کد خبر: ۳۱۰۰۳۷
تاریخ انتشار : ۱۳ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۱:۱۸

تکذیب شایعه ‌رسانه‌های معاند ‌درباره دپوی ‌ماده منفجره‌ و خطرناک در بندر شهید رجایی

 
 
معاون عملیات بندر شهید رجایی با رد شایعات ‌رسانه‌های معاند‌ تأکید کرد که هیچ ماده منفجره‌ و خطرناکی در این بندر وجود ندارد.
بندر شهید رجایی، یکی از مهم‌ترین بنادر تجاری ایران، اخیراً در کانون توجه رسانه‌های معاند قرار گرفته که با تحریف نامه‌های روتین این بندر، مدعی وجود «مواد منفجره» و خطر انفجار شده‌اند.
معاون عملیات و امور بندری بندر شهید رجایی در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم این ادعاها را قاطعانه رد کرد و توضیح داد که این نامه‌ها بخشی از رویه‌ای قدیمی برای مدیریت کالاهای حساس به دما در فصل گرماست.
بهزاد فرجی با اشاره به دستورالعمل‌های بین‌المللی حمل دریایی کالاهای خطرناک (IMDG Code)‌ اظهار داشت: کالاهای خطرناک به 9 دسته تقسیم می‌شوند که مواد منفجره (کلاس 1) و مواد رادیواکتیو (کلاس 7) طبق این دستورالعمل‌ها در هیچ بندری نگهداری نمی‌شوند و به جرات می‌گویم هیچ ماده منفجره‌ای در بندر شهید رجایی وجود ندارد.
فرجی افزود: کالاهای خطرناک موجود در ترمینال بندر عمدتاً شامل گازها و مایعات قابل اشتعال، مانند سوخت‌های مایع و گازی و مواد اولیه شرکت‌های شوینده هستند که به گرما حساسند و در صورت افزایش دما ممکن است دچار خودسوزی شوند، نه انفجار، همچنین سموم کشاورزی، مواد خورنده مثل اسیدها و بازها و مواد ضدخوردگی از دیگر اقلام موجودند که در صنایع شیمیایی کاربرد دارند.
 مدیریت ایمن و حرفه‌ای
 کالاهای حساس
به گفته وی، بندر شهید رجایی از بیش از
20 سال پیش رویه‌ای پیشگیرانه برای مدیریت کالاهای خطرناک اتخاذ کرده و از اول اردیبهشت هر سال، با شروع گرما، نامه‌هایی به کشتیرانی‌ها و صاحبان کالا ارسال می‌شود تا کالاهای حساس به دما سریع‌تر از بندر خارج شوند.
 معاون عملیات بندر شهید رجایی توضیح داد: ما در فصل گرما بیش از 100 نامه ارسال می‌کنیم برای مثال، از 83 کانتینر ذکرشده در یک نامه،
90 درصد آن‌ها مواد اولیه شرکت‌های شوینده هستند که حساس به دما بوده و با شرایط ویژه نگهداری می‌شوند.
فرجی تأکید کرد که بندر از امکانات پیشرفته‌ای برای نگهداری این کالاها برخوردار است و حدود
83 کانتینر حساس به دما در سوله‌ای هفت هزار متری با دمای کنترل‌شده نگهداری می‌شوند که 15 تا 20 درجه خنک‌تر از محیط آزاد است، برخی کانتینرهای پرریسک نیز به کانتینرهای یخچال‌دار منتقل شده و دمای آن‌ها کنترل می‌شود. 
وی افزود: نیروهای متخصص مواد شیمیایی، آتش‌نشانان زبده و تجهیزات پیشرفته، مانند دماسنج‌های لیزری، به‌صورت مداوم کانتینرها را بررسی می‌کنند در صورت هرگونه تغییر غیرعادی، اقدامات فوری مانند خنک‌سازی با فن یا گازهای بی‌اثر انجام می‌شود.
 رد شایعات و اطمینان به مردم
معاون عملیات بندر شهید رجایی با ابراز تأسف از سوءاستفاده رسانه‌های معاند‌ اظهار داشت: این ادعاها که بندر پر از مواد منفجره است، کاملاً کذب و شرم‌آور است؛ بر‌اساس اسناد صحبت می‌کنیم و نگهداری مواد منفجره در بنادر ممنوع است.
 فرجی همچنین با اشاره به همکاری بندر با گمرک برای تسریع در تشریفات خروج کالاها گفت: این نامه‌ها به صاحبان کالا کمک می‌کند تا فرآیند خروج را سریع‌تر انجام دهند.
وی در پایان با اطمینان به مردم و رانندگان، تأکید کرد: هیچ کالای منفجره‌ای در بندر شهید رجایی وجود ندارد و با شرایط ایمن و حرفه‌ای از کالاها نگهداری می‌کنیم و با کنترل دما، هرگونه خطر احتمالی را مدیریت کرده‌ایم.
اظهارات معاون عملیات و ترمینال کالای خطرناک بندر شهید رجایی نشان می‌دهد که شایعات اخیر صرفاً تحریفی از رویه‌های استاندارد بندر برای مدیریت کالاهای حساس به دما‌ست‌؛ این بندر با بهره‌گیری از امکانات پیشرفته و نیروی انسانی متخصص، نه‌تنها ایمنی کالاها را تضمین کرده، بلکه با اقدامات پیشگیرانه، از بروز هرگونه حادثه جلوگیری می‌کند.
 هشدار رئیس کل دادگستری هرمزگان
 درباره اظهار‌نظر‌ غیرکارشناسی پیرامون حادثه
خبر دیگر اینکه، رئیس کل دادگستری استان هرمزگان گفت: موضوع حادثه در بندر شهید رجایی با جدیت، دقت، وسواس و به‌صورت همه‌جانبه و با در نظر گرفتن تمامی فرضیه‌ها، از سوی دستگاه‌های امنیتی و قضائی در حال بررسی و کارشناسی دقیق است.
به گزارش خبرگزاری میزان، مجتبی قهرمانی هشدار داد: این حادثه بزرگ و جانکاه در یکی از شرکت‌های محدود از ۵۲ شرکت و در بخش کوچکی از ۲۴۰۰ هکتار رخ داده و نباید به کلیت عملکرد بندری تعمیم یابد که با رعایت استاندارد‌های سخت جهانی سازمان بین‌المللی دریانوردی (IMO)، و با امکانات، تجهیزات و زیرساخت‌های قوی و گسترده موجود و در حال اقدام مثل الحاق بیش از دو هزار هکتار پس کرانه جدید و... به‌عنوان یکی از مراکز مهم تجارت دریایی کشور و منطقه فعالیت
 می‌کند.
قهرمانی افزود: بندر شهید رجایی، علاوه‌بر جایگاه مهم در اقتصاد ملی و تجارت بین‌المللی، نقش مستقیم در تأمین امنیت اقتصادی کشور و معیشت هزاران خانواده عزیز کارگری دارد.
وی خاطرنشان کرد: بدیهی است که این بندر، رقبای جدی در سطح منطقه‌ای و جهانی دارد و هرگونه روایت ناصحیح، تحلیل ناپخته یا اظهارنظر عجولانه، ممکن است خواسته یا ناخواسته، به تقویت منافع آنان منجر شود. صیانت از اعتبار، امنیت و پایداری این سرمایه ملی، نیازمند درک مسئولانه و مراقبت در بیان نظرات است.
رئیس کل دادگستری استان هرمزگان تأکید کرد: همچنین هرگونه اظهارنظری که با اهداف ثانویه یا مقاصد غیرمشروع مطرح شود، به‌ویژه در فضای عمومی و رسانه‌ای، می‌تواند برخوردار از عنوان مجرمانه بوده و موجب مسئولیت‌های کیفری و حقوقی برای گوینده یا منتشرکننده آن گردد؛ بدیهی است که در صورت احراز چنین مواردی و بر اساس قانون برخورد خواهد شد.
 افزایش شمار پیکرهای شناسایی شده حادثه انفجار به ۳۶ تن
مدیرکل پزشکی قانونی هرمزگان از شناسایی سه تن دیگر از جان‌باختگان و افزایش شمار پیکرهای شناسایی شده انفجار بندر شهید رجایی به ۳۶ تن خبر داد.
 به گزارش ایسنا، سید جواد میرهادی روز شنبه ۱۳ اردیبهشت با اعلام این خبر افزود: پیکر جانباختگان این حادثه پس از شناسایی به خانواده‌های آنها تحویل داده شد.
وی ادامه داد: برای احراز هویت بقیه پیکرهای تحویل شده به پزشکی قانونی، از پیکرها و بستگان درجه یک آنها نمونه‌برداری DNA گرفته شده که پس از مشخص شدن داده‌های ژنتیکی و تطبیق نمونه پیکرها با نمونه‌های بستگان، نتیجه به استحضار هم‌وطنان خواهد رسید.