روبیو: ایرانیان برنامه غنیسازی خود را وقار و غرور ملی میدانند
وزیر امور خارجه آمریکا با تکرار ادعا علیه ایران، گفت: ایرانیان برنامه غنیسازی اورانیوم خود را وقار و غرور ملی خود میدانند. اما به باور ما، غنیسازی اورانیوم برای آنها یک عامل بازدارنده است.
«مارکو روبیو» وزیر امور خارجه آمریکا و مشاور امنیت ملی موقت کاخ سفید عصر سهشنبه در یک جلسه استماع در کنگره آمریکا شرکت کرد.
روبیو در این جلسه استماع گفت: «وزارت امور خارجه خط مقدم دفاع و حمله ما در عرصه جهانی است و من مفتخرم که تنها در عرض چند ماه کوتاه، ما چشمانداز رئیسجمهور ترامپ مبنی بر سیاست خارجی «اولویت با آمریکا» را اجرا کردهایم.»
این اظهارات درحالی است که اعضای کمیته سیاست خارجی سنا آمریکا با انتقاد از شکستهای روبیو از جمله «شروع مجدد جنگ در غزه»، «قطع کمکهای آمریکا به کشورهای آفریقایی در حوزه سلامت» و «تسلیم شدن در برابر پوتین»، او و دولت آمریکا را آماج انتقادات خود قرار دادند.
به گزارش ایسنا، با این وجود، روبیو در جلسه استماع خود در برابر کمیته روابط خارجه سنا آمریکا افزود: «مرزهای امن، جوامع امن و عدم تحمل کارتلهای جنایتکار بار دیگر اصول راهنمای سیاست خارجی ما هستند. ما همکاریها با مکزیک، السالوادور و دیگران را برای جلوگیری از مهاجرت غیرقانونی در مبدا و شکستن کمر سازمانهای تروریستی خارجی مانند MS-۱۳ و Tren de Aragua عمیقتر کردهایم.»
وزیر خارجه آمریکا در ادامه بیانیه مقدماتی خود گفت: «این وزارتخانه پیام سیاست رئیسجمهور ترامپ را در سراسر اروپا منتقل کرده است، تعهد دبیرکل ناتو را برای افزایش هزینههای دفاعی تضمین کرده، روابط سیاسی و اقتصادی فراآتلانتیک را برای خدمت بهتر به منافع آمریکا دوباره تنظیم کرده و در کنار فرستاده ویژه، استیو ویتکاف، قاطعانه برای پایان دادن به جنگ اوکراین اقدام کرده است.»
او افزود: «ماه گذشته، من میزبان وزرای امور خارجه رواندا و جمهوری دموکراتیک کنگو در وزارت امور خارجه بودم تا مقدمات توافق صلحی را که توسط مشاور ارشد بولوس با هماهنگی شورای امنیت ملی کاخ سفید تسهیل شده بود، آغاز کنیم. این توافق به سالها درگیری پایان میدهد و راه را برای سرمایهگذاری آمریکاییها باز میکند.»
فریاد معترضان بر سر روبیو
روبیو ادعا کرد: «در خاورمیانه، کمپین فشار حداکثری دولت، آزادی آخرین اسیر زنده آمریکایی که توسط حماس در اسارت بود، تعهد حوثیها به توقف حملات به کشتیهای آمریکایی و وادار کردن ایران به التماس برای مذاکره با ایالات متحده را تضمین کرده است.»
ادعای او درباره ایران درحالی است که به اذعان کارشناسان آمریکایی و «سید کمال خرازی» رئیس شورای روابط خارجی ایران، واشنگتن خواستار مذاکره با تهران شده و این درخواست توسط ایران پذیرفته شده است.
وزیر خارجه آمریکا در ادامه اظهارات خود مدعی شد: «خواستار کمک به سوریه هستیم، زیرا جایگزین آن، هرج و مرج در منطقه است.»
جلسه استماع وزیر خارجه آمریکا چندین مرتبه با فریاد معترضین و خواسته آنها برای توقف نسلکشی فلسطینیان متوقف شد.
او همچنین در اظهاراتی علیه چین ادعا کرد: «آنها برخلاف آمریکا کمکهای بشردوستانه ارائه نمیدهند. بلکه وامهای تهاجمی ارائه میدهند. ابتکار کمربند و جاده چین یک تله است.»
روبیو در پاسخ به انتقادات وارد شده علیه خود گفت: «شما از همه تغییرات در وزارت خارجه استقبال نخواهید کرد. اما این تغییرات رخ خواهد داد.»
به باور ما، غنیسازی اورانیوم برای ایران
یک عامل بازدارنده است
او درباره شرط ادعایی آمریکا برای قطع غنیسازی اورانیوم توسط ایران ادعا کرد: «امیدوارم مذاکرات ادامه پیدا کند زیرا راه جایگزین جالب نخواهد بود. امیدوارم بتوانیم با ایران به توافق برسیم اما مدلهای برنامه هستهای بسیاری وجود دارد که ایرانیان میتوانند از آن استفاده کنند. گزینه پیشروی ایران این است که اورانیوم غنی شده مورد نیاز برای راکتورهای خود را وارد کند.»
روبیو مدعی شد: «اگر آنها غنیسازی اورانیوم خود را حفظ کنند، میتوانند سطح غنیسازی خود را افزایش دهند. ۹۰ درصد برنامه غنیسازی، رسیدن به سطح ۳.۶۷ است، پس از آن، برنامه غنیسازی میتواند تسلیحاتی شود. مشکل ما این است که ایرانیان خواستار حفظ برنامه غنیسازی اورانیوم خود هستند.»
وزیر خارجه آمریکا همچنین گفت: «ایرانیان برنامه غنیسازی اورانیوم خود را وقار و غرور ملی خود میدانند. اما به باور ما، غنیسازی اورانیوم برای آنها یک عامل بازدارنده است. زیرا ایران را به کشوری در مرز هستهای شدن تبدیل میکند و باعث میشود آنها غیرقابل دستیابی باشند. این مسئله، چالش اصلی کنونی ماست.»
روبیو با بیان اینکه رسیدن به توافق با ایران، آسان نخواهد بود، ادعا کرد: «برخی از کشورها از توانایی ایران برای ساخت سلاح هستهای، ابراز نگرانی کرده و آن را خطری وجودی میدانند. پایه مذاکره ما با ایرانیان، برچیده شدن برنامه غنیسازی اورانیوم آنهاست. امیدواریم با نشان دادن راهی برای دستیابی به توسعه، رونق و صلح و حفظ برنامه هستهای صلحآمیز (مدل اماراتی) بتوانیم آنها را برای رسیدن به توافق مشتاق کنیم. اما آنها حق رسیدن به سلاح هستهای نخواهند داشت.»