کد خبر: ۳۱۰۶۴۳
تاریخ انتشار : ۲۲ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۱:۱۷
 گزارش خبری تحلیلی کیهان

چین، جلوی قلدری ترامپ ایستاد تعرفه‌ها کاهش یافت!

 
 
 
سرویس خارجی-
با ایستادگی چین مقابل قلدری آمریکا در جنگ تجاری اخیر بین دو کشور، سرانجام آمریکا پذیرفت تعرفه‌ سنگینی را که برای کالاهای چینی بسته بود، 150درصد کاهش دهد. چین نیز با این عقب‌نشینی تعرفه سنگینی را که روی کالاهای آمریکایی وضع کرده بود، کاهش داد.
ترامپ در دوران ریاست‌جمهوری خود همواره الگوی حکمرانی ثابتی داشته است. وی بر دیپلماسی از طریق اعمال زور باور دارد و تا زمانی که طرف مقابل در مقابل فشارها ایستادگی نکند، برای پیشبرد اهداف خود فشارها را افزایش می‌دهد. اما زمانی که طرف مقابل ایستادگی و تلافی می‌کند، وی عقب‌نشینی می‌کند. ترامپ دولت یمن را به شدیدترین حملات تهدید کرده بود اما زمانی که با مقاومت و پاسخ‌های جانانه یمنی‌ها روبه رو شد، سریع عقب نشست و تن به آتش‌بس با آنها داد؛ در حالی که به اذعان «فارن‌افرز» به هیچ‌یک از اهداف خود در این جنگ هم نرسیده بود.
ترامپ حماس را نیز تهدید کرده بود که اگر اسرای صهیونیست را در آن زمانی که او مشخص می‌کند، آزاد نکند، «دروازه‌های جهنم» را به روی آنها باز خواهد کرد. اما زمانی که مقاومت آنها را دید عقب نشست و نمایندگان خود را فرستاد تا با حماس در مصر مذاکره کنند. ترامپ ایران را نیز تهدید به نابودی تاسیسات هسته‌ای و حملات ویرانگر هوائی کرده بود اما زمانی که مقاومت مسئولان کشورمان را دید مجبور شد به مذاکره غیرمستقیم با ایران تن دهد و دست‌آخر این که ترامپ زمانی که ایستادگی و مقابله‌به‌مثل چین را در جنگ تجاری دید، مجبور شد درخواست مذاکره تجاری با طرف چینی را بدهد و در دو دور مذاکره که طی دو روز گذشته بین نمایندگان دوطرف در ژنو برگزار شد، به بسیاری از خواسته‌های چین تن داد که به گفته رسانه‌ها پیروزی بزرگی برای طرف چینی محسوب می‌شود. به گفته کارشناسان مذاکره با چین انتخاب طرف آمریکایی نبود و آنها بعد از کمانه‌کردن تحریم‌ها و ضرر و زیان شدید اقتصاد و برای جلوگیری از شروع بحران تازه مجبور به مذاکره با پکن شدند.
رسانه‌های آمریکایی گزارش دادند که دوطرف در ژنو توافق کردند، تعرفه‌ها بر کالاهای وارداتی را برای یک دوره اولیه ۹۰روزه به‌شدت کاهش دهند. به گزارش «سی‌ان‌ان» بر اساس بیانیه مشترکی که هر دوطرف دیروز منتشر کرده‌اند، واشنگتن به طور موقت تعرفه‌های کلی خود بر کالاهای چینی را از ۱۴۵درصد به ۳۰درصد و پکن نیز تعرفه‌های خود را بر واردات کالاهای آمریکایی از ۱۲۵درصد به ۱۰درصد کاهش می‌دهند. این بیانیه می‌افزاید: طرفین همچنین توافق کردند که مکانیزمی را برای ادامه گفت‌و‌گوها در ارتباط با روابط اقتصادی و تجاری به رهبری «هه لیفنگ» معاون نخست‌وزیر چین، «اسکات بسنت» وزیر خزانه‌داری آمریکا و «جیمیسون گریر» نماینده تجاری ایالات‌متحده ایجاد کنند. «اسکات بسنت» وزیر خزانه‌داری آمریکا علی‌رغم لفاظی‌های گذشته دیروز در یک کنفرانس مطبوعاتی در ژنو گفت: «اجماع هر دوطرف این است که هیچ‌یک نمی‌خواهند در روابط تجاری از هم جدا شوند و آنچه با اعمال این تعرفه‌های بسیار بالا رخ داده، معادل تحریم اقتصادی بود و هیچ‌یک از طرفین آن را نمی‌خواهند.» به گزارش ایرنا، دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا مذاکرات با چین در سوئیس را سازنده و دوستانه توصیف کرد و گفت که پیشرفت بزرگی در این گفت‌‌وگوها حاصل شد. ترامپ در شبکه اجتماعی خود موسوم به تروث‌سوشال نوشت: دیدار بسیار خوبی با چین در سوئیس انجام شد. در این دیدار «مسائل زیادی مورد بحث قرار گرفت و درباره چیزهای زیادی توافق شد. ما می‌خواهیم شاهد گشوده‌شدن چین به روی کسب‌وکارهای آمریکایی باشیم و این به نفع هم چین و هم آمریکا باشد که پیشرفت بزرگی حاصل شد». «هه لیفنگ» معاون نخست‌وزیر چین هم در اظهاراتی با بیان اینکه با طرف آمریکایی مذاکراتی صریح، عمیق و سازنده داشتیم، تاکید کرد: در جریان این مذاکرات پیشرفت اساسی حاصل شد و به یک توافق مهم رسیده‌ایم. 
رهبران آمریکای لاتین در چین
همزمان با توافق آمریکا و چین در ژنو بر سر جنگ تجاری، گزارش‌ها حاکی است پکن امروز(سه‌شنبه) میزبان نشست بزرگ رهبران آمریکای لاتین است. پیش از این رسانه‌ها گزارش داده بودند رهبران آمریکای لاتین در نتیجه جنگ تجاری آمریکا به دنبال نزدیکی هرچه بیشتر با چین هستند. پکن نیز در سال‌های اخیر همکاری‌های اقتصادی و سیاسی خود را با کشورهای آمریکای لاتین افزایش داده و خواستار جبهه‌ای متحد در برابر موج تعرفه‌های اخیر دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا شده است. بر اساس گزارش‌ها دوسوم کشورهای آمریکای لاتین به برنامه زیرساختی یک‌تریلیون دلاری «کمربند و جاده» چین پیوسته‌اند و چین اکنون از آمریکا به عنوان بزرگ‌ترین شریک تجاری برزیل، پرو، شیلی و دیگر کشورها پیشی گرفته است.
نشست میان چین و جامعه ۳۳ عضوی کشورهای آمریکای لاتین و حوزه کارائیب (CELAC) قرار است امروز(سه‌شنبه) به‌طور رسمی در پکن آغاز شود. پکن پیش از آغاز رسمی نشست، از رهبران این منطقه استقبال کرده است؛ از جمله «لولا دا سیلوا،» رئیس‌جمهور برزیل که روز شنبه برای یک سفر رسمی پنج‌روزه وارد پکن شد. به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری فرانسه «لولا» از زمان بازگشت به قدرت در اوایل سال ۲۰۲۳، تلاش کرده روابط کشورش را هم با چین و هم با آمریکا بهبود بخشد. طبق پایگاه داده کامترِید سازمان ملل، صادرات برزیل به چین در سال گذشته به بیش از ۹۴میلیارد دلار رسید. این قدرت کشاورزی آمریکای‌جنوبی عمدتاً سویا و سایر کالاهای اولیه را به چین صادر می‌کند، در حالی‌که غول آسیایی هم نیمه‌هادی، تلفن، خودرو و دارو به برزیل می‌فروشد. به گزارش خبرگزاری فرانسه از دیگر شرکت‌کنندگان مورد انتظار در این نشست می‌توان به «گابریل بوریچ»، رئیس‌جمهور شیلی و «گوستاوو پترو»، رئیس‌جمهور کلمبیا و اشاره کرد. «پترو» هفته گذشته اعلام کرد که قصد دارد هنگام دیدار با شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهور چین در روزهای آینده، «نامه تفاهم» برای پیوستن به برنامه کمربند و جاده امضا کند. به گفته وزارت خارجه چین، شی جین‌پینگ در مراسم افتتاحیه نشست روز سه‌شنبه سخنرانی خواهد کرد.