کد خبر: ۳۱۱۰۹۳
تاریخ انتشار : ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۱:۵۰
پاسخ عراقچی به گزافه‌گویی مقام آمریکایی: 

ویتکاف از واقعیت‌های مذاکراتی کاملاً به دور است غنی‌سازی در ایران ادامه پیدا می‌کند

 
 
 
وزیر امور خارجه در واکنش به اظهارات ویتکاف گفت که غنی‌سازی در ایران ادامه می‌یابد و تصریح کرد: درخواست‌های غیرواقعی داشته باشند به نتیجه نمی‌رسیم.
سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران، در واکنش به اظهارات استیو ویتکاف گفت که غنی‌سازی در ایران ادامه می‌یابد.
وی با بیان اینکه او از واقعیت‌های مذاکراتی کاملا به دور است، تصریح کرد: درخواست‌های غیرواقعی داشته باشند به نتیجه نمی‌رسیم. به گزارش فارس، رئیس دستگاه دیپلماسی گفت: اگر علاقه‌مند هستند که مطمئن شوند سلاح هسته‌ای تولید نمی‌شود ما برای این کار آمادگی داریم. اگر درخواست‌های غیرواقعی داشته باشند طبیعی است که به نتیجه نمی‌رسیم.
ویتکاف: غنی‌سازی
یک درصدی ایران را هم نمی‌پذیریم
استیو ویتکاف، نماینده آمریکا در مذاکرات غیرمستقیم با ایران در گفت‌وگویی با شبکه ای‌بی‌سی، درباره دور پنجم مذاکرات گفت که «احتمال می‌دهیم زمانی در این هفته در اروپا دیدار کنیم و امیدواریم که این نشست به نتایجی واقعاً مثبت منتهی شود».
او همچنین در پاسخ به پرسشی درباره چارچوب توافقی که ترامپ به دنبال دستیابی به آن با ایران است، گفت «خب، رئیس‌جمهور کاملاً روشن صحبت کرده؛ او می‌خواهد این بحران را از راه دیپلماسی و با گفت‌وگو حل‌وفصل کند و همه نشانه‌ها را هم فرستاده است و مستقیماً نامه‌هایی برای رهبر ایران ارسال کرده است. من هم برای رساندن این پیام اعزام شدم و آن را تحویل داده‌ام».
ویتکاف سپس به‌رغم تاکید ایران بر حقش برای غنی‌سازی مدعی شد «در عین حال، ما یک خط قرمز بسیار بسیار روشن داریم و آن مسئله غنی‌سازی است. ما حتی یک درصد ظرفیت غنی‌سازی را هم نمی‌توانیم بپذیریم. پیشنهادی به ایرانی‌ها داده‌ایم که فکر می‌کنیم به برخی از این مسائل بدون بی‌احترامی به آن‌ها می‌پردازد. و این مهم است. ما می‌خواهیم به یک راه‌حل برسیم. و فکر می‌کنیم که خواهیم توانست».
وی با تاکید بر این که «اما همه چیز برای ما، از دیدگاه ما، با توافقی آغاز می‌شود که شامل غنی‌سازی نمی‌شود»، ادعا کرد که «زیرا غنی‌سازی، امکان تسلیحاتی شدن را فراهم می‌کند و ما اجازه نخواهیم داد که بمب به این‌جا برسد».
ویتکاف در ادامه ادعاهایش گفت که «اما در غیر این صورت هم راه‌های متعددی برای تحقق اهداف‌مان در این مذاکرات وجود دارد». پیش‌تر هم وزیر خارجه آمریکا مارکو روبیو در مصاحبه با شبکه سی‌بی‌اس در پاسخ به سؤالی درباره موضع نهائی واشنگتن در قبال موضوع غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران و این که آیا واشنگتن با غنی‌سازی سطح غیرنظامی هم مشکل دارد، گفت «ببینید، اگر قادر باشید در هر سطحی غنی‌سازی انجام دهید، اساساً توانایی غنی‌سازی تا سطح تسلیحاتی را هم به سرعت خواهید داشت. این یک واقعیت اساسی است و همه از آن خبر دارند و همین موضوع مشکلی بود که در توافق اوباما وجود داشت. اما هدف نهائی این‌جا ساده است، این که ایران هرگز نباید به سلاح هسته‌ای دست پیدا کند».
اظهاراتی که اذعان به عدم توانایی آمریکا در از بین بردن دانش و توان هسته‌ای ایران است، اما در عین حال، با حقی که ایران طبق ان‌پی‌تی به عنوان یکی از اعضا دارد، یعنی حق دسترسی به فناوری هسته‌ای برای مقاصد صلح‌آمیز از جمله غنی‌سازی اورانیوم در سطوح غیرنظامی، متناقض است.
عراقچی: ایران در پی شکل‌گیری 
نظم چندقطبی در سطح بین‌الملل است
سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه روز یکشنبه ۲۸ اردیبهشت‌ماه در چهارمین نشست مجمع گفت‌وگوی تهران به ایراد سخنرانی پرداخت.
وی در ابتدا نام و یاد شهید امیرعبداللهیان را گرامی داشت و بیان کرد: در همین ‌جا مایلم نام و یاد دوست و همکار دیرینه‌ام، وزیر محترم فقید، شهید حسین امیرعبداللهیان را گرامی بدارم که این روزها سالگرد عروج وی، رئیس‌جمهور فقید شهید رئیسی و هیئت همراه است. 
به گزارش فارس، عراقچی سپس مروری بر رویدادهای یک‌سال گذشته داشت و گفت: سالی که متأسفانه با رخدادهای تلخ و فجایع انسانی همراه بود. در رأس این مصائب، تجاوزها و جنایت‌های رژیم صهیونیستی در غزه قرار داشت. جنایاتی که بی‌تردید می‌توان آن‌ها را نمونه‌ای بارز و کم‌سابقه از نسل‌کشی دانست. یک نسل‌کشی که مردم دنیا حتی گاهی به صورت زنده و پخش مستقیم، در صفحات تلویزیون و یا در فضای مجازی شاهد آن بودند.
مسیر سیاست خارجی دولت چهاردهم
رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: اکنون زمان آن فرا رسیده که این «شبه واقعیت برساخته و تحمیلی» را دگرگون کنیم و با تکیه بر تعامل، تفاهم و ارزش‌های مشترک، «نظمی واقعی، بومی و مطلوب» در منطقه پایه‌گذاری کنیم.
وی ادامه داد: در چنین شرایطی، جمهوری اسلامی ایران در دولت مسعود پزشکیان مسیر سیاست خارجی خود را در سه محور بنیادین تعریف کرده است: تعامل حداکثری با همسایگان، گسترش همکاری با کنشگران نوظهور و کشورهای جنوب جهانی و برقراری توازن در روابط با قطب‌ها و بلوک‌های قدرت‌ جهانی در شرق و غرب عالم. سیاست خارجی ما بر پایه توازن و واقع‌گرایی شکل گرفته است.
تأکید بر سیاستِ همسایگی
عراقچی گفت: دولت چهاردهم از آغاز بر سیاست همسایگی تأکید کرده و برای گسترش پیوندهای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی با کشورهای منطقه تلاش دارد. امروز شاهدیم که ایران و همسایگانش، از خلیج‌فارس تا آسیای مرکزی، پس از سال‌ها فراز و نشیب، در مسیر تفاهم، همکاری و دوستی حرکت می‌کنند.
وی ادامه داد: در همین چارچوب، گسترش روابط با کشورهای آسیایی، آفریقایی و آمریکای لاتین از خطوط اصلی سیاست خارجی ما محسوب می‌شود. عضویت ایران در نهادهایی مانند بریکس و سازمان همکاری شانگهای و نیز تعمیق همکاری با کشورهای اسلامی و اعضای جنبش عدم تعهد، نشان می‌دهد که جمهوری اسلامی ایران در پی ایفای نقش فعال در شکل‌گیری نظمی چندقطبی، متعادل و منصفانه در سطح بین‌الملل است. 
وزیر خارجه بیان کرد: در نگاه ما به منطقه، امنیت و شکوفایی هر کشور به‌طور جدایی‌ناپذیر با امنیت و شکوفایی همسایگانش گره خورده است. بر همین اساس، به‌جای استمرار رویکردهای تهدیدمحور، ضروری است رویکردی فرصت محور داشته و وابستگی متقابل اقتصادی را به‌عنوان زیربنایی پایدار برای صلح و ثبات منطقه‌ای دنبال کنیم. باید گسترش همکاری‌های اقتصادی، تجاری، سرمایه‌گذاری‌های مشترک، انتقال فناوری و اجرای پروژه‌های زیرساختی را در اولویت قرار دهیم، تا از این مسیر، بستری برای رشد جمعی و بهبود ملموس زندگی مردم فراهم کنیم.
خواهان توافقی عادلانه 
و متوازن هستیم
رئیس دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: در کنار مسائل منطقه‌ای، یکی دیگر از ابعاد مهم سیاست خارجی کنونی ایران، موضوع برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ما و تحریم‌های یکجانبه و ظالمانه‌ای است که بر ضد ملت ایران از سوی ایالات متحده اعمال شده‌اند.
وی گفت: جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از طرف‌های معاهده عدم اشاعه (NPT)، بر اساس مبانی دینی و اخلاقی خود هرگز به‌دنبال سلاح هسته‌ای نبوده و نیست و پایبندی خود را به اصل عدم تولید و به‌کارگیری سلاح‌های کشتار جمعی دنبال می‌کند. ما همواره تلاش کرده‌ایم نگرانی‌های منطقی بین‌المللی درباره برنامه هسته‌ای کشورمان را از طریق تعامل و شفافیت مرتفع سازیم. 
وزیر خارجه بیان کرد: ما خواهان توافقی عادلانه و متوازن هستیم؛ توافقی که در چارچوب معاهده NPT، با احترام کامل به حقوق هسته‌ای ایران شکل گرفته و به طور عینی رفع جامع تحریم‌ها را تضمین کند. جمهوری اسلامی ایران به دیپلماسی پایبند است و انتظار دارد تحریم‌های ظالمانه و یکجانبه‌ای که مستقیماً مردم ما را هدف قرار داده‌اند، به‌طور واقعی و ملموس لغو شوند.
آمادگی برای آغاز فصلی تازه در روابط با اروپا
رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: ما معتقدیم چنین توافقی می‌تواند منافع طرفین را تأمین و به تحکیم صلح، امنیت و ثبات در منطقه کمک کند. وی گفت: در همین راستا، ایران آمادگی دارد در صورت مشاهده اراده واقعی و رویکردی مستقل از سوی طرف‌های اروپایی نیز فصل تازه‌ای در روابط خود با اروپا آغاز کند. 
عراقچی ادامه داد: متأسفانه در سال‌های گذشته، تمرکز بر اختلافات به جای نقاط مشترک، امکان بهره‌برداری از فرصت‌های همکاری را محدود کرده است. با این حال، اگر اروپا نیز اراده لازم برای اصلاح این روند را داشته باشد، ایران مانعی برای بازسازی اعتماد متقابل و گسترش روابط نمی‌بیند. اروپا می‌تواند با اتخاذ رویکردی مسئولانه و سازنده، نقشی مؤثر در فرآیند توسعه و ثبات منطقه ‌ایفا کند.
نیچروان بارزانی: خاک اقلیم کردستان
 منشأ خطر برای ایران نیست و نخواهد بود
نیچروان بارزانی رئیس منطقه کردستان عراق امروز در مجمع گفت‌وگوی تهران به حمایت‌های ایران از کردستان عراق اشاره کرد و گفت: در تمام مقاطع تاریخی هر زمان دچار مشکل بودیم، ایران به ما کمک کرد. ایران جزو اولین کشورهایی بود که برای مبارزه با داعش به ما کمک کرد. خدا رحمت کند سردار سلیمانی از اولین کسانی بود که برای مبارزه با داعش به اربیل آمد و ما صراحتا هم گفته‌ایم.
وی افزود: روابط ما با ایران خوب است. بعد از سفر رئیس‌جمهور پزشکیان به بغداد و اربیل، الان شاهد گسترش این روابط در همه سطوح اعم از سیاسی، فرهنگی و... هستیم و پیشرفت‌های خوبی را شاهدیم.
نیچروان بارزانی افزود: بعد از این سفر بالفعل شاهد هستیم که مناسبات جلو می‌رود. وی گفت: یک مسئله برای ما به جد مهم است اجازه نمی‌دهیم اقلیم کردستان منشأ خطر برای همسایگان به ویژه ایران باشد. با همکاری عراق یک مکانیسم را تعریف کردیم. بارزانی بیان کرد: خاک اقلیم کردستان منشأ خطر برای ایران نیست و نخواهد بود.
وی درباره تحولات رخ داده درباره پ.ک.ک اظهار داشت: ما در امور داخلی ترکیه دخالتی نمی‌کنیم ولی اگر بتوانیم در این خصوص به ترکیه کمک کنیم این آمادگی را داریم.
نیچروان بارزانی درباره جذابیت‌های ایران برای وی گفت‌: ایران کشوری بوده که ما را به عنوان پناهنده پذیرفته ولی واقعا ما را به عنوان شهروند و صاحبخانه پذیرفتند. خاطرات ما در ایران ماندگار است و از آن طرف هر زمان به ایران می‌روم جایی که می‌خواهم بروم ببینم عظیمیه کرج است.
وی با بیان اینکه ما اشتراکات زیادی با ایران داریم، اظهار داشت: همواره ایران را خانه خودمان می‌دانیم.
وزیر خارجه عمان: حل اختلافات
از راه گفت‌وگو ممکن است
در همین راستا، «بدر البوسعیدی» وزیر امور خارجه عمان روز یکشنبه در اولین روز از مجمع گفت‌وگوی تهران در سخنانی با تمرکز بر موضوع فلسطین اظهار کرد: می‌خواهم از فرصت امروز برای تمرکز بر مسئله فلسطین استفاده کنم.
وی افزود: خشونت و کشتار جمعی که ملت فلسطین امروز با آن مواجه است، فاجعه‌ای انسانی و جهانی است، فاجعه‌ای که نباید اتفاق می‌افتاد.
وزیر خارجه عمان تاکید کرد: در حالی اسرائیل قوانین بین‌المللی را نقض می‌کند که جامعه جهانی در انجام هرگونه اقدام مؤثری در کمک به گفت‌وگو و رفع ظلم از فلسطینی‌ها شکست خورد، حقیقت و مسائل مهم در ارتباط با مسئله فلسطین، نشان‌دهنده آن است که نسل‌کشی و سرکوبی که مردم فلسطین همچنان با آن روبه‌رو هستند، یک فاجعه انسانی و جهانی است. این واقعاً یک تراژدی‌ است، زیرا نباید هرگز به چنین وضعی می‌رسید.
او افزود: مسئله این است که فلسطینی‌ها دیگر شریک قابل اعتمادی برای گفت‌وگو ندارند و به‌جای آن، شاهد ردّ تلاش‌ها از سوی دولت‌های متوالی اسرائیل برای ورود به گفت‌وگویی جدی و منطقی درباره مسئله فلسطین بوده‌ایم.
وزیر خارجه عمان گفت: اسرائیلی‌ها همچنان قوانین بین‌المللی را نقض می‌کنند. ما همچنین شاهد شکست جامعه جهانی در اعمال هرگونه فشاری بودیم که بتواند به آغاز گفت‌وگو و رفع ظلم از فلسطین کمک کند.
او افزود: یکی از مشکلاتی که در این سال‌ها با آن مواجه بودیم، این بود که کسانی که قرار بود گفت‌وگو را تشویق کرده یا در تحقق آن کمک کنند، پیشاپیش تصمیم می‌گرفتند که با چه کسی می‌توان صحبت کرد و چه کسی باید کنار گذاشته شود و این شروط غیرواقع‌بینانه، مانعی در مسیر گفت‌وگو ایجاد کرده بود.
وزیر خارجه عمان تأکید کرد: اما چیزی که در ماه‌های اخیر باعث امیدواری و خوش‌بینی من شده، ظهور برخی نشانه‌ها از شکل‌گیری یک رویکرد جدید در واشنگتن است. شخصاً بر اساس مشاهداتم از برخی تصمیمات اخیر، احساس می‌کنم ایالات متحده ممکن است در حال توسعه یک سیاست جدید باشد.
او افزود: مصاحبه‌هایی که روز گذشته انجام شد، حاکی از این بودند که تماس‌هایی میان دولت آمریکا و جنبش حماس وجود داشته است.
این مقام عمانی در ادامه اطمینان داد که «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا توانایی و اراده لازم برای برقراری صلح را دارد و گفت: این به‌خودی‌خود نشان می‌دهد که حتی در این وضعیت هولناک که با ویرانی عظیمی همراه است، میل تازه‌ای برای آغاز گفت‌وگو وجود دارد-گفت‌وگویی که همگی می‌دانیم ضروری است، حتی اگر تل‌آویو همچنان امیدوار باشد بتواند با تشدید درگیری نظامی مانع از آن شود.
البوسعیدی در ادامه با اشاره به اینکه گفت‌وگو در این زمینه آسان نیست، تاکید کرد که عمان به مسیر سخت گفت‌وگو پایبند است.
تأکید وزیر خارجه تاجیکستان
بر امنیت دسته جمعی منطقه‌ای
خبردیگر اینکه، سراج الدین مهرالدین وزیر خارجه تاجیکستان نیز روز یکشنبه ۲۸ اردیبهشت‌ماه در چهارمین مجمع گفت‌وگوی تهران ضمن ابراز خرسندی از حضور در این نشست گفت: امروز شاهد تحولات بی‌سابقه در حوزه بین‌المللی هستیم. مشکلات جدی در تأمین صلح و ثبات در مناطق جهانی جامعه جهانی را وادار می‌کند که از طریق گفتمانی سازنده و با تکیه بر اراده قوی به مسائل روز توجه کند.
وزیر خارجه تاجیکستان همچنین گفت که دخالت بازیگران فرامنطقه‌ای اوضاع را پیچیده‌تر می‌کند.
سراج الدین مهرالدین اضافه کرد: مشکلات مذکور نه تنها حل و فصل نشده است بلکه با خطر از بین رفتن برخی دولت‌ها، تنشی بیشتر را ایجاد کرده است. تجربه تلخ سوریه، لیبی و یمن و دیگر کشورهای خاورمیانه ثابت می‌کند که امنیت و ثبات پایدار منطقه‌ای از ثبات در داخل کشور ریشه می‌گیرد.
وی بر امنیت دسته جمعی منطقه‌ای تأکید کرد.
وزیر خارجه تاجیکستان به اوضاع جاری در غزه و فلسطین اشغالی اشاره کرد و اظهار داشت: نوار غزه به مکانی مخروبه تبدیل شده است. تاجیکستان کشتار مردم بیگناه و تخریب بیمارستان‌ها و... در فلسطین را قویا محکوم می‌کند و خواستار آتش‌بس فوری هستیم.
وی راه‌حل این مسئله را تأسیس دولت مستقل فلسطین با پایتختی بیت المقدس خواند.
مهرالدین بیان کرد: خواستار صلح و ثبات و آرامش در افغانستان هستیم. در روند بازسازی اقتصادی و اجتماعی در کشور همسایه آماده همکاری با کشورهای شریک هستیم.
وی بر ضرورت تلاش جامعه جهانی برای جلوگیری از خشونت و افراط‌گرایی تأکید کرد.
وزیر خارجه تاجیکستان همچنین به موضوع آب هم اشاره کرد و مشکلات آب در آینده مشکلات زیادی را ایجاد می‌کند و باید در این خصوص 
چاره‌اندیشی کرد.
گریگوریان: مانعی بر سر راه گسترش 
روابط ایران و ارمنستان وجود ندارد
آرمن‌گریگوریان دبیر شورای امنیت ملی ارمنستان نیز در چهارمین مجمع گفت‌وگوی تهران از حمایت‌های ایران از روند برقراری صلح در منطقه قفقاز جنوبی قدردانی کرد. وی گفت: ما با آذربایجان کار می‌کنیم که چطور می‌توانیم موافقتنامه صلح را امضا کنیم.
گریگوریان درباره آینده روابط ایران و ارمنستان اظهار داشت: روابط رو به گسترش است. 
وی به سفر احمدیان دبیر شورای عالی امنیت ملی و عراقچی به ایروان اشاره کرد و افزود: همکاری در زمینه‌های مختلف رو به گسترش است. هیچ مانعی بر سر راه گسترش مناسبات ایران و ارمنستان 
وجود ندارد.
خطیب‌زاده: منطقه نیازمند روایتی نو 
از همزیستی مسالمت‌آمیز است
سعید خطیب‌زاده معاون وزیر خارجه و رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی نیز با اشاره به حضور مسعود پزشکیان در این نشست گفت: حضور رئیس‌جمهور در این مجمع، برای ما مایه‌ افتخار و دلگرمی است. ما از نگاه توسعه‌محور، متوازن و انسانی ایشان در عرصه سیاست خارجی، صمیمانه 
سپاسگزاریم.
خطیب‌زاده ادامه داد: دکتر پزشکیان با تبیین مفهوم «وفاق»، جان تازه‌ای به گفتمان سیاسی کشور بخشیده‌ است. وفاق، نه یک سازش موقت، بلکه یک رویکرد پایدار برای حل‌وفصل اختلافات، گشودن راه‌های همکاری و تقویت بنیان‌های گفت‌وگو است. این رویکرد، پیش از هر چیز، بر اهمیت شنیدن استوار است.
رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه افزود: شنیدن سخن دیگری باید با دقت، با نیت درک متقابل و با احترام انجام شود. ساختن واقعیت‌های نو در گرو چنین شنیدنی است. ما نیز امروز در این‌جا گرد آمده‌ایم تا پیش از هر چیز، با دلی گشوده و گوش‌هایی شنوا، گفت‌وگویی معنادار را
شکل دهیم.
خطیب‌زاده اضافه کرد: امیدواریم بتوانیم در این نشست مفهوم شریف وفاق را فراتر از مرزهای ملی گسترش دهیم و آن را به پایه‌ای تازه برای مناسبات منطقه‌ای بدل سازیم. منطقه ما امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند وفاق، عقلانیت سیاسی، و روایتی نو از همزیستی مسالمت‌آمیز است.
معاون وزیر خارجه بیان کرد: با چنین رویکردی، می‌توان آینده‌ای متفاوت را رقم زد؛ آینده‌ای که بر پایه شراکت، احترام متقابل و درک مشترک بنا شده باشد، نه بر مبنای روایت‌های برساخته، حذف،‌ستیز و طرد دیگری.
وی گفت که بیش از ۲۵۰ مهمان در نشست امروز حضور دارند.