آتش و خون در لیبی در طرابلس چه خبر است؟
سرویس خارجی-
در پی تشدید تنشهای نظامی میان نیروهای مستقر در پایتخت لیبی و یگانهای مسلح اعزامی از شهر مصراته، طرابلس صحنه درگیریهای پراکنده و پرتنشی شده است. البته پس از چند ساعت درگیری و کشتهشدن یکی از فرماندهان ارشد طرابلس، وزارت دفاع دولت وحدت ملی در لیبی از پایان عملیات نظامی خبر داد.
در سال ۲۰۲۵، لیبی همچنان با پیامدهای سنگین فروپاشی دولت مرکزی پس از سقوط «معمر قذافی» و مداخلات غرب دستوپنجه نرم میکند. از سال ۲۰۱۱ تاکنون، این کشور عملاً به چندین منطقه نفوذ تقسیم شده است: دولت وحدت ملی در طرابلس که مورد حمایت سازمان ملل، قطر و... است؛ دولت شرق در طبرق و بنغازی تحت رهبری «خلیفه حفتر»، که از سوی مصر، امارات و روسیه حمایت میشود؛ و گروههایی نظیر داعش و قبایل محلی که در مناطق جنوبی و مرکزی حضور دارند. در نتیجه، حاکمیت دوگانه و در برخی نقاط سهگانه، کشور را وارد چرخهای از ناامنی، بیثباتی سیاسی و درگیری نظامی کرده که هرگونه چشمانداز شکلگیری یک دولت ملی واحد را تا امروز (۲۰۲۵) به تعویق انداخته است.
با وجود گذشت ۱4 سال از سقوط رژیم قذافی، لیبی هنوز موفق به برگزاری یک انتخابات ملی فراگیر یا ایجاد ساختارهای حکومتی پایدار نشده است. درگیریهای اخیر بین گروههای مسلح مستقر در طرابلس و نیروهای اعزامی از مصراته، و کشتهشدن فرماندهان ارشد امنیتی، نشانگر آن است که حتی مناطق تحت کنترل دولت نیز از درگیریهای داخلی در امان نیستند. در این میان، رقابت قدرتهای خارجی برای نفوذ در منابع نفتی و ژئوپلیتیکی لیبی همچنان به بیثباتی دامن زده و باعث شده مردم، که روزی با امید به دموکراسی علیه دیکتاتوری قیام کرده بودند، اکنون ثبات را بر آزادی ترجیح دهند و حتی از دوران دیوانهای چون قذافی که در واقع یکی از معماران این هرجومرج است به عنوان «دوران خوش گذشته» یاد کنند.
درگیری شبانه و کشته شدن فرمانده ارشد
منابع میدانی در لیبی، دوشنبهشب، گزارش دادهاند که تحرکات نظامی گستردهای میان نیروهای امنیتی حاضر در طرابلس و یگانهای مشترک اعزامی از شهر مصراته آغاز شده است. در پی استقرار نظامیان و گسترش حضور مسلحانه در سطح پایتخت، صدای تیراندازی پراکنده در اطراف و مرکز طرابلس شنیده و فضای شهر متشنج گزارش شد. همزمان، سرویس «پشتیبانی و ثبات» که وابسته به شورای ریاستی لیبی است، نیروهای خود را در طرابلس به حالت آمادهباش کامل درآورده است. در شهر مصراته نیز چندین گردان از جمله گردان «حطین» با اعلام وضعیت اضطراری، جلساتی فوری برگزار کردهاند. همچنین، منابع محلی از بستهشدن ناگهانی مقر این سرویس در مصراته خبر دادند. در پی این درگیریها، منابع امنیتی از کشته شدن «عبدالغنی الککلی» معروف به «غنیوهًْ»، فرمانده ارشد سرویس پشتیبانی و ثبات، خبر دادند. گفته میشود این سرویس بازوی امنیتی دولت در بخشهایی از طرابلس بهویژه منطقه ابوسلیم است.
آرام شدن نسبی ابوسلیم
ساعاتی بعد، وزارت دفاع دولت وحدت ملی در لیبی از پایان عملیات نظامی در طرابلس خبر داد و افزود: «این عملیات نظامی با موفقیت به پایان رسید. وضعیت در منطقه ابوسلیم اکنون کاملاً تحت کنترل است.» این وزارتخانه تاکید کرد که نیروهایش، منطقه را امن و امنیت شهروندان و نهادها را تضمین کردهاند. وزارت دفاع دولت لیبی نیز صبح دیروز از تسلط نیروهای «لشکر ۴۴۴» بر منطقه ابوسلیم، مقر اصلی سرویس پشتیبانی و ثبات، و بازگشت آرامش نسبی به پایتخت خبر داد. آنطور که «ایرنا» نوشته است، همچنین، وزارت کشور دولت وحدت ملی لیبی در بیانیهای به شهروندان در مناطق جنوب و غرب طرابلس اطمینان داد که از نزدیک اوضاع جاری را زیر نظر دارد. از طرف دیگر، «اسامه علی»، سخنگوی امدادرسانی پیشبیمارستانی و اورژانس در دولت وحدت ملی لیبی به اسپوتنیک گفت: «تاکنون ۶ نفر در نتیجه درگیریهای جاری در طرابلس زخمی شدند. هنوز آمار دقیقی از تعداد کشتهشدگان وجود ندارد.» البته سخنگوی امدادرسانی پیشبیمارستانی و اورژانس در دولت وحدت ملی لیبی افزود که اکنون به طور متناوب درگیریهایی در چندین منطقه پایتخت از جمله منطقه «غیران» و برخی از بخشهای پروژه الهضبه و منطقه صلاحالدین در جریان است. در همین حال، آنطور که «ایسنا» نوشته است، نمایندگی سازمان ملل در لیبی نیز با ابراز نگرانی از تشدید وضعیت امنیتی، نسبت به استفاده از سلاحهای سنگین در مناطق پرجمعیت هشدار داد.