کد خبر: ۳۰۹۳۵۴
تاریخ انتشار : ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۱:۳۶

 پس‌لرزه سیاست‌های قلدرمآبانه ترامپ از فرار سرمایه‌داران تا اتحاد دانشگاه‌ها علیه دولت


 
 پس‌لرزه‌های سیاست‌های ترامپ در داخل و خارج آمریکا همچنان ادامه دارد و از سرمایه‌گذاران که از آمریکا فراری شده‌اند تا دانشگاه‌های آمریکا که علیه ترامپ بسیج شده‌اند و افول جایگاه آمریکا در آسیا را دربر می‌گیرد.
100 روز اول ریاست‌جمهوری ترامپ برای آمریکا و جهان یک فاجعه تمام‌عیار بوده است.بازتاب سیاست‌های وی در شروع جنگ تعرفه‌ای‌، اخراج گسترده مقامات، اعلان جنگ علیه مهاجران، اخراج دانشجویان به بهانه حمایت از فلسطین، کاهش بودجه دانشگاه‌های طراز اول آمریکا در تازه‌ترین نظرسنجی‌ها از مردم این کشور به خوبی قابل مشاهده است. تازه‌تربن نظرسنجی شرکت افکارسنجی «ایپسوس» که به سفارش رویترز انجام شده است، نشان می‌دهد که میزان رضایت و محبوبیت عمومی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا به پایین‌ترین سطح از زمان بازگشت وی به کاخ‌سفید رسیده است. مطابق این نظرسنجی تنها 42درصد از مردم آمریکا اعلام کرده‌اند که عملکرد ترامپ را تأیید می‌کنند. در این نظرسنجی، ۵۹درصد شرکت‌کنندگان گفته‌اند که آمریکا در حال از دست دادن اعتبار جهانی‌اش است و سه‌چهارم پاسخ‌دهندگان نیز بر این باورند که ترامپ هرگز نباید برای سومین دوره ریاست‌جمهوری‌اش در سال ۲۰۲۸ نامزد شود. طبق این نظرسنجی‌، بسیاری از آمریکایی‌ها از تلاش‌های ترامپ برای گسترش قدرتش احساس نگرانی می‌کنند. همچنین اکثریت مردم با قطع بودجه دانشگاه‌ها به‌دلیل اختلاف‌نظر مخالف‌اند. 
فرار سرمایه‌گذاران از آمریکا
بازارهای آمریکا نیز طی روزهای گذشته به جنگ تجاری ترامپ واکنش منفی نشان داده‌اند ضرر چند تریلیون دلاری بازار بورس تا فرار سرمایه‌گذاران و نگرانی‌ها از بروز بحران اقتصادی بخشی از پس‌لرزه‌های این جنگ تجاری بر اقتصاد آمریکا بوده است. سی‌ان‌ان در گزارشی در همین رابطه نوشته است: بازارها با طرح‌های تجاری تهاجمی دونالد ترامپ متزلزل شده‌اند و به‌رغم وعده رئیس‌جمهوری آمریکا برای «ایجاد عصر طلایی در آمریکا»، این کشور جذابیت خود را برای سرمایه‌گذاری از دست داده ‌است. این رسانه آمریکایی به نقل از تحلیلگران خاطرنشان کرد که تعرفه‌های ترامپ نقش تسهیل‌کننده را برای پایان دوران به اصطلاح «استثناگرایی آمریکایی» ایفا کرده است. استثناگرایی آمریکایی بر این باور است که ایالات‌متحده در مقایسه با سایر کشورها متمایز، منحصربه‌فرد یا نمونه است. «سی‌ان‌ان» می‌افزاید: سیاست تجاری ترامپ نگرانی‌ها را درباره رشد اقتصادی آمریکا برانگیخته و باعث تجدیدنظر سرمایه‌گذاران جهانی درباره سرمایه‌گذاری در آمریکا شده است و تعداد بی‌سابقه‌ای از سرمایه‌گذاران بین‌المللی قصد دارند دارایی خود را در سهام آمریکا کاهش دهند. سی‌ان‌ان خاطرنشان کرده است: دلار آمریکا به طور گسترده در سال جاری ضعیف شده است که نشانه بالقوه کاهش اعتماد سرمایه‌گذاران در ایالات‌متحده است. 
افول جایگاه آمریکا در آسیا
نشریه «فارین‌پالیسی» هم در مقاله‌ای سیاست «نامنسجم» دولت ترامپ در حوزه آسیا را موجب صعود چین و افول آمریکا در این منطقه دانسته و نوشته است: تعرفه‌های سرسام‌آور ترامپ، قطع وابستگی به چین و درخواست از متحدان برای هزینه بیشتر در امور دفاعی، اقتصاد کشورهای آسیایی را مختل کرده و اطمینان‌پذیر بودن آمریکا را کاهش می‌دهد. 
به گزارش ایرنا، فارین‌پالیسی سیاست تعرفه‌ای ترامپ را به سود چین دانسته و نوشته است: علی‌رغم تعهدات امنیتی آمریکا، تصمیم ترامپ در مرتبط‌ ساختن امور تجاری و دفاعی و از جمله فشار بر ژاپن، کره‌جنوبی و تایوان برای افزایش هزینه‌های دفاعی، تردیدهایی را در مورد شراکت آمریکا ایجاد می‌کند. تعرفه‌هایی که قطب‌های آسیایی تولید مانند ویتنام و تایلند را هدف قرار می‌دهند، ثبات اقتصادی را تهدید کرده و به طور بالقوه کشورهای آسیایی را به سمت چین سوق می‌دهند. در نتیجه، برخی از متحدان آمریکا مانند کره‌جنوبی و ژاپن در حال بررسی تجارت سه‌جانبه با چین بوده و اروپا نیز روابط نزدیک‌تر با سازمان‌های تجاری آسیایی را مدنظر قرار داده است.
این مقاله با برجسته ساختن خطر دلارزدایی علیه اقتصاد آمریکا، نوشت که همزمان با آنکه ثبات مالی آمریکا از سوی کشورهای آسیایی زیر سؤال رفته، چین از گام‌های اشتباه آمریکا بهره‌برداری می‌کند. از سوی دیگر روابط آمریکا و چین همچنان بحرانی است و جناح‌های رقیب در واشنگتن سیاست واحدی را در ارتباط با این کشور در دست ندارند. این مقاله در خاتمه نتیجه‌گیری کرد که غیرقابل‌اعتماد بودن آمریکا همراه با ماندگاری جغرافیایی و اقتصادی چین، نقش واشنگتن را به‌عنوان رهبر امنیتی منطقه تهدید می‌کند.
اتحاد دانشگاه‌ها علیه ترامپ
از سوی دیگر در داخل خود آمریکا جنگ اعلام‌نشده ترامپ علیه دانشگاه‌های طراز اول این کشور به اتحاد گسترده این دانشگاه‌ها علیه ترامپ منجر شده است. رویترز در گزارشی در همین زمینه نوشته است: رئیسان بیش از ۱۰۰ دانشگاه، دانشکده و مؤسسه علمی در آمریکا با انتشار بیانیه مشترکی مخالفت خود را با نحوه برخورد دولت دونالد ترامپ با نهادهای عالی آموزشی در این کشور ابراز کردند. این موضع‌گیری مشترک گروه‌های دانشگاهی و علمی در آمریکا به دنبال انتقاد دانشگاه هاروارد از دولت ترامپ به دلیل تهدید استقلال این دانشگاه اتخاذ شده است. در این بیانیه آمده است: ما از اصلاحات سازنده استقبال می‌کنیم و مخالفتی با نظارت مشروع دولتی نداریم اما باید مخالف دخالت بی‌رویه دولت در زندگی کسانی باشیم که دردانشگاه‌های ما یاد می‌گیرند، زندگی و کار می‌کنند. رویترز نوشت: بیانیه مشترکی که روز سه‌شنبه منتشر شده است، تازه‌ترین نمایش مقاومت مقامات آموزش عالی در آمریکا در برابر تلاش‌های دولت ترامپ برای استفاده از اهرم‌های مالی برای نفوذ در سیاست‌های آموزش عالی است.
بر اساس این گزارش دانشگاه هاروارد در ۱۴‌ آوریل (۲۵ فروردین) با خواسته‌های بیشمار دولت ترامپ برای نظارت بر بدنه دانشجویی، هیئت علمی و برنامه‌های درسی این دانشگاه مخالفت کرد. به دنبال خودداری این دانشگاه از تسلیم‌شدن در برابر خواسته‌های دولت آمریکا، ترامپ اعلام کرد که ۲.۳میلیارد دلار از بودجه فدرال برای این دانشگاه را قطع می‌کند. بر اساس گزارش‌ها دانشگاه هاروارد برای جلوگیری از مسدودشدن میلیاردها دلار بودجه فدرال و حفظ آزادی خود، از دولت این کشور شکایت کرده است. به گزارش ایرنا به نقل از ریوانووستی، این دانشگاه با تنظیم شکایتی علیه ترامپ نوشت: «اقدامات صورت‌گرفته از سوی دولت ترامپ، استقلال آکادمیک هاروارد را تهدید می‌کند و تحقیقات حیاتی و راهگشا را که در دانشگاه انجام می‌شود، در معرض خطر قرار می‌دهد. این اقدامات از سوی واشنگتن، بخشی از تلاش گسترده‌تر دولت برای مجازات هاروارد به دلیل حمایت از حقوق قانونی خود هستند.»