کد خبر: ۳۰۹۹۶۸
تاریخ انتشار : ۱۳ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۹:۳۷

پشت‌پرده مردم‌سالاری آمریکا در کتاب «آمریکایی»

 
 
فاطمه کلباسی
کتاب «آمریکایی» روایتی است از واقعیت نظام انتخاباتی ایالات متحده آمریکا در طی داستان زندگی پیتر آلتگلد، شخصی که خانواده‌اش، در زمان نوزادی او، به سختی به آمریکا مهاجرت می‌کنند. وقتی به سن نوجوانی می‌رسد برای رهایی از خانواده تند و خشن‌اش تبدیل به نیروی نظامی می‌شود و چند سالی که آمریکا به جنگ با اسپانیا مشغول بود، همزمان با کار در پشت جبهه‌ها، مشغول جنگ می‌شود. او روزها و شب‌ها را به سختی می‌گذراند و سرانجام در میانسالی بعد از سال‌ها درد و رنج کشیدن، به مقام فرمانداری ایالت شیکاگو آمریکا دست پیدا می‌کند. اما در این سال‌ها آمریکا روزگاری را پشت سر می‌گذارد که او را در یک دو راهی قرار می‌دهد.
نویسنده کتاب،‌ هاوارد فاست، در طی روایت این داستان زندگی، شرایط آمریکا در قرن نوزدهم را به تصویر می‌کشد و داستان شورش اول ماه مه شیکاگو را، که بعدها روز جهانی کارگر نامیده شد، بازگو می‌کند.‌ هاوارد فاست که خود دغدغه‌مند و فعال در عرصه‌ سیاسی بوده و در راه احقاق حق و ایجاد عدالت تلاش کرده است، در این کتاب سعی می‌کند از واقعیت نظام سرمایه‌داری آمریکا پرده بردارد. او نشان می‌دهد که چگونه احزاب قدرتمند آمریکا جریان‌های نوظهور را در خود حل می‌کنند و چطور اجازه طلوع و تجلی به آنها نمی‌دهند.
رهبر فرزانه انقلاب پیرامون این کتاب فرموده‌اند:
««آمریکایی» که شرح حال شخصی است که پدر و مادرش از یکی از کشورهای ظاهراً اروپای شرقی، با آن زحمات از اقیانوس اطلس عبور کردند و همراه با مهاجران اروپایی، خودشان را به آمریکا رساندند و دنبال شغل و کار و نان بخور و نمیر بودند. در این کتاب، مراحل رشد و تربیت و پیشرفت و دوره قضائی دیدن و قاضی شدن و بالاخره وارد مبارزات انتخاباتی شدن این فرد شرح داده شده است. در مقدمه کتاب هم مترجم می‌نویسد که این رمان است، اما واقعیت دارد؛ شرح حال فلان کس معروف در فلان ایالت آمریکاست. آدم وقتی این کتاب را می‌خواند، واقعا می‌فهمد که انتخابات یعنی چه! برای انسانی که می‌خواهد در یک جامعه دارای منطق زندگی کند، این معیارها مطلقا معنی ندارد. از انتخابات شورای شهر و شهرداری‌ها شروع می‌شود، تا به انتخابات ایالتی و انتخابات کنگره و انتخابات ریاست جمهوری می‌رسد. کسانی که در آن انتخابات هیچ‌کاره محضند، مردمند؛ مردمی که می‌آیند رای می‌دهند! همان مردمی که پای صندوق حاضر می‌شوند و رای می‌دهند این‌ها هیچ‌کاره محضند. آن کلوب‌هایی که در آنها اشخاص و کاندیداها انتخاب می‌شوند، کلوب‌هایی هستند اصلا به کلی جدای از مردم و هیچ ربطی به آنها ندارد؛ مثلا کلوب حزب دموکرات شاخه‌ ایالت فلان. این آقا چگونه انتخاب می‌شود که از مرحله پایین تا مرحله‌ ایالتی بالا می‌آید و بعد در یک مرحله‌ دیگر به کنگره راه می‌یابد، تا مثلا یک وقتی رئیس‌جمهور شود؟ این جزو چیزهای عجیب و غریبی است که انسان می‌بیند و با معیارهای انسانی و صحیح هیچ تطبیق نمی‌کند. احزاب در آن‌جا هم همه کاره‌اند...»
بخشی از این کتاب به ماجرای زندگی کوتاه آلبرت پارسونز، یکی از جوانانی که فقط به‌خاطر داشتن یک عقیده، بدون اینکه کاری خلاف مقررات انجام داده باشد، به اعدام محکوم می‌شود، نیز اشاره کرده است.
در این کتاب با همراهی کردن پیتر آلتگلد در مسیر زندگی‌اش، با اختناقی که در آمریکا شکل گرفته آشنا می‌شویم.
بخشی از کتاب آمریکایی:
«نمی‌دانم آیا آن‌ها بی‌گناه‌اند یا مقصر و اهمیتی هم نمی‌دهم که بی‌گناه باشند یا نباشند. حقیقت این است که آن‌ها نامناسب، مبتذل و مغرضانه محاکمه شدند و حتی چیزی که عدالت می‌دانیم به ریشخند گرفته شد.»