راهکار مهم قرآنی برای جذب افراد
حس تشکر و قدردانى، غریزى و فطرى بشر است. بشر مفطور است که نیکى را به نیکى پاسخ دهد: هَلْ جَزاءُ اَلْإِحْسانِ إِلاَّ اَلْإِحْسانُ(الرحمن/۶۰). اگر احیاناً کسى پیدا شود که فطرت اولیه را از دست داده باشد و نیکى را با بدى پاسخ دهد، باید به منزله مرض و یک امر عارضى تلقى گردد: «الانسان رهین الاحسان»؛ انسان در گرو نیکى است. حالا که چنین است یعنى فطرى و غریزى بشر است که در مقابل نیکیهایى که به او مىشود خاضع و متواضع مىشود، پس چرا ما از این امر غریزى و فطرى حسنِ استفاده نکنیم و چرا دستورهاى دین خویش را در این موضوع به کار نبندیم تا هم خدا را از خود راضى کرده باشیم و هم خلق را؟...
آرى این است عکسالعمل احسان و نیکرفتارى در بشر، بلکه در سایر حیوانات. عجبا که فرزندان آدم از این عکسالعمل پاکیزه غفلت مىورزند و این راه راست اخلاق و زندگى را گم مىکنند و به راه چپ مىافتند.
قرآنکریم مىفرماید: «هرگز نیکى و بدى مانند یکدیگر نیستند. همیشه تو اى پیغمبر، با نیکى به مردم برخورد نما و اگر شیوه خود را نیکى به دوست و دشمن قرار دهى، خواهى دید که دشمنان به صورت دوستان صمیمى درمىآیند. اما این خُلق، نصیب کسى نمىشود مگر آنان که داراى قوه صبر و خویشتندارى هستند و آنهایى که صاحب بهره بزرگ هستند.» (فصلت، ۳۴-۳۵)
* استاد شهید مطهری، خطابههای اخلاقی، ج۱، ص۱۴۱