کد خبر: ۳۱۱۰۹۷
تاریخ انتشار : ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۱:۵۰

اخبار ویژه

 
 
 
 
بزک‌کنندگان همکاری با FATF درباره خروج از لیست سیاه تعهد می‌دهند؟!
«مرکز اطلاعات مالی» وابسته به وزارت امور اقتصادی و دارایی ادعا کرد: تصویب لایحه الحاق به کنوانسیون پالرمو و همچنین تعیین تکلیف و تصویب لایحه الحاق به کنوانسیون CFT، شرط لازم جهت خروج از لیست سیاه و تعلیق اقدامات تقابلی گروه ویژه اقدام مالی FATF است.
این مرکز در بیانیه‌ای ضمن تشکر از مجمع تشخیص مصلحت به خاطر تصویب الحاق به کنوانسیون پالرمو می‌نویسد: «تصویب لایحه الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون پالرمو همچنین تعیین تکلیف و تصویب لایحه الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون CFT، شرط لازم جهت خروج از لیست سیاه و تعلیق اقدامات تقابلی گروه ویژه اقدام مالی FATF علیه فعالیت‌های پولی و مالی اتباع ایرانی به‌خصوص صادرکنندگان، تولیدکنندگان و سرمایه‌گذاران است.
دبیرخانه شورای عالی پیشگیری و مقابله با جرایم پولشویی و تأمین مالی تروریسم و مرکز اطلاعات مالی، به‌عنوان متولی اصلی و قانونی، مدیریت پرونده ایران در FATF را به‌دور از حواشی همچون گذشته در چارچوب اقدامات تخصصی فنی و حقوقی و مبتنی بر تقسیم کار ملی دنبال می‌کند.
دولت چهاردهم و به‌تبع آن وزارت امور اقتصادی و دارایی و مرکز اطلاعات مالی، در تداوم همکاری‌های تنگاتنگ کارشناسی در فرآیند تصویب پالرمو با هیئت‌رئیسه، اعضای محترم و کمیسیون‌های مجمع تشخیص مصلحت نظام، با ارائه مدارک و مستندات و استدلال‌های فنی و حقوقی و کارشناسی به مسیر بررسی الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون CFT برای رعایت تمامی جوانب و مصالح کمک می‌کنند.
در این میان آنچه می‌تواند به مدیریت شرایط و کاهش هزینه‌های آتی تعامل با FATF لطمه وارد سازد، اظهارنظرهای غیر کارشناسی و هیجانی در فضای رسمی و غیررسمی رسانه‌ای کشور است که دوگانگی‌های کاذب و کارشکنی و سوءاستفاده‌های احتمالی دشمنان کشور را می‌تواند در پی داشته باشد.»
ادعای «مرکز اطلاعات مالی» درباره خروج از لیست سیاه و تعلیق اقدامات تقابلی گروه ویژه اقدام مالی FATF از طریق الحاق به کنوانسیون‌های پالرمو و CFT، در حالی است که مدیران ارشد دولت روحانی به عنوان بانیان تعهد به FATF حاضر نبودند تعهد بدهند که در صورت اجرای 41 بند برنامه اقدام این کارگروه، تحریم‌ها لغو و یا ایران از لیست سیاه FATF خارج می‌شود. بلکه آنها به اعتبار کلاهبرداری حاکمان FATF در برجام، در این‌باره به تردید جدی افتاده بودند. بر این اساس، جای تعجب است که مرکز اطلاعات مالی وعده می‌دهد در صورت الحاق به دو کنوانسیون مورد بحث، ایران از فهرست سیاه FATF خارج می‌شود! آیا FATF چنین وعده‌ای داده است؟ دقیقاً کی و کجا؟ و اگر، تعهد و تضمین که هیچ، بلکه حتی وعده هم نمی‌دهد که ایران را از لیست سیاه خارج کند، پس این بزک‌نمایی برای چیست؟ در مقابل اگر چنان اتفاقی نیفتد و ایران از لیست سیاه تحریم خارج نشود (چنان که نه با برجام و نه اجرای 39 بند از41 بند توقعات FATF رخ نداد) آنگاه باید از نظر قضائی و امنیتی،‌گریبان بزک‌کنندگان همکاری یکسویه و بی‌تضمین با FATF را گرفت.
از سوی دیگر عجیب است که بیانیه مورد بحث، حتی اظهارنظر در این‌باره را نیز تخطئه می‌کند و موجب سوءاستفاده دشمنان می‌شمارد. و این در حالی است که دشمنان، همان مافیای حاکم بر FATF هستند که متهمان اول پولشویی و تأمین مالی تروریسم و جرائم سازمان یافته فراملی (بهانه تاسیس FATF) به شمار می‌روند و با این همه، در حاشیه امنیت قرار گرفته و از FATF و کنوانسیون‌های مطلوب آن به عنوان چماق فشار و تهدید علیه کشورهای مستقل استفاده می‌کنند!
 
 
کدام پیگیری‌ها در دولت رئیسی موجب توقف خاموشی‌های بی‌رویه شد؟
دو وزیر نیرو و اقتصاد در دولت سیزدهم توضیح دادند که کدام پیگیر‌ی‌ها به‌ویژه از سوی شهید رئیسی موجب مهار خاموشی‌های بی‌رویه و قطع برق در آن دولت شد.
در این زمینه، علی‌اکبر محرابیان، وزیر نیروی دولت سابق گفت: از همان روزهای اول دولت سیزدهم برنامه جامعی برای حل مسئله برق تهیه کردیم. برای حل مشکلات برق، با تأکید شهید رئیسی سه محور در دستور کار قرار گرفت: استفاده بهینه از ظرفیت نیروگاه‌ها، توسعه نیروگاه‌های حرارتی و تجدیدپذیر و مدیریت مصرف برق با فناوری‌های نوین.
وی افزود: بعضاً نیروگاه‌هایی داشتیم که سال‌ها بود از مدار تولید خارج شده بود و نیاز به تعمیرات و بازسازی داشتند که این کار را انجام دادیم و این نیروگاه‌ها در دولت سیزدهم به مدار تولید بازگشت.
محرابیان ادامه داد: در حوزه توسعه نیروگاه‌های حرارتی و تجدیدپذیر برنامه جامعی تدوین و اجرا کردیم. همچنین با فناوری‌های نوین، توزیع برق را به گونه‌ای انجام دادیم که حداکثر استفاده از بار نیروگاه‌ها را بردیم. مثل توزیع ترافیک در ساعات مختلف روز، چنین عملیاتی در موضوع برق انجام دادیم. همچنین در بخش نیروگاه‌های تجدیدپذیر، صرفه اقتصادی طرح‌ها از طریق راه‌اندازی بورس سبز و توسعه طرح‌های تجدیدپذیر در دستور کار قرار گرفت.
از سوی دیگر، احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد و سخنگوی اقتصادی دولت شهید رئیسی در این زمینه گفت: یکی از مدیران عامل نیروگاه‌ها برای خود من تعریف می‌کرد و می‌گفت که در دولت سیزدهم یک فردی از سمت وزیر نیرو حداقل هفته‌ای سه یا چهار بار تلفنی تماس می‌گرفت و می‌گفت بگویید چقدر ذخیره سوخت مایع دارید؟ و وضعیت سوخت نیروگاه‌ها را یادداشت می‌کرد و دوباره دو روز بعد زنگ می‌زد و می‌گفت که مشکلی که به من گفتید پیگیری کردیم. 
وی افزود: در تمام ۳۶۵ روز سال هفته‌ای حداقل سه چهار بار از دفتر وزیر نیرو (آقای محرابیان) از مدیران نیروگاه‌ها پیگیری مستمر صورت می‌گرفت چون معلوم بود گلوگاه جدی است که باید رصد شود. این تا قبل از شهریور ۱۴۰۳ هست. خب بعد از تغییرات و روی کار آمدن دولت چهاردهم، مدیر نیروگاه می‌گفت که ۲ ماهی شد دیگر اصلا کلاً این تماس‌ها قطع شد و کسی دیگر پیگیری نکرد.
 
 
توسعه وارونه «تکنوکرات‌ها»  در یک مراسم یادبود 
روز پنجشنبه همایشی با عنوان «توسعه و تدبیر» برای بزرگداشت مرحوم اکبر ترکان در سالن قلم کتابخانه ملی تهران برگزار شد. در این مراسم و همایش بیشتر وزرای دولت سازندگی و برخی از وزرای دولت اصلاحات و تدبیر و امید و برخی شخصیت‌ها مثل حجت‌الاسلام علی‌اکبر ناطق‌نوری تا محمد غرضی با کمک فرزندش حضور پیدا کرده بودند. روزنامه‌های سازندگی این همایش را با عنوان «امیدواری تکنوکرات‌ها» و هم‌میهن با تیتر «توسعه وارونه» پوشش خبری دادند. حجت‌الاسلام ناطق نوری در بیان ویژگی‌های مرحوم ترکان گفت؛ او مدیری شایسته‌پرور بود نه سفله‌پرور. رابطه‌بازی، باندبازی، جریان‌بازی و فامیل‌بازی در اخلاق و منش ترکان معنا نداشت و ده‌ها ویژگی مثبت برای آن مرحوم برشمرد که در مقام اثبات یا رد آن نیستیم. اما جریان کارگزاران و اصلاحات را همه با ویژگی، جریانی باندباز و هزارفامیل می‌شناسند و تجربه مدیریتی این جریان در دهه 70 و 80 گویای واقعیت رابطه‌بازی و باندبازی در این دو دهه بود.
سخنران دوم این همایش‌، اسحاق جهانگیری بود. او در سخنرانی خود به ناترازی‌های اقتصاد اشاره کرد. ناترازی‌هایی که محصول دو دهه مسئولیت او و همفکرانش بوده است. او گفت: «ما باید به درستی بدانیم که در چنین مقطعی در کجای توسعه ملی ایران قرار گرفته‌ایم و با چه مسائل و مشکلاتی روبه‌رو هستیم. چه کنیم که فقر در جامعه ما کاهش پیدا کند؟ چه کنیم که ناترازی‌هایی که امروز اقتصاد ایران را از هر طرف مورد تهاجم قرار داده است از بین ببریم؟ من به‌طور خاص فکر می‌کنم دو ناترازی انرژی و ناترازی در بودجه به نقطه فوق ‌بحران رسیده است. بودجه کشور هر سال با کسری بودجه، پمپاژ نقدینگی و افزایش تورم شرایط خاصی را ایجاد کرده است.» او در این مراسم نگفت که رشد نقدینگی در 8 سال دولت روحانی که ایشان معاون اولش بوده است چرا 42 و هشت دهم درصد بوده است و دولت آقای روحانی رکورددار نرخ رشد نقدینگی در دوران پس از انقلاب بوده است. ضمن اینکه دو برابر شدن حجم نقدینگی در دولت روحانی سه مرتبه تکرار شده است. همچنین آقای جهانگیری در بیان ارزش پول ملی نگفت که ارزش پول کشور در چه دولت‌هایی و چه میزان کاهش داشته است. این در حالی است که بر اساس آمار بانک مرکزی، از لحاظ تغییرات سالانه ارزش پول ملی و افزایش قیمت دلار، رکوردداران سقوط ارزش پول ملی و افزایش قیمت دلار در کشور به ترتیب سال‌های ۱۳۹۷ (روحانی با ۱۵۶ درصد)، ۱۳۹۱ (احمدی‌نژاد با ۹۲ درصد)، ۱۳۹۹ (روحانی با ۷۷ درصد)، ۱۳۷۴ (مرحوم هاشمی رفسنجانی با ۵۳ درصد) و ۱۳۷۳ (هاشمی رفسنجانی با ۴۶ درصد) بوده‌اند. با این آمارها است که می‌توان علت ناترازی‌ها را کشف و به این سؤال آقای جهانگیری جواب داد که در چنین مقطعی در کجای توسعه ملی ایران قرار گرفته‌ایم و با چه مسائل و مشکلاتی روبه‌رو هستیم؟ آقای جهانگیری! حالا می‌فهمیم که چرا ما به افق 1404 که سؤال امروز شماست، نرسیده‌ایم؟
به همین نسبت آقای زنگنه و دیگرانی که در این همایش سخنرانی کردند و برای شرایط امروز کشور مرثیه‌سرایی کردند و به‌جای پاسخگویی از عملکرد گذشته خود‌، مطالبه‌گر شرایط امروز شده‌اند‌، باید به ملت ایران برای عملکرد چند دهه گذشته پاسخ دهند. حتماً مرحوم ترکان خدمات زیادی برای این کشور انجام داده‌اند که قابل تقدیر است ولی چگونه نسل امروز می‌تواند بپذیرد کسی که در دوره‌ای وزیر دولت بوده و در دولت آقای روحانی مشاور ارشد رئیس‌جمهور و دبیر شورای هماهنگی مناطق آزاد تجاری ایران بوده است‌، در نشست تخصصی صنعت خودرو در اظهاراتی مدعی شود که «بدون تعارف بگویم آیا در فناوری الکترونیک و یا برق و یا صنایع دیگر امکان رقابت را با محصولات کشورهای دیگر داریم. بگذارید با خود روراست باشیم. ما به جز پخت آبگوشت بزباش و قورمه‌سبزی در هیچ تکنولوژی صنعتی نسبت به جهان برتری نداریم». اگر این سخن مرحوم ترکان را قبول کنیم چگونه می‌توانیم حرکت جوانان ایرانی را در لبه تکنولوژی در حوزه‌های مختلف دانش و صنعت از نظامی گرفته تا هسته‌ای‌، نانو و... را بپذیریم. آبگوشت بزباش و قرمه‌سبزی کجا و این همه پیشرفت در حوزه‌های مختلف کجا؟ اگر با عینک تحقیر‌آمیز ترامپ به ایران نگریسته شود و به قول آقای جهانگیری ظالمانه در‌باره ایران قضاوت شود، این همه تلاش و پیشرفت ایران در زمینه‌های مختلف نادیده گرفته می‌شود.