وزارت خارجه آمریکا:
ارتباطی میان آتشبس با یمن و گفتوگوها با ایران وجود ندارد
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا هرگونه ارتباط میان آتشبس واشنگتن با ارتش یمن و گفتوگوهای دیپلماتیک با ایران را رد و تاکید کرد که «اتفاقات تنها به صورت همزمان رخ میدهند».
«تمی بروس» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در نشست خبری بامداد چهارشنبه خود در پاسخ به این سؤال که آیا مقامات ایالات متحده یکشنبه آینده با ایرانیها دیدار خواهند کرد؟ اظهار داشت: من در حال حاضر هیچ اطلاعات دقیقی در مورد آنچه در حال رخ دادن است، ندارم و نمیتوانم تأیید کنم که چه اتفاقی خواهد افتاد، اما به محض اینکه این اتفاق بیفتد و اگر بیفتد، شما آن را بهطور مستقیم از همین تریبون خواهید شنید.
او در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا ارتباطی میان آتشبس با ارتش یمن و تعامل دیپلماتیک واشنگتن با تهران وجود دارد؟ گفت: این، نتیجه پویایی حوثیها (انصارالله) و سایر چیزهایی است که در حال آشکار شدن است. ما در حال حاضر نتایج چیزهایی را شاهد هستیم که هفتهها و ماهها روی آنها کار شده و اکنون در حال به ثمر رسیدن هستند. همچنین، علاقه رئیسجمهور به مشارکت و تعهد شخصی او برای حل و فصل مسائل، آن چیزی است که باعث میشود کارها سریعتر پیش بروند. هر کاری که دولت او انجام میدهد، به سرعت در حال پیشروی است.
بروس ادامه داد: بنابراین، به نظر من باید در این مورد محتاط بود که ما به دنبال توسعه چیزهایی هستیم که مهم بوده و مدت زیادی است که در حال انجام هستند و به یک تحول خاص یا یک چیز خاص مرتبط نیستند. وقتی در یک منطقه واحد، چندین مسئله در حال وقوع، چندین مذاکره، چندین تلاش برای آتشبس دارید، اتفاقاتی بهطور همزمان رخ خواهد داد. در واقع، اتفاقات بهطور ناگزیر همزمان رخ میدهند. این، نتیجه کاری است که ما هفتههاست درگیر آن هستیم. و این، تمام چیزی است که میتوانم در مورد آن بگویم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی آمریکا در بخش دیگری از این نشست خبری ادعا کرد که آمدن ایران پای میز مذاکره دستاورد عظیمی برای نمایندگان ایالات متحده و سیاست خارجی رئیسجمهور ترامپ بوده است.
تمی بروس در پاسخ به سؤالی درباره اینکه رژیم صهیونیستی در حال فراخواندن نیروهای ذخیره بیشتر برای گسترش احتمالی حملات در غزه است و اینکه این موضوع تا آنجا که به پتانسیل گسترش جنگ و درگیری در غزه مربوط میشود، آیا جای نگرانی دارد؟ مدعی شد که دولت ایالات متحده برای تغییر تمام درگیریها، مهار آنها، متوقف کردن آنها و بهبود زندگی مردم تلاش میکند.
او در ادعاهای خود افزود: اما من فکر میکنم وقتی صحبت از دفاع اسرائیل از خود، حمایت ما از اسرائیل و ماهیت تعهد ما برای صلح در آن منطقه میشود، ایران مطمئناً در آن چارچوب قرار دارد و ما سفیران فوقالعادهای مانند «استیو ویتکاف» داریم که در آنجا، درباره آنچه که باید برای کشور، منطقه و جهان اتفاق بیفتد، صحبت میکنند.
دیپلمات ارشد آمریکایی همچنین در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه عراق بهرغم تمدید نشدن معافیت این کشور از تحریمهای ایران همچنان از تهران برق خریداری میکند، گفت: معافیت عراق بهعنوان بخشی از کارزار فشار حداکثری علیه ایران در ماه گذشته، یعنی مارس ۲۰۲۵ تمدید نشد. دولت عراق در حال انجام اقداماتی برای تأمین منابع جایگزین، از جمله از طریق گسترش جذب گاز و افزایش واردات برق از سایر کشورهای همسایه است.
به گزارش ایسنا، وی در ادامه رویکرد خصمانه واشنگتن درقبال ایران گفت: برخی از این تلاشها بهطور مستقیم به نفع شرکتهای آمریکایی است و البته، ما همچنان از تمام تلاش عراقیها برای پایان دادن به وابستگی انرژی خود به ایران حمایت میکنیم.
ونس: مذاکرات با ایران
بهخوبی پیش میرود
«جی دی ونس» معاون «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا عصر چهارشنبه در کنفرانس امنیتی مونیخ که در واشنگتن برگزار میشود، به مسائل مختلفی از جمله ایران پرداخت.
ونس در این جلسه در پاسخ به پرسش «ولفگانگ ایشینگر» رئیس سابق کنفرانس امنیتی مونیخ که مجری این برنامه بود، درباره گفتوگوها با ایران گفت: «مذاکرات با ایران به خوبی پیش میرود. آنها سلاح هستهای ندارند. بهنظر من توافقی که به بازگشت ایران به عرصه تجارت جهانی منجر میشود قابل دسترس است.»
معاون ترامپ با اشاره به توافق هستهای بین ایران و ۱+۵ در سال ۲۰۱۵ موسوم به برجام، ادعا کرد: «این توافق بسیار ضعیف بود. برجام از دستیابی ایران به سلاح هستهای جلوگیری نمیکرد. در برجام، برخی از توانمندیهای هستهای ایران حفظ شد و به آنها اجازه میداد تا به سوی سلاح هستهای حرکت کنند. ایران اکنون سلاح هستهای ندارد»
ایران همواره تأکید کرده که سلاح هستهای در دکترین نظامی یا سیاسی این کشور هیچ جایگاهی ندارد.
رقابت تسلیحاتی در منطقه برای ما
و دوستان آمریکا بسیار بد خواهد بود
او اظهار داشت: «همانطور که رئیسجمهور ترامپ گفته، توافقی وجود دارد که برای ایرانیان بسیار خوب است و به بازگشت این کشور به تجارت جهانی کمک خواهد کرد. اما این توافق بهطور کامل مانع دسترسی ایران به سلاح هستهای خواهد شد و ما در حال مذاکره روی آن توافق هستیم.»
ونس در ادامه با اشاره به تهدیدات ترامپ علیه ایران ادعا کرد: «این گزینه اول است که برای ایرانیان بسیار خوب است. اما گزینه دوم، برای آنها بد خواهد بود. اما گزینه دوم، از گزینه دستیابی ایران به دستیابی سلاح هستهای بهتر است، این مسئله برای آمریکا غیرقابل قبول است.»
معاون ترامپ مدعی شد: «دستیابی ایران به سلاح هستهای به رقابت تسلیحاتی خواهد انجامید. پس از ایران، کشورهای دیگر خواستار دستیابی به سلاح هستهای خواهند شد.»
ونس مدعی شد: «رئیسجمهور ترامپ از اشاعه تسلیحات هستهای بیزار است. او حاضر است با روسیه و چین مذاکره کند تا همگی تسلیحات هستهای خود را کاهش دهند. به باور ما، در صورت دستیابی ایران به سلاح هستهای، دیگر کشورهای خاورمیانه بهدنبال سلاح هستهای خواهند رفت و این برای ما و دوستان آمریکا بسیار بد خواهد بود.»
ایران میتواند برنامه هستهای غیرنظامی داشته باشد
او افزود: «اما باید تأکید کنم که روند مذاکرات با ایران تاکنون بسیار خوب بوده است. از عملکرد ایرانیها و پاسخ آنها به برخی از نکات مطرح شده بسیار خوشحال هستیم. عمانیها هم نقش بسیار سازندهای ایفا کردهاند. اما این مذاکرات باید به نتایجی منجر شود.»
ونس تصریح کرد: «ایران باید برنامه تسلیحاتسازی هستهای خود را تعطیل کند. آنها میتوانند برنامه هستهای غیرنظامی داشته باشند.»
او در ادامه با اشاره به خطوط قرمز ایران از جمله مسئله برنامه غنیسازی اورانیوم ادعا کرد: «اما چه کشورهایی در جهان هستند که بدون داشتن سلاح هستهای، در کنار انرژی هستهای غیرنظامی، برنامه غنیسازی اورانیوم دارند؟» این ادعا درحالی است که کشورهایی مانند ژاپن، آلمان، هلند و برزیل بدون آنکه سلاح هستهای در اختیار داشته باشند، برنامههای غنیسازی اورانیوم دارند. با این وجود ونس ادعا کرد: «هیچ کشوری بدون داشتن سلاح هستهای، برنامه غنیسازی اورانیوم ندارد. هیچ کشوری بدون داشتن سلاح هستهای، برنامه غنیسازی اورانیوم توانمندی که قادر به غنیسازی اورانیوم تا خلوص ۹۰ درصد است، ندارد.»
او افزود: «پیشنهاد ما به ایران ساده است. شما نمیتوانید برنامه غنیسازی اورانیوم داشته باشید که به شما اجازه دهد سلاح هستهای داشته باشید.»
ترامپ ادعای واهی خود درباره برنامه هستهای ایران را تکرار کرد
«دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا بار دیگر ادعاها درباره جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی را تکرار کرد؛ ادعایی که پیش از او تهران بارها تاکید کرده برنامه نظامی هستهای ندارد.
ترامپ در گفتوگو با خبرنگاران در کاخ سفید گفت: «تهران سلاح هستهای نخواهد داشت و امیدوارم کار درست را انجام دهد».
شبکه «الجزیره» به نقل از وی گزارش داد: «ما اکنون در حال گفتوگو با نتانیاهو در مورد بسیاری از مسائل هستیم و این زمان، زمان بسیار مهمی برای ایران است». رئیسجمهور آمریکا ادامه داد: «در سفرم به خاورمیانه، قصدی برای رفتن به اسرائیل ندارم».
ترامپ درباره شعلهور شدن آتش جنگ بین هند و پاکستان نیز اظهار داشت: «ما همین الان درباره حملات هند به پاکستان شنیدیم؛ شرمآور است».
وی درباره جنگ اوکراین گفت: «روسیه به دنبال کنترل تمام اوکراین بود و آنها این تلاش را متوقف کردند».
طبق این گزارش، رئیسجمهور آمریکا همچنین افزود: «ما همین الان به ارتش دستور دادیم حملات به حوثیها را متوقف کند».
والاستریتژورنال: دولت ترامپ
درباره ایران یکدست نیست
روزنامه وال استریت ژورنال با نقل قول از ترامپ در بخشی از گفتوگوی اخیر او با انبیسی نیوز درباره حق غنیسازی ایران، نوشت: این واضحترین موضع است. ترامپ با این اظهارات، نظرات کسانی را در دولت خود رد کرد که به دنبال تضعیف سیاست آمریکا هستند.
برخی از مشاوران کاخ سفید استدلال کردهاند بهتر است به ایران اجازه داده شود اجازه داشتن سلاحی هستهای داده شود تا اینکه اقدام به حملهای نظامی علیه آن انجام بگیرد یا از حمله نظامی رژیم صهیونیستی حمایت شود اما ترامپ این دیدگاه را نمیپذیرد. او در این گفتوگو بیان کرد: «تنها چیزی که نمیتوانند داشته باشند، سلاح هستهای است».
اگرچه، دیگر مشاوران گزینه نظامی را کاملا رد نمیکنند اما حاضرند به توافقی شبیه به معامله اوباما بسنده کنند که سطح الزامات آن بسیار کمتر از انحلال برنامه هستهای ایران است. مسئله کلیدی این است که آیا ایران اجازه غنیسازی اورانیوم را خواهد یافت که میتواند برای ساختن بمب استفاده شود یا خیر.
«استیو ویتکاف» نماینده آمریکا در مذاکرات با ایران درآوریل گفت که ایران «به غنیسازی فراتر از ۳.۶۷ درصد (مجاز در برجام) نیاز ندارد» که ظاهرا منظورش این بوده ایران میتواند تا این سطح غنیسازی کند. این استاندارد دوران «باراک اوباما» رئیسجمهور پیشین آمریکا است که توافق هستهای در دولت او درسال ۲۰۱۵ انجام شد.
ویتکاف از این دیدگاه خود عقبنشینی کرد اما بعدا خبرگزاری رویترز گزارش داد که چارچوب اولیه مذاکرات تهران-واشنگتن مبتنی بر اصول اساسی توافق هستهای است، توافقی که ترامپ آن را «بدترین توافق» میداند.
وال استریت ژورنال نوشت: به این ترتیب، ایران با محدودیتهایی مشخص، اجازه غنیسازی مییابد، در حالی که در موقعیت یک گشایش سریع هستهای قرار دارد. ترامپ با این وضعیت مخالف است. اگرچه او نظر «مارکو روبیو» را مبنی بر برخورداری ایران از انرژی صلحآمیز هستهای با وارد کردن اورانیوم با خلوص پایین برای سوخت مورد نیاز رآکتورها رد نکرده است.
اما ترامپ حتی در این باره هم تردید نشان داده است. او در گفتوگوی روز یکشنبه خود «یک نظریه جدید» برای ایران مطرح کرده و گفت «آنها(ایران) نفت زیادی دارند، (انرژی هستهای) را برای چه میخواهند؟»
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در نشست خبری خود در پاسخ به این سؤال که رئیسجمهور آمریکا و برخی دیگر از مقامات این کشور اعلام کردند که ایران از نفت برخوردار است و به خاطر همین نیازی به انرژی هستهای ندارد، بیان کرد: اگر بنا به نفت باشد، آمریکا که بیشتر از ما نفت دارد و در چارچوب همین تفکر باید برنامه هستهای خود را تعطیل کند.
به گفته او، «تعداد زیادی از کشورها مثل هلند و ژاپن دارای برنامه هستهای صلحآمیز شامل غنیسازی هستند و هر ۲ کشور هم تسلیحات هستهای را نفی میکنند.»
ترامپ با نادیده گرفتن این که رژیم صهیونیستی نزدیکترین متحد ایالات متحده در منطقه بدون عضویت در پیمان منع گسترش تسلیحات اتمی بزرگترین زرادخانه تسلیحات اتمی را در غرب آسیا در اختیار دارد، در این گفتوگو بیان کرد: انرژی صلحآمیز(هستهای) معمولا به جنگهای هستهای منتهی میشود.
این رسانه ادعا کرد: روند مذاکرات تا حدی به ایران فرصت تنفس داده است. ارزش ریال ایران از شروع مذاکرات ۲۰ درصد افزایش داشته. ترامپ میتواند با تعیین یک سیاست سختگیرانه این رویه را تغییر دهد.
وال استریت ژورنال مدعی شد: به تعویق افتادن دور اخیر مذاکرات نگرانکننده نیست. آمریکا عجلهای ندارد و تحریمها نیاز به زمان دارند تا تاثیر کامل خود را بر صادرات نفت ایران بگذارند. این بهترین راه برای رسیدن به توافقی است که تهدید هستهای ایران را بدون نیاز به اقدام نظامی از بین ببرد.
اظهارنظر جایگزین احتمالی مایک والتز
درباره ایران و منطقه غرب آسیا
«استیون میلر» معاون ستاد کارکنان کاخ سفید و گزینه بالقوه جایگزینی «مایک والتز» برای سمت مشاور امنیت ملی آمریکا در گفتوگویی با دفاع از سیاستهای «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا، مدعی شد: وقتی رئیسجمهور ترامپ در سال ۲۰۲۱ کاخ سفید را ترک کرد، جهان در اروپا، آسیا و خاورمیانه در صلح به سر میبرد.
میلر با ادعایی علیه نقش منطقهای و برنامه هستهای ایران گفت: اما حالا که رئیسجمهور پس از یک دور چهار ساله دولت دموکرات تحت ریاستجمهوری «جو بایدن» به کاخ سفید بازگشته، در اسرائیل و غزه با جنگ روبهرو هستیم، ایران به سمت یک سلاح هستهای پیش میرود و بیثباتی را در سراسر جهان گسترش میهد. با حوثیها (انصارالله یمن) در یمن مواجه هستیم که به کشتیهای ما، فناوریهایمان و کشتیهای مسافربری و تجاری حمله میکنند. چین هم در حال دزدی از صنایع و فناوری ما است. از سوی دیگر هم با جنگ فاجعهبار اوکراین مواجه هستیم.
اعلام توقف حملات متجاوزانه آمریکا به یمن
این مقام کاخ سفید افزود: رئیسجمهور آمد و سریع وارد عمل شد و اقداماتی را برای تمامی این مشکلاتی انجام داد که دموکراتها و «جو بایدن» آغاز کردند. ما تحت نظر رئیسجمهور ترامپ مسیری به سوی صلح را در پیش گرفتهایم.
میلر در ادامه این گفتوگو درباره اعلام توقف عملیات نظامی ارتش آمریکا علیه یمن از سوی دونالد ترامپ در شب گذشته، آن را «پیروزی بزرگی» برای سیاست خارجی آمریکا دانست.