دبیر اتحادیه تولید و صادرات پوشاک:
واردات بیرویه پوشاک قاچاق مانع سرمایهگذاری در صنعت نساجی شده است
به گفته دبیر اتحادیه تولید و صادرات صنایع نساجی و پوشاک ایران ۳۰ درصد پوشاک کشور از طریق واردات قاچاق تامین میشود.
به گزارش خبرگزاری فارس؛ «سعید جلالی قدیری» دیروز در نشست خبری سومین نمایشگاه تخصصی بینالمللی پارچه و صنایع وابسته گفت: یکی از معضلات صنعت نساجی در کشور واردات قاچاق است؛ زیرا در کشوری که ۳۰ درصد پوشاک از طریق قاچاق تامین میشود سرمایهگذاری سخت است.
دبیر اتحادیه تولید و صادرات صنایع نساجی و پوشاک ایران گفت: وقتی بازار یک کالایی تحت تاثیر قاچاق و واردات بیرویه است؛ هیچ کسی تمایل به سرمایهگذاری ندارد. قاچاق پوشاک زنجیرههای مختلف این صنعت را تحتالشعاع قرار میدهد و به این صنعت لطمه وارد
میکند.
جلالی از وجود استثنائات تجاری در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی انتقاد کرد و افزود: این استثنائات به ابزاری برای واردات غیررقابتی تبدیل شده و تولید داخلی را تحت فشار قرار داده است. لذا خواستار برخورد قاطع و مستمر ستاد مبارزه با قاچاق کالا با پدیده قاچاق هستیم؛ زیرا تنها با ایجاد فضای اقتصادی امن میتوان به توسعه پایدار در صنایعی مانند پارچه و پوشاک امیدوار بود.
افزایش 3 برابری واردات پارچه
همچنین «مجید نامی»؛ نایبرئیس اتحادیه تولید و صادرات محصولات نساجی و پوشاک، با اشاره به نیاز روزافزون صنایع مختلف به پارچه و رشد قابل توجه صنعت پوشاک در سالهای اخیر، اظهار داشت: از سال ۱۳۹۷ و با افزایش تحریمها و محدودیتهای ارزی، دولت تصمیم به ممنوعیت واردات برخی کالاهای ساختهشده از جمله پوشاک گرفت. این تصمیم منجر به رونق و پیشرفت برندهای داخلی در حوزه تولید و بستهبندی پوشاک شد و در پی آن، موضوع تأمین پارچه و مواد اولیه به مسئلهای کلیدی و حساس تبدیل شد.
در ادامه این نشست، «شاهین کاظمی»؛ نایبرئیس انجمن صنایع نساجی ایران، با انتقاد از نبود نظم و انسجام در برگزاری نمایشگاههای مرتبط با نساجی، تصریح کرد: طی دو سال گذشته، بارها نسبت به بیتوجهی به نظرات بخش خصوصی در تدوین تقویم نمایشگاهها هشدار دادهایم اما تاکنون اقدام مؤثری در این زمینه صورت نگرفته است.
وی با اشاره به روند صعودی واردات پارچه طی سالهای اخیر افزود: حجم واردات پارچه از ۳۲۳ میلیون دلار در سال ۱۳۹۹ به ۸۲۴ میلیون دلار در سال ۱۴۰۲ رسیده که نشان از رشد قابلتوجهی دارد. این در حالی است که فعالان بخش خصوصی بارها خواستار اعمال کنترل بر واردات بودهاند اما هنوز اقدامی ملموس در این راستا انجام نشده است.
وزارت صمت پاسخگو باشد
نایبرئیس انجمن صنایع نساجی ایران خاطرنشان کرد: با همکاری وزارت صمت و اتحادیه صادرات، در اسفندماه ۱۴۰۲ صورتجلسهای برای مهار واردات پارچه تنظیم شد اما تاکنون شواهدی از کاهش واردات در سال جاری دیده نمیشود. برآوردها حاکی از آن است که حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون دلار پارچه وارداتی همچنان در صف ترخیص قرار دارد.
کاظمی، یکی از عوامل اصلی افزایش واردات را اختلاف نرخ ارز رسمی و آزاد دانست و تأکید کرد: بخشی از این واردات صرفاً به منظور بهرهبرداری از رانت ارزی انجام میشود و هیچ منفعتی برای مصرفکننده واقعی ندارد. قاچاق پوشاک و واردات بیرویه بر زنجیره تأمین صنعت نساجی تأثیر همزمان دارد و ادامه این روند میتواند زمینهساز مشکلات جدی در این بخش باشد.
«عباس تقدسینژاد»؛ مدیرعامل مجموعه نمایشگاهی شهر آفتاب نیز در این نشست اظهار داشت: صنعت نساجی با گردش مالی جهانی حدود ۷۰ میلیارد دلار از اهمیت بالایی برخوردار است اما در کشور ما همچنان با چالشهایی نظیر قاچاق و نبود حمایت مؤثر از تولید داخلی مواجه است.
گفتنی است، سومین نمایشگاه تخصصی بینالمللی پارچه و صنایع وابسته از هشتم تا یازدهم خردادماه سال جاری در محل نمایشگاه بینالمللی شهر آفتاب تهران برگزار میشود. این رویداد از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۸ میزبان فعالان صنعت پارچه، پوشاک و صنایع مرتبط و علاقهمندان خواهد بود.