رئیس پیشین اتاق بازرگانی ایران و امارات:
ایران از نظر علمی و صنعتی قطعاً از عربستان جلوتر است
رئیس پیشین اتاق مشترک بازرگانی ایران و امارات گفت: ایران از نظر علمی از عربستان به طور قطع جلوتر بوده و جزو 20 کشور برتر دنیا در تولید مقالات علمی است.
«فرشید فرزانگان» در گفتوگو با ایلنا در واکنش به صحبتهای رئیسجمهور آمریکا در عربستان در مورد مقایسه صنعت و فناوری عربستان و ایران، تصریح کرد: ادعای ترامپ در مورد برتری صنعتی و فناورانه عربستان بر ایران، تصویر کاملی نیست.
او افزود: ایران از نظر علمی از عربستان به طور قطع جلوتر بوده و جزو 20 کشور برتر دنیا در تولید مقالات علمی است. از طرفی، ایران در زمینه فناوریهای پیشرفتهای مانند نانو، بیوتکنولوژی و حتی فضائی، دستاوردهای واقعی و بومی دارد. دلیل سوم اینکه ایران از نظر نیروی انسانی بومی و دانش و مهارت نیروی انسانی خود در بین کشورهای منطقه سرآمد است.
ایران صنعتیتر است
رئیس پیشین اتاق مشترک بازرگانی ایران و امارات با اشاره به شتاب گرفتن عربستان در توسعه صنعتی، گفت: عربستان در توسعه صنعتی و تجاری در سالهای اخیر شتاب گرفته که این شتاب بهدلیل حجم سرمایهگذاری سنگین خارجی است که از طریق پروژههای بسیار بزرگ وارد این کشور شده و از طرفی عربستان سعی کرده وابستگیاش را کاهش بدهد.
فرزانگان در مورد پیشرفتهای عربستان تصریح کرد: این کشور در جذب تکنولوژیهای خارجی، مناطق آزاد، دیجیتالی کردن خدمات دولتی، بهرهبرداری از مناطق آزاد، توسعه زیرساختها، صادرات غیرنفتی و تنوع صنعتی به مراتب بهتر از ایران عمل کرده است.
او افزود: در مقام مقایسه میتوان در یک جمله گفت که ایران از عربستان صنعتیتر است؛ اما عربستان از لحاظ مدیریتی، مدرنتر و پایدارتر است. این در حالی است که ترامپ، عربستان را همواره به عنوان یک خریدار خوب معرفی کرده و عربستان از آمریکا خریدهای تسلیحاتی و زیرساختی سنگین دارد.
سعودی در راه غلط پهلوی و صدام
رئیس پیشین اتاق بازرگانی ایران و امارات در پاسخ به این پرسش که ایران برای بهبود وضعیت چه باید بکند؟ گفت: راهکارهای بهبود این وضعیت عبارتند از؛ افزایش ثبات در سیاستگذاری صنعتی و فناورانه، افزایش ثبات در سیاستگذاری کلان، افزایش ثبات در تصمیمگیریها، جذب و حفاظت از نخبگان، افزایش تعامل با شرکتها، دانشگاهها، مراکز تحقیقاتی دنیا و شرکتهای معتبر.
فرزانگان ادامه داد: از طرفی چون رتبه ایران در سرمایهپذیری طبق شاخصهای بینالمللی پایین و امنیت سرمایه در تهدید است و ورود سرمایه و خروج آن از کشور هنوز با مشکل، روبهرو و فضا از نظر پارامترهای اقتصادی ناامن است بهبود این وضعیت با دشواری همراه خواهد بود.
وی در مورد راهکارهای فناورانه این موضوع، گفت: یک اکوسیستم نوآوری و فناورانه با رویکرد سرمایهگذاری شفاف خارجی باید ایجاد شود تا شرکتها و مراکز بینالمللی نگاه دقیقتری به ایران داشته باشند. همچنین، توسعه دیپلماسیهای علمی و فناورانه باید در دستور کار قرار بگیرد.
گفتنی است، خرید فناوری از سوی عربستان به جای بومی سازی، یادآور سیاستهای صنعتی مونتاژی ایران در دوران پهلوی و عراق در دوران صدام است. این در حالی است که همان زمان، کره جنوبی به دنبال بومی سازی صنعتی، ظاهراً عقبتر از ایران و عراق بود اما در بلندمدت به دلیل ایجاد پلتفرم به جای کپی کاری، از هر دو کشور جلو زد.