کد خبر: ۳۱۰۹۸۴
تاریخ انتشار : ۲۷ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۱:۳۲
در نامه‌ای به رئیس‌جمهور مطرح شد

هشدار ۵ تشکل صنعتی نسبت به محدودیت برق صنایع

 
 
 
پنج تشکل‌ بزرگ صنایع فولادی، معدنی و سیمانی در نامه‌ای مشترک به رئیس‌جمهور، با هشدار درباره تبعات سنگین قطع برق 
۹۰ درصدی، اعلام کردند که این تصمیم به معنای تعطیلی کامل تولید و بحران در زنجیره تأمین کشور است. 
در روزهای گذشته برخی صنایع بزرگ خبر دادند که قرار است برق آنها به مدت 15 روز به طور کامل قطع شود. حتی دیروز هم خبری منتشر شد که بر اساس آن، صنایع از برق خریداری شده از بورس انرژی هم محروم می‌شوند.
بهادر احرامیان، عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد، در گفت‌وگو با فولادبان گفت: پیامک ارسالی به کارخانه‌های فولادی از الزام به کاهش مصرف تا ۹۰ درصد دیماند معمول خبر می‌دهد. این تصمیم بدون هشدار قبلی اتخاذ شده و حتی برق سبز را نیز دربرمی‌گیرد. حتی برق سبز خریداری‌شده از بورس انرژی نیز در این محدودیت‌ها لحاظ شده است. این در حالی است که پیش‌تر اعلام شده بود برق سبز به دلیل خرید با نرخ بالاتر، از قطع و محدودیت مستثنی خواهد بود.
البته مدیرعامل بورس انرژی این موضوع را تکذیب کرد و گفت: تاکنون هیچ کدام از خریداران گواهی‌های صرفه‌جویی یا معاملات برق سبز، گلایه‌ای مبنی بر عدم تحویل بموقع برق ارائه نکرده‌اند و وزارت نیرو در ایفای تعهدات خود مشکلی نداشته است. محمد نظیفی در گفت‌گو با خبرگزاری فارس در مورد گلایه برخی صنعتگران، توضیح داد: تاکنون هزار میلیارد تومان معامله برق سبز در بازار فیزیکی با قراردادهای متفاوت مانند آتی و سلف یا بازار فیزیکی انجام شده که هر کدام بموقع خود تحویل داده می‌شود.
 اعتراض صنایع
پس از واکنش وزیر صنعت، معدن و تجارت و انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران به تصمیم قطع کامل برق کارخانه‌های سیمان، فولاد و آلومینیوم طی ۱۵ روز آینده، اعتراض صنایع فولادی، سیمانی و معدنی وارد مرحله تازه‌ای شده است. تشکل‌های بزرگ این صنایع در نامه‌ای مشترک به رئیس‌جمهور، خواستار بازنگری فوری در اعمال محدودیت ۹۰ درصدی برق به کارخانه‌های خود شدند.
در بخشی از این نامه آمده است: «کاهش برق مصرفی صنایع فولادی و معدنی به ۱۰ درصد دیماند(میزان مصرف) از تاریخ ۲۴ اردیبهشت و بر اساس دستور وزارت کشور، عملاً به معنای توقف تولید و تعطیلی کامل زنجیره فولاد، سیمان و معدن کشور است.»
«مدیران این شرکت‌ها از یک طرف به عنوان عضوی از جامعه نگران خاموشی‌ها و مشکلات ناشی از آن برای شهروندان و از طرف دیگر نگران وضعیت تولید، تعهدات به بازار و مشتریان داخلی و صادراتی و توقف صنایع پایین دستی، عدم امکان پرداخت بموقع تعهدات به کارکنان، پیمانکاران، بانک‌ها و اشخاص حقیقی و حقوقی و تبعات منفی این تصمیم بر سهامداران و بازار سرمایه هستند.»
«بر این اساس خواهشمند است دستور دهید وزیران کشور و نیرو با بررسی همه‌جانبه تبعات محدودیت‌های اعمال شده به صنایع فولادی، معدنی و سیمانی دستور صادره را به قید فوریت بازنگری شود و محدودیت‌های اجباری با مشارکت وزارت صمت و تشکل‌های تخصصی به گونه‌ای برنامه‌ریزی شود که کمترین آسیب ممکن به این صنایع وارد شود.»
این اعتراض از سوی پنج تشکل صنفی یعنی انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، انجمن سنگ آهن ایران، انجمن نوردکاران فولادی ایران، خانه معدن و انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان کشور صورت گرفته است.
 برق قطع نشد، مدیریت شد!
در پاسخ به این اعتراض‌ها، «اردشیر مذکوری» مدیرعامل شرکت مدیریت شبکه برق ایران اعلام کرده که هیچ صنعتی به‌طور کامل از برق محروم نشده بلکه تأمین انرژی بر اساس برنامه زمان‌بندی‌شده و مطابق با ساعات اوج و کم‌باری شبکه انجام می‌شود.
 به‌عنوان مثال، صنایع در نیمه‌شب می‌توانند با حداکثر ظرفیت فعالیت کنند و در ساعات اوج بار مصرفشان کاهش می‌یابد. در روز جمعه بیش از ۷۰ درصد برق مورد نیاز صنایع تأمین شده و این روند ادامه دارد. همچنین صنایعی که از برق سبز، برق آزاد یا نیروگاه خودتأمین استفاده می‌کنند، از محدودیت‌ها معاف هستند.
 کم‌کاری صنایع
مدیرعامل شرکت مدیریت شبکه برق ایران در واکنش به اعتراض صنایع بزرگ هم اعلام کرد: بر اساس ماده ۴ قانون مانع‌زدایی از توسعه صنعت برق، صنایع بزرگ مکلف به احداث ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه تا پایان سال ۱۴۰۴ بوده‌اند، اما تاکنون فقط ۲۰۰۰ مگاوات وارد مدار شده است. 
مذکوری افزود: بسیاری از صنایعی که اکنون بیشترین محدودیت را تجربه می‌کنند، در چهار سال گذشته به این الزام قانونی بی‌توجه بوده‌اند. این در حالی است که در قراردادهای اتصال به شبکه، شبکه برق تنها نقش پشتیبان دارد و در زمان کمبود انرژی، این صنایع در اولویت محدودیت قرار می‌گیرند.
گفتنی است اگرچه گفته می‌شود ناترازی قدیمی صنعت برق ایران به علت کاهش سرمایه‌گذاری، در کنار برخی عوامل مانند افزایش مصرف ناشی از گرمای هوا و برخی مسائل دیگر باعث شده مصرف از تولید پیشی بگیرد، اما این مشکلات از گذشته وجود داشت و تجربه سال‌های اخیر نشان داد می‌توان با مدیریت جهادی، به جای اقدام فوری برای اعمال خاموشی، کمترین فشار را به مردم و صنایع وارد کرد. انجام بموقع تعمیرات اساسی نیروگاه‌ها، تسریع در بهره‌برداری از نیروگاه‌های در دست احداث، کنار گذاشتن اختلافات بین وزارتخانه‌های نفت و نیرو و... از جمله کارهایی است که می‌توانست از وضعیت امروز پیشگیری کند.