طرح اروپا برای احیای رشد اقتصادی با تکیه بر حوزه نظامی
سرویس خارجی-
تارنمای نشریه آمریکایی پولیتیکو از طرح اروپا برای احیای رشد اقتصادی با سرمایهگذاری در حوزه نظامی خبر داده است.
طی 4 ماه گذشته و به دنبال بازگشت ترامپ به کاخسفید فشارهای وی به دولتهای اروپایی برای افزایش بودجه نظامی افزایش یافته است. آمریکا، بزرگترین تأمینکننده مالی ناتو است و ترامپ بارها از اعضای اروپایی این ائتلاف نظامی غربی به دلیل اتکای بیش از حد به کمکهای نظامی و اقتصادی واشنگتن و «هزینه نپرداختن» برای دفاع از خودشان انتقاد کرده است. دولت آمریکا حتی تهدید کرده است که بخش قابلتوجهی از نیروهای خود را از اروپا بیرون خواهد کشید. اما گزارش جدید پولیتیکو نشان میدهد که دولتهای اروپایی افزایش بودجه نظامی خود را فرصتی برای احیای رشد اقتصادی خود میبینند. در آمریکا نیز صنایع نظامی یکی از موتورهای رشد و توسعه سریع این کشور پس از جنگ جهانی دوم بود.
تارنمای این نشریه آمریکا در گزارش خود به امیدها درباره تاثیر افزایش بودجه نظامی اروپا در رونق اقتصادی این قاره پرداخته و نوشته است: این موضوع، تقلای این قاره برای حفظ توازن بین امنیت و رشد اقتصادی خود را نشان میدهد و موفقیت آن مستلزم تبدیل سرمایهگذاریهای نظامی به تولیدات غیرنظامی نوآورانه و تحمل فشارهای اقتصادی بدون فدا کردن سایر اولویتهای اقتصادی این قاره است.
به گزارش ایرنا، در گزارش پولیتیکو آمده است: پروژههایی در اروپا در راه است. این طرحها شامل پدافندهای ضدموشکی قارهای، شبکههای ماهوارهای مدار پایین زمین است که میتوانند جایگزینی برای ماهواره استارلینک ایلان ماسک باشند که به شکل فزایندهای غیرقابل اتکا هستند. این امید وجود دارد که سرمایهگذاریهای نظامی جدید در نهایت باعث نوآوریهای فناورانه شود که به اقتصاد غیرنظامی سرازیر گردد، بهرهوری را تقویت و هزینه خود را تامین کند.
به نوشته پولیتیکو در حالی که اروپا انتظار دارد با افزایش بودجه نظامی، تحریک به نوآوری و رشد اقتصادی کند، فشارهای کوتاهمدت اجتنابناپذیر هستند و مستلزم کاهش هزینهها در بخشهای دیگری است. پولیتیکو نوشته است: کمیسیون اروپا از افزایش سرمایهگذاری نظامی تا ۸۰۰میلیارد یورو استقبال کرده و به موازات آن در آلمان، به عنوان بزرگترین اقتصاد اروپا، طرحهایی برای سرمایهگذاری یک تریلیون یورویی برای ارتقای ارتش ملی و بازسازی زیرساختها اعلام شده است.
بر اساس این گزارش، مؤسسه کیل نیز در کنفرانس امنیتی مونیخ ۲۰۲۵ پژوهشی ارائه کرد که تخمین میزند بهرهوری بلندمدت اروپا میتواند به ازای هر یکدرصد از تولید ناخالص داخلی که صرف تحقیقات نظامی میشود، تا ۲۵درصد افزایش یابد. این یافته با روندهای تاریخی همخوانی دارد، که نشان میدهد تحقیقات و توسعه دفاعی منجر به تحولات بزرگ فناوری شده است. «ایتان ایلزتسکی»، استاد مدرسه اقتصاد لندن نیز تأکید کرده است که برخی از بزرگترین پیشرفتها در محاسبات از پژوهشهای انجامشده در دوران رقابت فضائی نشأت گرفتهاند. ماهیت رقابتی جنگ همواره موجب افزایش بهرهوری و نوآوری شده و به برتری فناوری اروپا در قرنهای ۱۸ و ۱۹ کمک کرده است. پولیتیکو خاطرنشان میکند که بحث بر سر هزینههای نظامی اروپا با مخالفت منتقدان بهویژه چپگراهایی مواجه شده که چنین استدلال میکنند که افزایش سرمایهگذاری نظامی میتواند به ضرر رفاه مردم تمام شود.
شکست ترامپیستها
خبر دیگر از اروپا اینکه نتایج نهائی دور دوم انتخابات ریاستجمهوری رومانی حاکی از شکست «جورج سیمیون» نامزد ائتلاف راستگرا و نتایج دور اول انتخابات ریاستجمهوری لهستان نیز نشاندهنده پیشتازی نامزد مورد حمایت اتحادیه اروپاست. دویچهوله در این زمینه نوشته است: در انتخاباتی حساس و پرتنش، نیکوشور دان، شهردار میانهرو بخارست، در دور دوم انتخابات ریاستجمهوری رومانی پیروز شد. نتایج تقریباً نهائی حاکی از آن است که دان با کسب ۵۴درصد آراء، توانست رقیب راستگرای افراطی خود، جورج سیمیون، را که ۴۶درصد آراء را به دست آورد، شکست دهد. براساس این گزارش، با وجود این نتیجه، سیمیون که به دلیل حمایتهایش از دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا شناخته شده است، شکست را نپذیرفته و در میان هوادارانش در بخارست اعلام کرد: «ما این پیروزی را به نام مردم رومانی مطالبه میکنیم.» او پیش از انتخابات نیز بدون ارائه شواهد، مدعی وقوع تقلب انتخاباتی شده بود. دویچهوله میافزاید: در لهستان نیز، نتایج نظرسنجیهای پس از رأیگیری پای صندوق نشان میدهد که رافائل ترزاسکوفسکی، شهردار میانهروی ورشو و نامزد ائتلاف مدنی حاکم، با اختلافی اندک در صدر رقابتهای دور نخست انتخابات ریاستجمهوری قرار گرفته است. دور دوم این انتخابات برای اول ژوئن(11 خرداد)، برنامهریزی شده است.