدیک تکمیل کند که امکان اجرائی شدن این توافق را فراهم خواهد کرد.
اظهارات رودنکو در حالی مطرح شده است که در جلسه علنی
۳۰ اردیبهشت مجلس شورای اسلامی تقاضای بررسی با اولویت لایحه معاهده مشارکت جامع راهبردی بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه در دستور مجلس قرار گرفت.
در نهایت نمایندگان مجلس با ۲۰۰ رای موافق، ۱۵ رای مخالف، ۶ رای ممتنع از مجموع ۲۲۱ نماینده حاضر در مجلس تصویب کردند که لایحه معاهده مشارکت جامع راهبردی بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه با اولویت بررسی شود. رودنکو همچنین گفت که روسیه آماده است در صورت که روسیه و ایران موافقت کنند، به آنها برای دستیابی به اتفاقنظری در زمینه توافق هستهای کمک کنند.
معاون وزیر امور خارجه روسیه بیان کرد: دوستان ایرانیمان ما را در جریان وضعیت فعلی مذاکرات قرار دادهاند. آنها امیدوارند بتوانند به توافقی دست پیدا کنند که به نفع همه باشد. ما از این رویکرد استقبال کرده و بار دیگر آمادگی خود را اعلام کردیم که در صورت موافقت طرفین مذاکرات، خدمات خود را برای دستیابی به اتفاقنظری در این زمینه ارائه کنیم.
این دیپلمات ارشد روس ابراز امیدواری کرد که نتیجه مثبتی از مذاکرات میان تهران و واشنگتن حاصل شود و نتیجه توافقی رضایتبخش برای طرفین باشد.
ایران و آمریکا تاکنون چهار دور مذاکرات غیرمستقیم را با میانجیگری عمان برای رسیدگی به مسئله برنامه هستهای ایران انجام دادهاند. طرفین به طور کلی روند این مذاکرات را خوب ارزیابی کرده و گفتهاند ایدههای مفیدی در جریان گفتوگوها مطرح شده و جریان مذاکرات از کلیات فاصله گرفته است. طبق اعلام ایران، زمان برگزاری دور چهارم تعیین شده و پس از برخی بررسیها تایید و به زودی اعلام خواهد شد.
معاون وزیر امور خارجه روسیه علاوهبر این گفت که روسیه آماده است نقشی احتمالی را که طرفین توافق به روسیه محول کنند، برعهده بگیرد.
او در این باره گفت: اگر توافقی حاصل شود، ما آمادهایم مسئولیتی را برعهده بگیریم که کشورهای امضاکننده این توافق با ما به اشتراک بگذارند.
میدل ایست آی: اکثر آمریکاییها
و جمهوریخواهان حامی توافق ترامپ با ایران هستند
در حالی که جمهوریخواهان کنگره به «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا فشار میآورند که موضع سختگیرانهای را علیه ایران اتخاذ کند، «اکثر آمریکاییها» از جمله جبهه حامیان ترامپ میگویند توافقی هستهای با ایران را به اقدام نظامی علیه برنامه هستهای آن ترجیح میدهند.
رسانه انگلیسی میدل ایست آی با انتشار این مطلب گزارش داد: نظرسنجی اخیر برنامه «مسائل حیاتی» دانشگاه مریلند که ۱۲ مه انجام شده نشان میدهد که ۶۹ درصد از آمریکاییها توافقی مذاکرهشده با ایران را برای محدودسازی برنامه هستهای آن و با امکان نظارت بر آن را بهترین راه جلوگیری از دستیابی ایران به یک سلاح هستهای میدانند.
این نظرسنجی نشان داده که ۶۴ درصد از جمهوریخواهان نیز میگویند خواهان یک توافق با ایران هستند.
طبق نتایج این نظرسنجی، ترامپ در حزب خود برای توافق با ایران از حمایت سطوح پایین حزب خود برخوردار است. این موضوع در حالی مطرح میشود که «استیو ویتکاف» مذاکرهکننده ارشد او موضعگیری سختگیرانهای درباره مذاکرات ایران داشته است.
ایران و آمریکا تاکنون چهار دور مذاکرات غیرمستقیم را با میانجیگری عمان برای رسیدگی به مسئله برنامه هستهای ایران انجام دادهاند. طرفین به طور کلی روند این مذاکرات را خوب ارزیابی کرده و گفتهاند ایدههای مفیدی در جریان گفتوگوها مطرح شده و جریان مذاکرات از کلیات فاصله گرفته است. طبق اعلام ایران، زمان برگزاری دور چهارم تعیین شده و پس از برخی بررسیها تایید و به زودی اعلام خواهد شد.
مقامهای ایران تاکید کردهاند برخورداری ایران از انرژی هستهای صلحآمیز و حق غنیسازی ایران موضوعی قابل مذاکره نیست و تاکید کردهاند ایران مقتدرانه از برنامه هستهای صلحآمیز خود در قبال هرگونه اقدام متجاوزانه دفاع خواهد کرد.
در این میان، مقامهای آمریکایی بهویژه پس از دور سوم مذاکرات مدعی شدند که ایران به عنوان تنها کشور فاقد سلاح هستهای پیمان منع گسترش تسلیحات اتمی(انپیتی) حق غنیسازی ندارد و اگر خواهان استفاده از انرژی هستهای است، میتواند سوخت مورد نیاز رآکتورهای خود را از کشوری ثالث وارد کند.
در ادامه گزارش این رسانه آمده است که ویتکاف اخیرا در گفتوگویی با شبکه ایبیسی نیوز گفت: ما یک خط قرمز بسیار واضح داریم و آن غنیسازی است. ما حتی نمیتوانیم اجازه یک درصد توانمندی غنیسازی را بدهیم.
تحلیلگران گفتهاند این اظهارت ویتکاف ایده بیسرانجامی برای ایران است که مصرانه اعلام کرده است «خط قرمز» آن برخورداری از حق غنیسازی در سطوح پایین برای یک برنامه هستهای صلحآمیز است.
اظهارات ویتکاف در این گفتوگو پس از آن مطرح شد که بیش از ۲۰۰ تن از نمایندگان جمهوریخواه کنگره، تمامی قانونگذاران البته به جز رند پاول سناتور آمریکایی در نامهای به ترامپ از خواستند موضع سختگیرانهای را علیه ایران اتخاذ کند.
این قانونگذاران آمریکایی خواستار توافقی با ایران شدند که بهکلی برنامه هستهای آن را منحل کند. مقامهای آمریکایی پیامهای متناقضی درباره غنیسازی در ایران مخابره کردهاند. ویتکاف پیشتر گفته بود که واشنگتن اجازه غنیسازی در سطوح پایین را به ایران خواهد داد. اما او پس از انتقادهای تند حامیان رژیم صهیونیستی در میان جمهوریخواهان تغییر موضع داد.