با تغییر مبدأ و منشأ کالاها
چینیها تعرفههای آمریکا را به روش ایران دور میزنند
برخی صادرکنندگان چینی برای دور زدن تعرفههای آمریکا به روش تغییر مبدأ و منشأ کالاها در کشورهای همسایه (روش ایران) روی آوردهاند.
به گزارش خبرگزاری فارس؛ به دنبال اعمال تعرفههای سنگین توسط ترامپ بر کالاهای چینی، برخی صادرکنندگان این کشور به روشهایی مانند «شستشوی منشأ» (origin washing) روی آوردهاند تا از این تعرفهها فرار کنند. روشی که ایران برای دور زدن تحریمهای نفتی آمریکا استفاده میکند و بیشتر نفت صادراتی خود را، از طریق کشتیهایی در آبهای کشورهای دیگر با تغییر اسناد و پرچم و منشا ظاهری نفت به خریداران تحویل میدهد.
به نوشته فایننشال تایمز، در این روش، کالاهای چینی ابتدا به کشورهایی مانند مالزی، ویتنام و کره جنوبی ارسال میشوند و سپس با تغییر اسناد و برچسبگذاری مجدد، بهعنوان محصولات تولید شده در این کشورها به آمریکا صادر میشوند.
این اقدام با هدف پنهانسازی منشا واقعی کالاها و دور زدن تعرفههای تا ۱۴۵ درصدی انجام میشود. در حال حاضر کشورهای همسایه چین در حال مقابله با صادرکنندگانی هستند که با استفاده از برچسبهای جعلی سعی دارند از پرداخت تعرفهها فرار کنند.
«جایا ون»؛ استاد اقتصاد سیاسی بینالملل در مدرسه کسبوکار هاروارد در این زمینه تصریح کرد: «پس از اعمال تعرفهها، تولید با ارزش افزوده در کشورهای ثالث افزایش یافته که روشی قانونی برای دور زدن تعرفههاست اما در کنار آن، ردی از تخلفات غیرقانونی مانند تغییر برچسب بدون تغییر واقعی محصول نیز مشاهده میشود. حتی قبل از موج اخیر تعرفهها، مواردی از تغییر برچسب «ساخت چین» به «ساخت ویتنام» وجود داشته است.»
«پیتر ناوارو»؛ مشاور ارشد تجاری کاخ سفید در مصاحبهای با CNBC در ماه آوریل، نسبت به این نوع دور زدن تعرفهها هشدار داد و گفت: «کالاهای چینی به ویتنام ارسال میشوند تا از تعرفهها فرار کنند. آمار کره جنوبی در سهماهه اول ۲۰۲۵ نشان میدهد که بیش از ۲۰ میلیون دلار کالا با منشا جعلی توقیف شدهاند. بیشتر این کالاها قرار بوده به آمریکا صادر شوند.
او افزود: «حالا کشورهای کره جنوبی، تایلند و ویتنام همگی اقدامات علیه این فرآیند را آغاز کردهاند؛ سئول، یک واحد ویژه بازرسی ایجاد کرده و همکاری اطلاعاتی با گمرک ایالات متحده (CBP) را گسترش داده است.»
مشاور ارشد تجاری کاخ سفید تصریح کرد: «ویتنام سه دستورالعمل در مارس و آوریل صادر کرده تا کنترل سختگیرانهتری بر تقلب در منشأ کالا اعمال شود. تایلند هم فرآیند صدور گواهیهای منشأ برای صادرات به آمریکا را متمرکز کرده و فهرستی از کالاهای پرریسک را گسترش داده است.»